Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vroč plačni sistem

16. september 2008 ob 0:38 | Urh Maček |

Na šolskem ministrstvu so se dopoldan sestali predstavniki ministrstva, Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture ter Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti. Sestanka so se udeležile tudi predstavnice strokovnega združenja tajnic, ki se ne strinjajo z razporeditvijo v novem plačnem sistemu.

Generalna direktorica direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Mojca Škrinjar, so našli rešitev v okviru zakona, kar pomeni višje plačne razrede ob soglasju ministra in županov.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je dejal, da je prišlo do načelnega dogovora, da bodo poslovni sekretarji lahko prenašali plačne razrede, kar jim je bilo do zdaj onemogočeno. Po njegovem mnenju ostaja odprto le še vprašanje stališča občin.

Računovodje in knjigovodje niso zadovoljne, ker ni bilo konkretnih rešitev glede njihove izobrazbe in glede uvrstitve v plačni razred, je dejal Štrukelj. Po njegovih besedah čistilke, računovodkinje, kuharice, poslovne sekretarke z novim plačnim sistemom niso nič pridobile. Njihove uvrstitve so predmet kolektivne pogodbe za javni sektor, ki je Sviz in VIR nista podpisala, in so eden ključnih razlogov za nestrinjanje s plačnimi razmerji. Napovedal je, da bodo to poskušali spremeniti v pogajanjih z novo vlado.

Zbrane računovodje in knjigovodje v vzgojno-izobraževalnih zavodih v dialogu z generalno direktorico direktorata za vrtce in osnovno šolstvo Mojco Škrinjar:

Odgovori na vprašanja:

object>

Branimir Štrukelj: “Kot se reče - pozno pride Marko na Kosovsko polje. Namreč, minister Virant je dobro vedel, da so asistenti z doktoratom prenizko uvrščeni …”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. danica pravi:

    kakšno sprnevedanje vseh, kaj res nihče ne ve KAKO ZAHTEVNO DELO računovodij je(vsaj vseskozi primanjkuje tega kadra) zanima me, če na SVIZ-u ali na MŠŠ nimajo računovodij,kako so oni svoje razvrstili oz. nagradili,najbrž so za njih pošteno poskrbeli ali pa si ne upa nihče nič povedati.kolikor vem v gospodarstvu je to malo drugače urejeno -plačani so po zhtevnosti in odgovornosti tega delovnega mesta,ki je rangirano zelo visoko in ne tako kot v šolstvu.
    če lahko vzgojiteljice z V.stopnjo,delajo in so plačane kot da imajo
    VII.in odbitek 1 ali 2 plač.razred. a za računovodje to ne velja

  2. BORAC pravi:

    Zaposleni v šolstvu imajo že tako previsoke plače in premalo dela, a kljub temu vedno izsiljujejo višje plače. Iz proračuna za šolstvo se nameni preveč denarja za plače, za investicije pa ne ostane nič. Starši morajo zato razne obšolske dejavnosti plačevati sami.
    Gospodarstvo ne bo več moglo dolgo plačevati tako visokih prispevkov iz katerih se izplačujejo tako visoke plače za šolnike.
    S tako politiko sindikata SVIZ bo gospodarstvo shiralo, inflacija pa bo še višja.
    Žalostno a resnično.

  3. BORAC pravi:

    @Danica
    vsaka računovodkinja iz šole gre lahko delat v gospodarstvo. Kmalu bo ugotovila, da je potrebno plačo v gospodarstvu zaslužiti. V šolah pa plačo dobijo.
    In v gospodarstvu ne pomagajo nikakršne stavke. Če ti ni prav, pojdi. Na vsako prosto mesto čaka kar nekaj nezaposlenih, ki so pripravljeni delati ceneje.

  4. duševni pastir pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=sJVJyfgIRyI&feature=related

  5. danica pravi:

    samo nekaj naj povem,nisem računovodja pač pa vidim računovodkinjo vsak dan,koliko dela in kdaj gre domov,….. sicer, če dobro razumem,računovodje v gospodarstvu delajo(kaj pa????) mogoče v proizvodnji ali ….vprašam kaj delajo sploh računovodje ??? a ni delo računovodje v gospodarstvu in negospodarstvu enako-poglejte opis del in nalog !!!!! tudi v šolstvu je treba obračunavati plače,položnice,voditi knjige,inventure, zaključne račune in podobno ali pa se jaz ne razumem na ta poklic. pa še zasledila sem,iz objav da vedno znova ta kader iščejo….
    pa še nekaj verjetno tudi vsaka družina ima svojega računovodjo-osebo,ki skrbi za pametno in racionalno trošenje teško zasluženega denarja,jaz osebno se odmikam od hišnega proračuna raje položnice in ostalo prepustim nekomu drugemu namreč z takšnimi zaslužki je zelo teško danes preživeti mesec..(.!!!!???) saj meni !!!!
    dodam samo lahko to da sem videla plačno listo računovodje in vem,da takšno odgovorno delo nebi nikoli delala najmanj pa za ta denar raje sem v proizvodnji oddelam svojih 8 ur in pozabim na službo saj do jutri(pa še za enkrat imam večjo plačo od nje-hvala bogu) kar ne pomeni da imam jaz visoko plačo-zdaleč ne.
    to je moja resnica.vi pa lahko komentirate kar hočete-verjemite da še zdaleč ni tako rožnato v šolstvu kot si mislite- to je na TV samo.malo se pozanimajte pa se boste prepričali.
    hvala

  6. njofra pravi:

    @BORAC, če ne bi bilo izobraževanje, bi imeli v gospodarstvu same tako neizobražene kot si ti in bi že kdaj krepnili! In glede na to, da tako nimaš pojma in voliš same take junce, ki računovodstvo zakoplicirajo še bolj, ti povem in to je izjava Dr. ekonomije, da je računovodstvo v javnem sektorju veliko bolj zakomplicirano in težje kot v gospodarstvu, kjer imate v bistvu eno čisto izzi verzijo ….

  7. BORAC pravi:

    @Danica
    delo računovodje je v šolstvu in v gospodarstvu približno enako. Razlika je le v tem da v šolstvu plače računovodkinjam določa SVIZ in vsakolitne stavke (beri izsiljevanja plač), v gospodarstvu pa plače računovodij določa trg. V šolstvu lahko slaba računovodkinja na osnovi napredovanj in plačilnih razredov zasluži bistveno več, kot dober računovodja v podjetju.
    Če v šolstvu ne bi bilo tako rožnato, kot praviš ti, potem bi učiteljice zapuščale ta poklic in se zaposlovale v gospodarstvu. A verjami, za 1500 € neto za učiteljico mentorico, bi morala v gospodarstvu krepko delati in imeti tudi temeljito znanje s svojega področja.
    Da o dopustih sploh ne govorim.
    A tako razmerje med plačami v šolstvu in gospodarstvu ne bo moglo zdržati. Prišlo bo do bolj očitnih konfliktov, a to bo za državo zelo slabo.

  8. BORAC pravi:

    @Njofra
    kako pa veš kakšno izobrazbo imam.
    Kar se šolskega sistema tiče vem to, da še nikoli niso odpustili slabega učitelja; zaradi lažne stanovske solidarnosti. Dobro sem spoznal izobraževalni sistem na vseh stopnjah.
    Rezultat izobraževanja pa je da sistem študentom ponuja upanje, da bodo samo s formalno izobrazbo pridobili lepše življenje. Zato pa imamo šoferje kamionov, z univerzitetno izobrazbo. In na drugi strani razne docente na visokih strokovnih šolah, ki poučujejo izredne študente (prodajajo jim iluzije na lepše življenje), za masten denar.

  9. singerica pravi:

    g.borac,očitno ne veste kakšne plače imajo učitelji-nevem kje ste pobrali ta podatek vprašajte g.Viranta,če drži vaša izjava.cifraki ste jo omenil je brutto a NE gospod pa še to imajo mogoče tisti učitelji z več delovne dobe.kar se pa tiče slabih kadrov v šolstvu-računovodij ali pa drugih a ni zanimiva izjava-kako pa potem,razčilne inšpekcijeske službe ,ki vsako šolsko leto obiskujejo šole nikoli ne najdejo nepravilnosti oz. nesposobnosti omenjenih uslužbenk-konkretno računovodij.če pa niste vedeli sredstva za šolstvo so zelo omejena in nadzorovana tako da na vašem mestu nebi tako ocenjevala nečesa kar ne poznam zelo dobro.a se nikoli ne vprašate če sploh potrebujemo šole-sodeč po vaših izjavah najbrž ljudje se kar rodijo izobraženi in pametni tako da čemu pa TI LENUHI v šoli ki so samo v breme pridnih ljudi podobih vam gospod BORAC dajmo zapret šole in razbremeniti gospodarstvo.najbrž se boste strinjali z mano
    lp

  10. Metka pravi:

    Očitki enih in drugih (gospodarstvo, negospodarstvo) so več kot preveč, ko sam občutiš eno in drugo stran. Sama sem kar lepo obdobje delala v gospodarstvu (kot knjigovodja) in sedaj sem v šolstvu (kot računovodja) že krepko dalj in analiza mojega razmišljanja je, da sem vesela da nisem več v gospodarstvu. Pa ne zaradi denarja. Tam bi imela kot knjigovodja takšno plačo, kot jo imam sedaj kot računovodja z veliko širšim obsegom dela kar se tiče strokovnega znanja. Žalostna sem, da nas v šolstvu tako nizko cenijo oz. nam nikoli niso niti prisluhnili, razen takrat ko rabijo podatke. Kar sem pa v šolstvu vesela je to, da so odnosi med zaposlenimi vseeno na nekem kulturnem nivoju kar se spodobi če smo kulturna ustanova, kar pa v gospodarstvu že dolgo ni več pa ne bi bilo odveč nikomur. Kar se pa tiče plač strokovnega kadra mislim, da se nimajo kaj dosti pritoževati. Eni izmed njih, ki imajo kakršen koli stik z zaposlenimi v gospodarstvu (partner), to kar priznajo. Kolegica (učiteljica) mojih let mi je sama rekla. Kako naj se pritožujem? Dva meseca sem doma in vsak mesec mi nakažejo 1.200 EUR. Moj odgovor. V teh počitnicah nisem imela dopusta skoraj nič zaradi prevedbe, še drugih objektivnih razlogov in za to dobila plačilo 800 EUR. Mar res naše delo in znanje ni več vredno?
    To je podobno kot v zakonski zvezi. Tisti, ki ni noter sili v njo, tisti pa ki je pa ven. Ampak ne vsak. Tako je tudi v gospodarstvu oz. negospodarstvu. Pomembno pa je, da znaš z enim in drugim živeti oz. eno in drugo spoštovati. (op.Ko veš spoštovati, veš ceniti.)
    lp

Komentiraj