Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Hišniki zahtevajo

16. september 2008 ob 0:51 | Denis Sarkić |

Približno 170 hišnikov, ki po podatkih inciativnega odbora kot najemniki živijo v hišniških stanovanjih po Sloveniji, zahteva, da se njihova stanovanjska problematika uredi primerljivo s položajem najemnikov v denacionaliziranih stanovanjih. S protestnim shodom pred DZ in predajo peticije so vnovič zahtevali spremembo zakonodaje. Okoli 30 udeležencev protesta je sprejel vodja poslanske skupine SD Milan Potrč, ki je tudi podpisal peticijo. Ta vsebuje elaborat, ki ga je leta 2005 pripravil mariborski inštitut za nepremičninsko pravo in po besedah vodje Inciativnega odbora hišnikov Slovenije Jožeta Kamničarja predstavlja podlago za pripravo ustreznih zakonskih sprememb, in več kot sto podpisov hišnikov.

“S protestom želimo opozoriti javnost na težave, naša problematika se vleče že vrsto let,” je pojasnil Kamničar. Na ministrstvu za okolje in prostor so po njegovih besedah na pobude hišnikov doslej odgovarjali le z aroganco. Peticijo so člani odbora sicer želeli predati predsedniku DZ Francetu Cukjatiju, ki pa je bil po pojasnilih uslužbenke DZ zaseden, zato so jo sprejeli v glavni pisarni parlamenta. Problematika sega v leto 1991, ko hišniških stanovanj ni bilo mogoče odkupiti po Jazbinškovem zakonu. Stanovanjski zakon je hišniška stanovanja opredelil kot solastnino solastnikov, hišnik pa se mora iz njega izseliti zaradi upokojitve oziroma nekrivdnih razlogov. Po novem stanovanjskem zakonu iz leta 2003 so hišniška stanovanja skupni prostori hiše.

“Želimo priti pod lastno streho. Želimo enake pravice kot denacionalizacijski upravičenci - v primeru izpraznitve stanovanja primerno odškodnino od Slovenske odškodninske družbe ter ugoden državni kredit,” je dejal Kamničar. “V primeru upokojitve ali nezmožnosti opravljanja dela ali odločitve lastnikov, da hišnika ne potrebujejo več, smo na cesti,” je poudaril. “Mečejo nas iz stanovanj, ki bi jih radi prodali, odrejajo nam najvišjo najemnino,” je dejal član odbora Marjan Kolednik. Krivica, ki je bila storjena hišnikom leta 1991, se vleče, pristojne službe doslej niso pokazale posluha, pa tudi sedanja vladna koalicija ni izpolnila obljub, so poudarili protestniki. Največ “znanja in volje za rešitev problema” je po Kolednikovih besedah pokazal Potrč. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SD, je to “samostojna poteza najemnikov v hišniških stanovanjih in ne akcija SD”, povezana s skorajšnjimi parlamentarnimi volitvami.

Leta 1991 je bila po Potrčevih besedah ta problematika spregledana, na žalost pa tudi kasneje. “Nekajkrat slučajno, nekajkrat zavestno,” je dejal Potrč in pri tem omenil okoljskega ministra Janeza Podobnika, ki je s spomladi sprejetimi spremembami zagotovil le subvencijo razlike med profitno in neprofitno najemnino za nosilce stanovanjske pravice v hišnikih stanovanjih. SD je predlog sprememb stanovanjskega zakona za rešitev te problematike vložila lansko jesen, a je bil zavrnjen. “To je nadaljevanje akcije,” je dejal Potrč. “Pripravljene spremembe so tu, potrebna je le večina v DZ, da jo podpre, upam, da se ustrezna večina po novih volitvah našla,” je še dejal.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. KGB pravi:

    HA HA HA KUČANA NAJ VPRAŠAJO KAKO SE STANOVANJA IN HIŠE POCEN DOBI.TUDI GOLOBIČ BI JIM ZNAL KAJ O TEM POVEDAT.

    PA KJE NAJDEJO RAJO TKO GRDO IZKORIŠČAT ZA SVOJE ………..

    KJE SO PA IZBRISANI? NČ SE NE JAVLJAJO NIT PIŠEJO :)

  2. konec pravi:

    Potrč jih je “zajebal” in jih še vedno izrablja.
    Tepčki. Škoda, sami si koplejejo luknjo. Kdaj je kakšen komunajzer držal obljubo?

  3. SkropuCal pravi:

    iZDAJALEC sLOVENSKEGA NARODA, SOSEDO OD mURFGELSKEGA PALĆKA TER ZADRTI KOMUNJAR NAJHUJŠEE PODSORTE PONOVONO ZLORABLJA NIČHUDEGA SLUTEĆ TER NAIVWEN BEBAV NAROD IN S SVOJIMI LOVKAMI POČASI VLEČE NAŠO sLOVENIJO V ISLAMO-KOMUNAJZERSKO KANALIZACIJO, kI JI VLADA MALI pALČEK, KI RAD PLEŠE NA udbaŠKO POLKO, MEDTEM KO MU sTRIČEK sTALIN IN BRAĆA sRBI STRELJAJO POD NOGE TER SE MASTIJO Z ĆEVAPĆIĆI IZ NJIHOVIH NEDOLŽNIH žrtev! mARŠ NAZAJ V jugo PODGANE TAJKUNSKE !

  4. marjeto pravi:

    HIŠNIKOM NOVE HIŠE !

Komentiraj