Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Alternativa o plačah

16. september 2008 ob 3:15 | Denis Sarkić |

Predsednik SD Borut Pahor je na novinarski konferenci, na kateri so spregovorili o problemih novega plačnega sistema v javnem sektorju, poudaril, da bodo v primeru uspeha na volitvah sklenjen dogovor med socialnimi partnerji spoštovali, a ker se že kažejo problemi, bodo razmišljali o alternativah. Socialni demokrati bodo spoštovali dogovorjen socialni dialog in podpis kolektivne pogodbe za javni sektor. Ker pa se že kažejo problemi, ki jih je ta rešitev prinesla in ker pričakujejo še nove, bodo razmišljali o alternativah, ki bi bile z vidika njihovega načelnega zagovarjanja večje avtonomije v javnem sektorju dolgoročno uspešnejše, je dejal Pahor. Kot je dodal, sprememb ne napoveduje takoj po volitvah, napoveduje pa preučitev možnosti za drugačen plačni sistem v javnem sektorju, ki bo podvržen temeljiti strokovni in javni debati. Sicer pa so SD ob oblikovanju alternativnega vladnega programa oblikovali stališče, da je potrebna modernizacija javnega sektorja, ki med drugim predvideva njegovo večjo avtonomijo, s tem pa tudi večjo kreativnost in uspešnost.

Uvodni Borut Pahor, Bojan Bugarič in Mitja Gaspari:

Bojan Bugarič trdi, da je nov sistem ena največjih birokratskih ovir za uspešen razvoj tistih delov javnega sektorja, ki ne sodijo v ožji sistem državne uprave. Logiko, ki naj bi veljala zgolj za birokrate, za uradnike namreč razširja še na vse ostale - na šolstvo, zdravstvo, novinarje, zdravnike, je dejal Bugarič in opozoril, da pa vse te skupine v plačnem sistemu terjajo popolnoma drugačen položaj in pristop. Postavljen sistem je po Bugaričevem mnenju sistem “deli in vladaj”, ko vlada z “lahkoto izigrava” sindikate enega proti drugemu - malenkostno popusti enemu, nato se pojavi drugi, skratka spirala, ki se ne bo nikoli končala. To pa zato, ker ni nikogar, “ki bi imel formulo, kako izmeriti pravične plače”, pravi Bugarič. Ob tem izpostavlja še obsežnost gradiva, ki ga mora človek preštudirati, da bi sistem razumel. “Razložite mi, kako naj navaden človek, ki želi zvedeti, zakaj je njegova nova plača drugačna od prejšnje, to razume,” pravi Bugarič. Hitenje s to spremembo pa po njegovem prepričanju “naravnost kliče takšne katastrofalne posledice pri implementaciji”, zato se Bugarič ne more izogniti občutku o “političnih računicah”.

Odgovori Pahorja, Bugariča in Gasparija (večinoma za Vest):

Mitja Gaspari je poudaril, da vsaka sistemska rešitev terja natančen izračun finančnih posledic. Sloveniji se ne obetajo več gospodarsko tako ugodna leta, kot v iztekajočem se mandatu, spremembe plačnega sistema pa postavljajo nove obremenitve za vzdržnost javnih financ. Po njegovih besedah so bile pri predvidevanju posledic plačnega sistema v javnem sektorju narejene napake. Pri tem je izpostavil “napako” v zdravstvu, kjer bo namesto 160 milijonov evrov dodatnih sredstev po navedbah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki te plače izplačuje, potrebnih 300 milijonov evrov. Vsak, ki se ukvarja z državnimi financami, pa se vpraša, kje se bo našel prihranek za to dodatno napako, opozarja Gaspari.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. Matjaž Germ pravi:

    A zdj pa maš drugačen naslov :)

  2. Anže pravi:

    Mah alternative, alternative. Imeli so čas, pa niso nič naredili. Podjetja so propadala, Slovenija pa se ni razvijala tako kot bi se lahko. Vse je več kot razvidno v tem posnetku:

    http://www.youtube.com/watch?v=T4uRbl-oWhY

  3. Fonzi pravi:

    Je pa zanimivo, kako je Virant hitro popustil medicinskim sestram in poslovnim sekretarjem (ne rečem, da se medicinske sestre človeka vrednih plač ne zaslužijo). Očitno pred volitvami tala bonbončke…

  4. ervinator pravi:

    Bugarič slabo razume?
    Zgolj zavisten je vladi, da je reforma plačnega sistema v javni upravi uspela brez predragih storitev njegovega zasebnega podjetja.

  5. ervinator pravi:

    Gaspari se razburja, ker ne razume slovenskega zdravstvenega sistema.

  6. BORAC pravi:

    Občutek imam, da bi SD povišal plače kar vsem v javnem sektorju, najprej pa sodnikom.
    S tem bi pridobili na priljubljenosti, gaspodarstvo pa tega ne bi več preneslo.
    Dejstvo je, da so plače v javnem sektorju, na primerljivih delovnih mestih, bistveno višje, kot v gospodarstvu.
    Posledica neprestanih stavk in izsiljevanj.

  7. Stane pravi:

    BORAC, se strinjam, do kdaj še ta nenehna izsiljevanja, vsi pa živijo od gospodarstva… se strinjam, da je večina plač prenizkih, vendar so trenutno nekje meje realnosti… zadnjič na TV “uboga” učiteljica kaže svojo plačo v višini “le” cca 1500€, plače v šolstvu so zanesljivo nekje med 1500 in 2000€… naj gredo v gospodarstvo, kjer moraš za ta denar zavzemati že kar solidno delovno mesto !… in kolikokrat so se v večini gospodarstva dvignile plače v zadnjih letih… takoj dam križec pod ime takih, ki bodo znali brzdati to pogoltnost in izsiljevanja…

  8. konec pravi:

    Je pa res , da se od zgodovine ne naučimo nič.

  9. Farad pravi:

    Stane ima prav, zaposleni v javnem sektorju se morajo zavedati, kdo jih financira oz. kakšne so povprečne plače v gospodarstvu. Sistem ne bo vzdržal, če bo vsaka skupina zase zahtevala nek poseben status.
    … so SD ob oblikovanju alternativnega vladnega programa oblikovali stališče, da je potrebna modernizacija javnega sektorja, ki med drugim predvideva njegovo večjo avtonomijo, s tem pa tudi večjo kreativnost in uspešnost… - prodajanje megle.

  10. Fonzi pravi:

    Ervinator - Bugarič je asistenc na faksu - se mi zdi. Da ga nisi zamešal z onim Virantovim kompanjonom, ki je otipaval podrejene delavke….

  11. Zlata lisica pravi:

    Kot je ze rekel nekdo prej pri enem drugem prispevku:

    LDS bla, bla, bla.

    SD bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla

    Zares bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,

  12. BORAC pravi:

    @Fonzi
    zelo v redu in lepo, da je Bugarič asistent na faksu a če se podaja v politiko bo moral biti tudi politik. I za politika so potrebna še nekatera druga znanja, ki se jih na šoli ne da pridobiti.
    In zelo dobro je imeti širši pogled na svet, kot samo izkušnje pri delu s študenti.
    Vsa ta gornja mnenja so popolnoma utemeljena. Najprej je denar potrebno zaslužiti, šele potem deliti.

  13. medek pravi:

    Mislim, da se vsi strinjajo, da sestre, ki opravljajo delo visoko profesionalno zaslužijo ustrezno plačilo in imajo pravico do počitka. To je pomembno iz vidika vrednotenja dela in pravica bolnikov do “neizčrpanih sester”, kot je sama pravica do zdravja.

    Garačice je potrebno nagraditi in stopiti na prste večnim kofetkarjem v javni upravi.

    Ali bi tudi v klinični center moral priti narediti red v financah Maks Tajnikar?

  14. Fonzi pravi:

    Borac - Bugarič in Virant sta oba izsšla s faksa. In oba sta bila istočasno državna sekretarja pri Bohincu.

  15. medek pravi:

    Ali SD in Pahor razumejo kaj jim govori Gustinčič?

  16. BORAC pravi:

    @Medek
    Mislim, da se vsi strinjajo, da sestre, ki opravljajo delo visoko profesionalno zaslužijo ustrezno plačilo in imajo pravico do počitka.
    Vsi zaposleni, ne glede na poklic in izobrazbo, si zaslužijo ustrezno plačilo.
    Eni ga moramo zaslužiti, državni uslužbenci pa dobijo.

Komentiraj