Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Izzivi nove vlade

12. september 2008 ob 11:30 | Denis Sarkić |

Stranka SD bi v prihodnosti, ko se na svetovni ravni pojavlja gospodarska negotovost, bolj uspešno od sedanje vlade vodila državo, je na novinarski konferenci dejal predsednik SD Borut Pahor. Pri tem je izpostavil, da bi Socialni demokrati Slovenijo vodili tako, da tudi v manj ugodni konjunkturi “ne bo prizadeta socialna stabilnost v državi”. Po Pahorjevem mnenju se program SD na področju gospodarstva razlikuje od programov drugih strank prav po tem, da se zavedajo “pomena socialne občutljivosti vlade v prihodnjem mandatu” ter se zavzemajo za “tako upravljanje s spremembami, ki bo imelo pred očmi veliko potrebo po socialnem dialogu”. Le-ta bo, tako Pahor, omogočil ustvarjanje pogojev za večjo konkurenčnost, hkrati pa zagotavljal, “da siromašnejši sloj prebivalstva ne bo nosil na svojih ramenih nesorazmerno velikega dela bremena za ta slovenski uspeh”.

Trojica odgovarja na vprašanja Vesti o želji po vodenju vlade in realnih predvolilnih obljubah:

Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, sicer pa kandidat SD za ministra brez listnice, ki bi vodil novi resor za usklajevanje področij financ, gospodarstva in sociale, pa je med načrtovanimi ukrepi stranke na tem področju izpostavil potrebo, da se razdrobljeno stanje, v katerem različne ustanove upravljajo z javnim premoženjem in denarjem, spremeni tako, da se vzpostavi “inštitucijo, ki bo na enem mestu kakovostno, strokovno in profesionalno ter neodvisno od političnih neposrednih interesov s tem premoženjem upravljala”. Gaspari je namreč ocenil, da je upravljanje z javnim premoženjem v Sloveniji “slabo, razdrobljeno, nekoordinirano, brez ustrezne strateške opredelitve”, državni zbor pa poleg tega ne obravnava gradiv o tem, kako država upravlja z omenjenim premoženjem. Med primere slabega upravljanja s premoženjem je Gaspari pri tem naštel Telekom, NKBM, NLB ter zdravstveni sistem na splošno.

Uvodni Pahor, Gaspari in Ličen o gospodarskih izzivih za Slovenijo:

Po Gasparijevem mnenju sedaj veljavni sistem na področju javnega naročanja omogoča njegovo izkoriščanje, zato bi moral nov sistem takšne možnosti odpraviti. Javnih naročil, tako Gaspari, se ne sme voditi decentralizirano po posameznih ministrstvih “z odločanjem predvsem političnih ljudi”, ampak jih je treba “organizirati kot profesionalno, neodvisno, samostojno enoto”, pri čemer bi pooblastila in odgovornosti za naročila ostala pri naročniku. Prav tako je Gaspari ocenil, da tukaj ne sme biti izjem: “Tudi naročila strogo zaupne narave imajo enak karakter,” je ocenil, nad tovrstnimi naročili pa bi po njegovo bdeli pristojni organi. Kandidat za ministra brez listnice pa glede “vojaških poslov” meni, da sta prisotnost posrednikov in protidobav nepotrebni. Država naj na obrambnem in podobnih področjih po njegovem mnenju izdelke naroča neposredno, kar bo sicer po njegovih napovedih predmet sistemskih sprememb.

Ostala vprašanja in odgovori o razvojnih temah:

Nadzornike institucij, kot so skupna finančna nadzorna institucija, varuh konkurence ter varuh pravic potrošnikov, bi moral po Gasparijevem mnenju imenovati predsednik republike in ne vlada oziroma DZ, slednji pa bi imel pravico z dvotretjinsko večino zahtevati odstavitev funkcionarjev v primeru kršitev. Z ločitvijo pooblastil in odgovornosti bi, po Gasparijevem prepričanju, nadzorne institucije “lahko neodvisno delovale”, gospodarstvo pa bi lahko delovalo v normalnem okolju “brez tega, da bi se stalno morali pogovarjati o tem, ali politika vpliva ali ne”. Gaspari je med predloge SD omenil tudi fiskalni svet, ki bi “vzpostavljal rigorozne ekonomske kriterije za oceno delovanja vlade na tem področju kot neodvisni organ, imenovan s strani predsednika republike, s polnimi pooblastili in finančno podporo vlade”.

Kandidat SD za ministra za gospodarstvo Robert Ličen je kot temelj sprememb navedel umik države iz gospodarstva. Ob tem je opozoril, da je trenutna gospodarska rast “generirana večinoma skozi investicije države v infrastrukturo”, zato se bo tudi zmanjšala, ko teh investicij več ne bo. Slovensko gospodarstvo je po Ličnovi oceni odvisno od stanja širšega, evropskega gospodarstva, katerega rast se po njegovo zmanjšuje. Zato je, tako Ličen, “iluzorno pričakovati, da to zmanjšanje ne bo doletelo tudi nas”. V SD imajo po Ličnovih zagotovilih za razliko od sedanje vlade strategijo razvoja gospodarstva v pogojih zmanjšane gospodarske rasti. Ob tem je ministrski kandidat kot nedopustno označil dejstvo, da država dovoljuje, da zaposleni s svojo plačo ne uspejo preživljati niti samih sebe.

Borut Pahor je glede na rezultate zadnjih javnomnenjskih anket ocenil, da so volivci dovolj razsodni, da afera s Patrijami ni bistveno vplivala na njihove preference in na koncu konference še odgovoril, kaj si misli o zarotah na levici in možnosti, da bi prihodnjo vladno koalicijo levih strank vodil Zoran Janković.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 18 x komentirano
  1. Marko pravi:

    “Borut Pahor je glede na rezultate zadnjih javnomnenjskih anket ocenil, da so volivci dovolj razsodni, da afera s Patrijami ni bistveno vplivala na njihove preference”

    Zanimivo, niti Borut ne verjame v afero Patria. Mogoče pa le ni tako mehak, neodločen in se bo počasi otresel vpliva jastrebov in kriptokomunistov….

  2. SOCIALDEMOKRAT pravi:

    Janša in Pahor sta se po moje dogovorila za veliko koalicijo!

  3. Revolucija pravi:

    Včeraj sta se Andrej Horvat (SD) in Gregor Virant (SDS) v soočenju velikokrat strinjala. Tudi napadala se nista. Ko je bilo govora o zasebnem zdravstvu je Horvat poudaril, da ga ne moti če koncesionarji uporabljajo zdravstveno opremo, ki je v lasti bolnice (torej nas davkoplačevalcev) v času, ko ta ni zasedena. Strinjal se je tudi Virant. Kandidat SNS pa je temu ostro nasprotoval, omenjal kriminal belih ovratnikov.

    Je pa tudi res, da je bil Horvat nekaj čas član vlade. Mogoče bo res velika koalicija.

  4. Fika pravi:

    Velika koalicija SD + Zares + LDS?

  5. Fonzi pravi:

    “Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, sicer pa kandidat SD za ministra brez listnice, ki bi vodil novi resor za usklajevanje področij financ, gospodarstva in sociale, pa je med načrtovanimi ukrepi stranke na tem področju izpostavil potrebo, da se razdrobljeno stanje, v katerem različne ustanove upravljajo z javnim premoženjem in denarjem, spremeni tako, da se vzpostavi “inštitucijo, ki bo na enem mestu kakovostno, strokovno in profesionalno ter neodvisno od političnih neposrednih interesov s tem premoženjem upravljala”. Gaspari je namreč ocenil, da je upravljanje z javnim premoženjem v Sloveniji “slabo, razdrobljeno, nekoordinirano, brez ustrezne strateške opredelitve”, državni zbor pa poleg tega ne obravnava gradiv o tem, kako država upravlja z omenjenim premoženjem. Med primere slabega upravljanja s premoženjem je Gaspari pri tem naštel Telekom, NKBM, NLB ter zdravstveni sistem na splošno.”

    Ja, ja - še en SOD ali KAD? Pa najbolje bo, da bo pod okriljem Banke Slovenije, kenede? Privatizirati, pa ne bo treba take institucije. SD me je strahotno razočaral s svojim gospodarskim programom. Populizem najhujše sorte….

  6. Faca pravi:

    Madona, SD se gre tako všečno politiko.. JJ pa napada z vsemi topovi. Halo, zbudite se že. Vi ste opozicija! Če levica ne bo zmagala na volitvah, vem na koga bom pokazal s prstom.

  7. Matjaž Germ pravi:

    A ne bi mogoče blo boljš pripisat malce drugačen naslov. V končni fazi je menda “fora” novinarjev tudi v tem, da ne zavajao ljudi. Ne vem če ima besedna zveza nova vlada kot statement in fakt najbolj konkretno povezavo s člankom, ki si ga pripravil…

    Mogoče se je fajn zavedat tudi komunikacije tvojega medija. Sj veš. Ko prideš na vest.si vidiš pri posameznem prispevku najprej naslov in nato sliko (v tvojem primeru “fotografijo” določene blagovne znamke in njen slogan - kar bi se dalo tudi spremenit, itak) in še krajši opis. A ni pomembno, da ga v teh treh elementih ne pokronaš :)

  8. abc pravi:

    živela levica…………………živela.

  9. Snežana pravi:

    Samo še Slovenci lahko verjamejo komunistom.

  10. uničevalec rdečuhov pravi:

    Slovenci in slovenke, ali hočemo še enkrat bone za trgovino, živilske karte glede na politično pripadnost, posebne trgovine z vsermi dobrotami, seveda zastonj samo za elito nad elitami, udbovske spremljevalce in špijone, časopise samo v rdeči krvavi barvi, taborišča za neposlušne in neprave in še in še.To ponuja kučanova rdeča svojat in njegovi kamerati.Fuj.

  11. Finka pravi:

    Tile niso od mene dobili niti rebrce čokolade….

  12. angie pravi:

    Si je pa zato Mate minister nabrusil finski nož in obesil rogove nad posteljo, Božiček pa že štepa pisma za J.

  13. angie pravi:

    Slovenci in slovenke, ali hočemo še enkrat bone za trgovino, živilske karte glede na politično pripadnost, posebne trgovine z vsermi dobrotami, seveda zastonj samo za elito nad elitami, udbovske spremljevalce in špijone, časopise samo v rdeči krvavi barvi, taborišča za neposlušne in neprave in še in še.To ponuja kučanova rdeča svojat in njegovi kamerati.Fuj.

    Uni-rdečuh, iz katerega stripa si pa ti padel? Slavko in mirko sta že pokojna.

    Rajši vzemi v roke strip Sokol in golobica (v Mladini ga dobiš), je mnogo bolj zabaven.

  14. Diesel pravi:

    Vseeno - karkoli se že dogaja - bom letos glas dala Borutu PAHORJU. Zakaj? Ker ima edini realne šanse, da premaga J. In ker vem, da ne bo pustil na cedilu zaveznikov z leve. Zato Zares apeliram tudi na Zares pametne in desusovske, ter ostale volivce !!!

    Glas za Boruta, bo glas za spremembo, sicer bo ponovno vlado vodila ista oseba (ok, kakega igralca bo na novo stlačil v koalicijo, vodil pa seveda isto politiko, kot sedaj). Volk narave ne menja, pred volitvami morda le dlako, pa še to se ne trudi dosti, ker vidi da mu kar gre!)

    Dajmo zares podpreti zmago Pahorja !
    Pozdravček in SREČNO
    Petra TD

  15. simpatikus komunalis pravi:

    Ej uničevAlec rdečih brate moj domobrAnski sej to že vse imamo pod tvojim ljubljenim vodjem.Čao beli.

  16. medek pravi:

    Slovenia Top 10*
    40 Skupina Mercator
    57 Skupina Petrol
    111 Skupina Gorenje
    122 Revoz
    183 HSE
    184 Skupina Merkur
    215 Skupina Krka
    216 Skup. Telekom Slovenije
    242 Lek
    308 Engrotuš
    * Position in CEE500

  17. sanja pravi:

    rdeči uničevalec, tebe je pa nekdo dobro napel.

  18. minka pravi:

    Gospodarska negotovost - kje in kdaj? Trenutni kazalci kažejo drugače.

Komentiraj