Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Rupel o Patriji

11. september 2008 ob 17:25 | Nejc Jemec |

Zunanji minister Dimitrij Rupel in minister za razvoj Žiga Turk sta predstavila prioritete programa SDS na področju razvoja in zunanjih zadev. Rupel pa je pri novinarskih vprašanjih govoril predvsem o aferi Patria.

Minister Rupel je ponovil, da si zunanje ministrstvo kot sestavni del slovenske vlade s svojimi ukrepi prizadeva ubraniti ogled in interese naše države. Po njegovem gre za politično zadevo in političen obračun proti aktualni oblasti. Proti temu je treba delovati skrajno odločno, odkritosrčno, resnicoljubno in verodostojno, je dejal Rupel in dodal, da bodo s takšno politiko nadaljevali, “pa naj stane kar hoče.”

Zunanjega ministra smo vprašali tudi, kakšni so odnosi s finsko veleposlanico v Sloveniji, potem ko je na javni tribuni Zbora za republiko navajal njeno izjavo iz njunega pogovora, kar je sprožilo nekatere očitke, češ da je Rupel zlorabil zasebni pogovor z veleposlanico.

Takrat je namreč dejal, da mu je finska veleposlanica v Sloveniji zaupala, da je že poleti vedela o nastajanju oddaje o Patriji in podkupninah, ni pa vedela, da obtožujejo Janšo. “Vedela pa je, da bodo oddajo predvajali septembra. In danes ugotavlja, da je šlo za oddajo, ki je bila namenjena slovenskim volitvam,” je v Cankarjevem domu izjavil slovenski zunanji minister.

Dimitrij Rupel: “Ta izjava je izjava, ali pa če hočete informacija javnega značaja. Tako pomembna je, da jo je potrebno povedati. In jo bom ponavljal, dokler bom mogel.”

Je pa v današnji izjavi za javnost Mednarodni inštitut za tisk (IPI) izrazil zaskrbljenost nad izvajanjem diplomatskega pritiska s strani slovenske vlade v primeru oddaje Resnica o Patriji finske nacionalne televizije YLE. IPI ne želi komentirati vsebine oddaje, odločno pa protestirajo zoper poskusom slovenskega zunanjega ministrstva, ki skuša preko finske vlade poseči v oz. diskreditirati delo finskega medija. Kar da je v nasprotju z zagotovljeno uredniško neodvisnostjo.

Nekoliko zapostavljen in zaradi tega rahlo nejevoljen je bil na novinarski konferenci minister za razvoj Žiga Turk. V začetku je predstavil razvojne prioritete programa SDS, odgovoril pa je tudi na naše vprašanje.

Žiga Turk: “Samo v pogojih gospodarske rasti, gre lahko boljše vsem. Takrat ko je kriza, takrat gre dobro bogatim, vsi ostali pa trpimo.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 20 x komentirano
  1. en_tipson pravi:

    Vceraj je bila v Delu kratka novicka o mnenju tega bradatega gospoda glede tistih tankov. Spodaj je na drogbno pisalo, da je “odbor DZ za zunanje zadeve za zaprtimi vrati podprl pobudo za sklenitev sporazuma o gradnju ruskega projekta (plinovoda) Juzni tok prek slovenskega ozemlja”. Ali nekaj takega.

    Tale pa mece pesek v oci in se gre nekaj o politicnih zarotah. Ajmo, minister! Plinovod cez Kras!! Kako je zdaj s tem? Z besedo na dan! Kot vasi meceni imamo pravico vedet.

  2. angie pravi:

    Ta norec nas bo s svojo “logiko” še res spravil ob ves ugled v Evropi!

    Lepo prosim, dajmo ga že enkrat v pokoj! ali pa za župana Ilirske Bistrice.

  3. Ars Ignis pravi:

    “Če ne bi nobene Patrije kupili, bi ta denar razprčkali v enem mesecu in potem bi šlo vse naprej po starem.” Turk, 5:27-

  4. en_tipson pravi:

    @ angie - clovek bozji, le kaj so ti krajani Ilirske Bistrice hudega storili da jim poleg regionalne vukojebanosti privoscis se to prekletstvo..?

    Sploh pa - tam bo po njegovi zaslugi itak cez par let pokrajino sekala ena 100 kilometrov dolga ograja z zastrazeno rusko posestjo. Dvomim, da bodo njegova intelektualna svetost sploh zelel ziveti v blizini tistih umazanih krajev…

  5. Mr.Natural pravi:

    subtilmne Ruplove metode “…..jaz..jaz…upam, da se z mano strinjate ?”
    Kaj pa če se novinarka ne strinja ????

  6. medek pravi:

    Dolžni, Rupetina, ste edino Sloveniji.

    Pa Zlatko naj ti da mojo sliko v okvir, saj si jo naročil ali ne?

    Na dnu je vlada, če ne znate najti hitre poti do dna, potem naj vam povem, da ste ta,, na Dnu namreč.

  7. simpatikus komunalis pravi:

    Ilirčani A ste primorci Ali niste.Od kdaj volite pa domobrance.Ti so z lahim skup naš narod teptal.

  8. nadja pravi:

    Sem že mislila, da jo tokrat odnesemo brez IPIja, na pa je spet tu. Verjet, spoštovat, sklonit glavo, se pokesat in ubogat!

  9. M pravi:

    Ne vemo kdo in ce je bil res vpleten v prejemanje podkupnin. Ce bi organi pregona bili zares neodvisni, bi morda v nekaj letih celo zvedeli. Disi pa ta zgodba s filmom o patriji zmeraj bolj notranje politicna. Finsko notranje politicna. glede na to, da je Patria, kot tudi Nokia drzavno podjetje., je bilo nujno potrebno ocistiti lastnike vseh dvomov in bremen. V tej corbi pa je bilo najlazje olajsati patrio z argumentom, da pac podjetje ni moglo drugace. Da ne bi dobilo posla, ce ne bi podkupovalo. Povsod. Ampak ce smo natacni je podkupovala finska vlada! Hm? Res je. Tudi ce neposredno JJ ni bil vpleten, je bil pa posredno odgovoren. In za to bi moral odstopiti.
    Resnicno pa me zalosti le ena stvar, ker denar bomo scasoma pozabili. Policija je spolitizirana!! In tako smo se pridruzili tistim “drugim” drzavam.

  10. en_tipson pravi:

    Podkupovala finska vlada! Kake bluzis. Ce je podjetje drzavno, se ne pomeni, da ga upravlja vlada - to je prej balkanska praksa, morda srednje- in jugo-evropska, severnjaki pa te tradicije pac nimajo (ali pa jo zelo zelo dobro skrivajo za krinko gospodarsko uspesne socialne drzave, prasci!).

    Ce ne drugega, lahko to vidis ze iz reakcij finske vlade na Jansine ugovore…

  11. medek pravi:

    Ta Rupla, pa smo danes dobilo kronski dokaz, da je mehkužec, nevretenčar, v resnici ima namesto hrbtenice Nit s katero upravljajo bushisti.

  12. vrana pravi:

    Kdaj bo že enkrat konec teh ruplov, grimsov, jelinčičev, janš, bajukov, tankov in podobnih smeti?

  13. vrana pravi:

    Cela Evropa se zgraža nad tem, ako janša posega v mediji. Zarukan šentflorjanski folk pa ga bo ponovno zvolil. Svi južnjaki so isti bedaki. Lahi so ponovno izvolili gangsterja Berlusconija, Hrvati Sanaderja, Srbi pa ščitijo vojne zločince. Skandinavci so nekaj povsem drugega od teh zarukanih južnjakov.

  14. medek pravi:

    vrana
    Če nebi bilo tako mraz, bi šel raje na sever :)

    Zbor za republiko z maršalom Jambrekom na čelu bo imel prekleto težko delo:
    Ubraniti lik in delo Janeza Janše.
    Cesar je nag, cel zbor ga zakriva, pokriva … a nič ne pomaga. Zbor se dere: Kriv je Kos in Zgaga, SD jim pomaga, Cvikl napada….

  15. simpatikus komunalis pravi:

    Izjava tedna od dimpsija-Skrbimo za dobrobit slovenije!!!!Lepo te prosim dipsi ne nam več pomagat.ČEDALJE POLJ SMO U KURCU ZARADI TEBI PODOBNIH.-In pridružujem se vrani,da enkrat te gobce naženemo iz politike.Narod pa še na prvo mesto postavi sds.o p@190′=?*:_;

  16. angie pravi:

    Pomagala nam je Marija. Prikazala se je direkt iz Finske!

  17. Rok pravi:

    Prizadevanja slovenske diplomacije za razčiščenje zapleta, ki ga je povzročila neargumentirana izjava finskega novinarja, so bila brez dvoma zelo okorna.

    Dr. Ruplu se žal še vedno poznajo izkušnje iz časov SZDL, ko je pri nas svobodo besede še odtehtala direktiva oblasti. Tudi neodvisnost pravosodja ni ravno odlikovala tistih časov, kar pa ne pomeni, da je treba takšno prakso nadaljevati. (Ali pa celo pričakovati od drugih držav, da bi v našem interesu uporabljale takšno prakso.) Pa čeprav iz slovenskega novinarstva nastaja t.i. “žuta štampa”, ki ni več za nikamor.

    Treba je pač novinarje jemati samo toliko resno, kolikor je za posameznega med njimi ustrezno, sicer pa jih po riti natepsti samo z nadetimi diplomatskimi rokavicami, in nikakor ne pred očmi javnosti (še zlasti ne evropske ali svetovne), pri čemer svoboda izražanja in tiska ne smeta prejeti nobene klofute.

    Vendar pa se dr. Ruplu pol odpusti zato, ker je skušal ubraniti ugled slovenske države, medtem ko je bilo marsikomu med nami v interesu ravno nasprotno: brez dokazov čim bolj osramotiti predsednika lastne vlade. Kaj od obojega je slabše?

  18. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    koliko je/bo stalo eno zadnje desno kulo ?… :-))

  19. en_tipson pravi:

    Rupel ni poskusal obraniti ugleda slpovenske drzave, temvec trenutne vlade.

    Med enim in drugim je velikanska razlika.

  20. Rok pravi:

    @ en_tipson : “Rupel ni poskusal obraniti ugleda slpovenske drzave, temvec trenutne vlade.
    Med enim in drugim je velikanska razlika.”

    Hm …

    Dokler nismo imeli lastne države, smo svojo narodnost utemeljevali na kulturni identiteti, zlasti na jeziku. Celo Socialistična internacionala je podpirala skrb za kulturne identitete narodov pod njeno kupolo; če ne zaradi drugega, pa za primer, v katerem bi se lahko v nekem zgodovinskem trenutku iz geopolitičnih razlogov odprlo kako narodno vprašanje.

    Zdaj, ko smo dobili svojo lastno državo, ne vemo čisto dobro, kaj bi z njo počeli. Kar je razumljivo, saj tu skorajda nimamo tradicije in kaj dosti izkušenj.

    Država je abstrakten subjekt. Njene oblastvene institucije so - poleg državljanov - bistveni sestavni del tega subjekta. Država, ki jo vodijo neugledne oblastvene institucije, tudi sama velja za neugledno. In seveda obratno. Konstruktivno bi bilo pomagati oblastvenim institucijam, ki so bile izvoljene demokratično, pri pridobivanju mednarodnega ugleda države, ki jo vodijo. Določeni vidiki imajo po naravi stvari namreč nadstrankarski značaj.

    Državljani lahko tudi sami - pač vsak po svoje - prispevamo k njenemu ugledu. Npr. umetniki, športniki, znanstveniki … Pa dobri delavci, obrtniki, trgovci … Uradniki … S tem v mednarodnem prostoru podpiramo drug drugega. Ime ugledne države, katere državljan je posameznik, mu lahko pomaga odpreti neka vrata, doseči določene cilje …

    Lahko pa obstoječi mednarodni ugled svoje države tudi krnimo. Na primer: slovenski državljan v tujini (recimo iz zavisti ali koristoljubja) aktivno deluje proti uveljavljenemu slovenskemu umetniku, ki je tudi s strani tujine priznan ambasador slovenske kulture. Če je zavistnež pri tem uspešen in mu uspe v ustreznih krogih očrniti in onemogočiti tega umetnika, je skupaj z njegovim posledično (čeprav na srečo le deloma!) okrnil tudi dotedanji ugled slovenske države.

    Vsako védenje o nas v tujini je - od ustanovitve naše države naprej - tudi védenje o naši državi. In védenje o naši državi je na nek način tudi védenje o meni, tebi in drugih slovenskih državljanih.

    Če boš v tujini svojo državo predstavljal konstruktivno in se trudil vsaj malo okrepiti njen ugled, boš koristil sebi, meni, ugledu naše kulture, znanosti, gospodarstva … Če pa boš v razmerju do lastnega državnega tkiva v tujini destruktiven, bo škoda slej ko prej nastala tudi v tvoji delovni in osebni sferi. In če to počneš v parcialnem interesu svoje priljubljene stranke, boš škodo nakopal njej.

    Tako je to po mojem skromnem mnenju.

    S tega vidika je tvoja demokratično izvoljena vlada del tvoje države, tako kot si njen del tudi ti; njen mednarodni ugled pa je luč, v kateri tudi tebe - kot slovenskega državljana - vidi tujina.

Komentiraj