Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vloga novinarja

10. september 2008 ob 13:00 | Nejc Jemec |

Po objavi oddaje Resnica o Patriji finske nacionalne televizije YLE, so se začele razprave o vlogi nekaterih posameznikov pri snovanju te oddaje. Tudi med izredno sejo državnega zbora o nakupu osemkolesnih oklepnikov in dan pred tem na odboru za obrambo je veliko očitkov letelo na novinarja Blaža Zgago, ki je bil nekakšen vodič finskemu novinarju Magnusu Berglundu — avtorju oddaje — po Sloveniji.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Robert Hrovat je celo dejal, da je po tej oddaji spremenil mnenje o slovenskih novinarjih — z izjemo Zgage — ki da so pravzaprav dobri, saj za razliko od finskega kolega ne počnejo takšnih stvari. Torej predsednika vlade ne obtožujejo vpletenosti v koruptivne posle.

Njegov strankarski kolega Zvonko Černač pa denimo ni pozabil spomniti na dejstvo, da je bil prav Blaž Zgaga med pobudniki novinarske peticije proti pritiskom in cenzuri, ki da je v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji blatila Slovenijo.

Debate o blatenju domovine, o novinarski (ne)odgovornosti, zavajanju tujih novinarjev, izvažanju laži, domovinski drži pred volitvami ne pojenjajo. Ilkka Ahtiainen, novinar finskega Helsingin Sanomata, in Borut Peterlin, fotoreporter in pobudnik Facebook skupine v podporo Magnusu Berglundu, sta zato odgovorila na nekaj s tem povezanih vprašanj.

Borut Peterlin:

Borut Peterlin: “Njegova naloga je pravzaprav, da se zelo dobro informira, da že vse ve vnaprej …”

Ilkka Ahtiainen, ki se je v Ljubljani pogovarjal s predsednikom vlade Janezom Janšo:

Kako je z delom novinarja na tujem?

Nekaj klicev sem opravil že pred prihodom, tako da sem dobil kontakte nekaterih ljudi, s katerimi sem se kasneje srečal in se z njimi pogovoril.

To je to?

No, v tem dnevu in pol, kolikor časa sem se mudil v Sloveniji, sem bil deležen veliko pomoči s strani kolegov. Slovenski kolega mi je dejal, da še vedno verjame v skupne novinarske vrednote, s čimer se strinjam.

Kako pa je z zaupanjem pri novinarju, ki dela na tujem?

Seveda moraš tudi tukaj skrbno poslušati stvari, ki ti jih povedo. Veljajo pač nekateri novinarski standardi, zato moraš stvari ovrednotiti sam. Kar pa ne pomeni, da bi bil pretirano sumničav do stvari, ki mi jih povedo novinarski kolegi. Moraš biti pa vedno previden s svojimi viri.

Kaj pa menite o dogajanju v zvezi s Patrijami?

V dobro finskega novinarstva upam, da imajo kolegi z MOT-a dovolj dokazov, da bi zadeva vzdržala na sodišču.

Je možno narediti zgodbo brez razkritja virov ali ključnih dokumentov?

Sam ne bi naredil takšne oddaje brez predstavljenih trdnih dokazov. A novinar mora tudi varovati svoje vire. Predpostavimo, da je v tem primeru vir policija. Prepričan sem, da novinar ne želi razkriti, da mu je dokumente posredovala policija.

Če bi se nekaj podobnega zgodilo na Finskem, kakšna bi bila reakcija politikov in novinarjev?

V splošnem bi dejal, da je politična klima nekoliko bolj umirjena. A če bi prišlo do takšnega primera, bi skušal zgodbo raziskati vsak medij.

Pa bi novinarji in politiki skušali družno ubraniti ugled Finske?

Menim, da ne. Dandanašnji Finsko poznamo kot državo, kjer je malo korupcije. In to je vrednota, ki bi si jo želeli ohraniti tako politiki kot novinarji.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. miha pravi:

    Borut Peterlin je cAr !!

  2. opleteni jež pravi:

    seveda je car, zato pa je njegovo zatikajoče verbaliziranje
    carski praženec
    vulgo
    šmorn!
    ja, š m o r n.

  3. alja pravi:

    Vse, kar ni naše je zanič, a ne? :-)

    Včasih so rekli: “Kdor bo volil črno, je sovražnik ljudstva.”

    Danes pa pravijo: “Kdor NE bo volil črno (oz. rumeno), je sovražnik ljudstva.”

  4. jaka pravi:

    borut peterlin naj raj še enga tazelenga pokadi pol naj pa še mal odgovore predvideva svojih sogovornikov v sanjah. :P

  5. Mirjana pravi:

    jaka, a trdiš, da je drogiranc?,..hm malo težka obsodba…glej da te dečko ne toži…dokaze jaka, dokaze!..:)
    Ta Finec je pa prav luškan, finesa mu je verjetno prirojena,..nekako na fini, prizanesljiv način nam je dal vedeti,…ponekod smo šli s časom naprej dragi kremenčkovi.

  6. Blaž pravi:

    Zaupanje Boruta Peterlina v profesionalnost finskega novinarja je res neverjetno sploh, če si je gospod Borut ogledal njegov prispevek na finski TV, ki je preprosto eno samo ugibanje podkreplejeno z samo levimi akterji iz Slovenije. Zvemo tudi, da je bil voden po Sloveniji od Zgage, ki je prav fanatičen sovražnik in konstruktor mnogih DOKAZANO lažnih konstruktov proti premjeru Janši. Oddaja postreže samo z namigovanji fanatičnih antiJanšistov iz Slovenije. Edini kao dokaz za tako hude obtožbe je neka črka J , ki naj bi jo ta nadprofesionalec videl na nekih papirjih, Janša naj bi potreboval denar za pokojnino, Slovenceljni so poimenovali eno glavnih ulic LJ po velepomebnem trgovcu z orožjem Wolfu…itd, itd. Kot profesionalen novinar bi lahko počakal na čas po volitvah 3tedne našel kakšen dokaz, ki bi ga lahko pokazal za podkrepitev svojih namigovanj in tako zrušil vlado J.Janše. Če je to prispevek za katerega bi Borut dal roko v ogenj potem pa hvala za takšno profesionalno in neodvisno novinarstvo. Takšnih neodvisnih in profesionalnih nakladanj je vse polno za šankom v slovenskih gostilnah.

Komentiraj