Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Napaka v sistemu

10. september 2008 ob 10:25 | Denis Sarkić |

Generalni direktor policije Jože Romšek je na novinarski konferenci dejal, da bo odgovor na vprašanje, ali je pri dolgo neodgovorjeni depeši avstrijskega Interpola šlo za hudo malomarnost ali za namerno dejanje, dala notranja zaščita v policiji. Kot je dejal, je odpovedal mehanizem kontrole nad delom posameznih uradnikov. Po njegovem mnenju gre za “nedvomno ugotovljeno napako”, ki pa se ji, kot trdi, v tem trenutku pripisuje prevelika pozornost. Direktor policije je predstavil ugotovitve strokovnega nadzora nad delom slovenskega Interpola. Kot je povedal, so nadzor opravili delavci sektorja službe generalnega direktorja policije.

Jože Romšek in Vest:

Pojasnil je, da je slovenski Interpol 21. februarja 2007 prejel pisno obvestilo avstrijskega Interpola o finančni transakciji, ki naj bi bila opravljena na območju tuje države in v kontekstu tujih državljanov - “torej ne na območju Slovenije”. Avstrijski Interpol je po njegovih besedah sočasno poslal tudi zaprosilo, naj Interpoli posameznih držav posedujejo kakršne koli pomembne informacije na to temo. To zaprosilo je poslal na Interpol Kanade, Tajske, Finske in Lichtensteina, je povedal. Po njegovo je ljubljanski Interpol od Interpola Lichtenstein 5. marca 2007 v vednost prejel odgovor, ki ga je sicer poslal na Dunaj. Interpol Ljubljana je nato 7. marca s strani dunajskega prejel dodatno zaprosilo za konkretno sodelovanje v povezavi z denarno transakcijo, je povedal Romšek. 4. aprila 2007 je nato Interpol Kanade poslal odgovor Interpolu na Dunaju in ga istočasno poslal v vednost ljubljanskemu, je še navedel Romšek.

Uvodni Jože Romšek:

15. junija lani je dunajski Interpol poslal na Interpole Finske, Tajske in Slovenije še urgenco v zvezi s pisnim zaprosilom z 21. februarja 2007. Interpol Ljubljana je po Romškovo dunajskemu Interpolu odgovoril “z nedopustno zamudo” - šele 19. maja letos. Obvestil ga je, da v zvezi s tem ne razpolaga z nikakršnimi podatki v zvezi z omenjeno transakcijo, je dejal. “Ni mi ljubo, da se je to zgodilo,” je poudaril Romšek. Po njegovih besedah je očitno, da je odpovedal mehanizem kontrole pristojnih nad delom posameznih uradnikov. V tem primeru je odpovedal nadzorni mehanizem v obliki vodje policijskega oddelka, je dejal. Obvestilo dunajskega Interpola se je po njegovo ustavilo na relaciji odgovorni za slovenski interpol - uradnik in nazaj.

Vestni triptih odgovorov Jožeta Romška na vprašanja novinarjev:

Vsi, ki so odgovorni za to, bodo po besedah Romška takoj umaknjeni z delovnih mest. Kot je povedal, bodo uvedeni tudi disciplinski postopki, morebiti pa tudi kazenski postopek. Pojasnil je, da je od direktorja uprave kriminalistične policije že zahteval, da ukrepa zoper posameznike in da z ugotovitvami nadzora seznani njegov ožji kolegij. Povedal je še, da kot odgovorni za sistem, ki šteje 10.000 ljudi, ne more v vsakem primeru vedeti, “kaj dela zadnji uradnik in s kakšnim namenom”. Je pa zatrdil, da bodo v policiji zelo natančno pogledali, ali je kakšen dokument prišel s policije v nepooblaščene roke. “Iskali bomo morebiten odtok dokumentov iz slovenske policije,” je napovedal Romšek. Sicer pa je zatrdil, da skupna preiskovalna komisija dela. Romšek si tudi želi, da bi slovensko in finsko tožilstvo imelo dovolj miru. “Stroj je stekel in ga ne more ustaviti nihče,” je še dodal direktor policije.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 27 x komentirano
  1. pregovor pravi:

    “Stroj je stekel in ga ne more ustaviti nihče,” - razen dno brezna v katerega drvi.

    Gre za “nedvomno ugotovljeno napako”, v glavah inmišljenju nekaterih bizu političnega vrha.

  2. B.G. pravi:

    Še ena od napak v sistemu :
    Danijel Praštalo, ki naj bi Seadu Suljanoviću pomagal pri begu, varuje člane skupine RBD in se druži s policisti. Suljanović naj bi pred Globalom zadal smrtni udarec 20-letnemu Gorazdu Čamerniku.
    Praštalo je sodeloval pri varovanju mehiške najstniške zvezdniške skupine Rebelde (RBD), ki je prejšnji teden nastopila v Ljubljani. Delal je kot šofer in osebni varnostnik članov skupine. Priča, ki pa je želela ostati neimenovana, je za uredništvo 24ur.com povedala, da je v četrtek okoli 1. ure zjutraj videla Praštala v družbi policistov pred hotelom Lev, kjer so bivali zvezdniki. “Praštalo je policistoma nekaj kazal in se pogovarjal z njima. Bila sta tudi navdušena nad njegovim avtomobilom. Celo usedla sta se v avto in ga občudovala,” je bila zgrožena priča dogodka. “Pripeljal se je policijski avto. Praštalo in oba policista so pristopili k avtomobilu in se nekaj pogovarjali. Tam so bili tudi fotografi in nekaj ljudi,” je še povedala priča.

  3. Štrigon pravi:

    Napaka v Sistemu. To bi lahko bil naslov naslednjega filma o James Bondu.

    “SYSTEM FAULT” - “James Bond and the Prince of Darknesssssss”

  4. Štrigon pravi:

    “Vsi, ki so odgovorni za to, bodo po besedah Romška takoj umaknjeni z delovnih mest. Kot je povedal, bodo uvedeni tudi disciplinski postopki, morebiti pa tudi kazenski postopek”

    Ja no, pa bomo ostali brez vlade, policije in sodstva :-)

  5. nana pravi:

    Sigurno sta kriva snažilka in varnostnik v njihovi stavbi.

  6. Mirjana pravi:

    Izjemna priložnost, da umaknejo še par tistih, ki so jim “parali živce” :)
    Je pa zanimivo, da imamo mi vodstvene ljudi zato, da imajo vse komptence kadar jim to ustreza, in nobenih odgovornosti, ko zagusti.

  7. vrana pravi:

    Budalo balkansko Mate je odgovoren, zato bi moral sam odstopiti.

  8. EgonAlter pravi:

    Mirjana,

    točno tako kot praviš.
    Spet bo nasrkal kak manjši birokratek, pa še to samo zaradi medijev in javnosti. Našli bodo nepomembnega grešnega kozla, ga prestavili na drugo delovno mesto in si umili roke, torej tako, kot so do sedaj ravnali v podobnih primerih.

    Kdaj bodo vodstveni delavci v Sloveniji začeli prevzemati odgovornost za delo inštitucij, ki jih vodijo? Konec koncev jih nihče ni silil v kandidaturo za vrhovne funkcije, sami so vedeli v kaj se spuščajo, nenazadnje pa za tovrstno odgovornost vlečejo tudi poštene plače. Naj jih zdaj upravičijo…

  9. Ljubiti resnico, častiti lepoto pravi:

    The system runs itself.

  10. Mirjana pravi:

    alias,…sistem u ****u.

  11. Mirjana pravi:

    Bojim se, da žrtev ne bo ušla tako lahko, so ji že začeli lepiti “teorijo zarote”.

  12. Štrigon pravi:

    “Kdaj bodo vodstveni delavci v Sloveniji začeli prevzemati odgovornost za delo inštitucij, ki jih vodijo? ”

    Samo prvega je treba strpat v zapor za 10 let !

  13. Mirjana pravi:

    Štrigon,…malo bi te popravila,…samo pravega!! je treba strpat v zapor za 10 let :)

  14. medek pravi:

    Prišel zadevi do dna in našel na dnu Janšo, Šturma, Brezigarco, Mateja, Erjavca, Bavčarja in sebe z ostalimi “podsekretarji”.

  15. medek pravi:

    Mogoče bi bilo naenostavneje vlado preseliti na Dob.

  16. Štrigon pravi:

    Mirjana…

    Prvi bi bil tudi dovolj, ker bi on povlekel vse ostale za sabo.
    Najbrž bi se jih nabralo kar nekaj :-)

  17. Fonzi pravi:

    Jože “Jusuf” Romšek je človek namestu in ne laže. Če je komu verjeti v tej (z)god(b)lji je njemu. Poštenjak od nog do glave !

  18. Arh pravi:

    Še en nadutež. Lep zgled za policaje.

  19. Mirjana pravi:

    Ja fonzi, …pa nazaj do nog :)

  20. cro_hot pravi:

    Samo ena napaka v sistemu je -
    prevzeti odgovornost in odstopiti !
    Samo to gospod Romšak !

    Človek dobi občutek, da je Janša zavetnik
    orožarskih aferašev od afere iz devedesetih
    do današnje afere Patria…

  21. palicaj pravi:

    pozorno glejte, kako ima suho grlo in kako opleta z jezikom, ko si slini cmok…

    le kaj to pomeni? samo eno…

  22. Carlos Contreras pravi:

    Napaka v sistemu, saj sistem to omogoča! Bistvo janšizma.

  23. sistemskanapaka pravi:

    Namesto napaka v sistemu, bi bilo bolje sistemska napaka, sistematična, ….špekulacij, kolikor hočete. Opravičil, izgovorov, prelaganj odgovornosti, idr. Toda, spoštovani gospodje, pravijo, da riba smrdi pri glavi. Spet bodo nadrajsali tisti, ki so dobili samo nalogo, spet bodo ob službo tisti, ki so to morali narediti in se jih je treba znebiti iz ministrstva za notranje zadeve. To poznamo že tudi iz preteklosti, kako se premešča “po kazni” na druga delovna mesta. Ampak, objektivno odgovorni so pa tudi gospodje iz vrha, tako g. Mate, ki je menda širil že sinoči v parlamentu neke neresnice o gospodu iz urada za pranje denarja, urada proti korupciji, idr., pa tudi g. Romšek, ki se ne čuti odgovornega. Ja, seveda, pa tudi g. Janša nima nič pri tem. Ja, kdo pa potem je sploh še za kaj odgovoren na tem planetu, če lahko kar prelagamo drug na drugega? In kdo bo tisti, ki bo iz lastnega žepa plačeval, če bo posel Patria pade? Sistemska napaka ali napaka v sistemu - tisti, ki so opozarjali na nečedne in predrage posle, ali tisti, ki so jih sklepali? Sram naj bo nas, da nismo v celoti pustili posla Slovencem?
    Verjetno bi bilo preveč napak v sistemu?

  24. Frzmodek pravi:

    Tale Romšek jih pa ima za ušesi. Pred mesecem je trdil, da je 9000 policistov, sedaj jih je že 10000. A to pomeni, da so jih v enem mesecu zaposlili 1000. Ej Virant to pa ni v načrtu, načrt je zmanjšanje zaposlitve v JU. Kar se pa interpola tiče naj pa objavi, koliko naši čakajo druge npr. za preverke ukradenih avtov. Na Gorenjskem čakajo Italijane že 3 leta ali več, da jim odgovorijo ali bodo avto vzeli ali ne, tako da naj se kar neha delat lepega.

  25. miro pravi:

    Iz Romškove izjave bi lahko sklepali, da premore slovenski Interpol 10.000 zaposlenih. Ali pa misli zaslišati čisto vse policaje od prvega do zadnjega?

  26. B.G. pravi:

    Iz PTT so sporočili, da je za napako kriv eden od njihovih zaposlenih, ker je dostavil pred napačna vrata. Golob pismonoša pa druge pošilke ni dostavil zaradi ujed, ki so ga vseskozi napadale z leve strani in mu onemogočile varen let.

  27. amnik pravi:

    On je največja napaka v sistemu, ki je itak napaka.

Komentiraj