Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Izredni nadzor

7. september 2008 ob 12:01 | Denis Sarkić |

Notranji minister Dragutin Mate je na svoji novinarski konferenci dejal, da slovenski kriminalisti nimajo nobenega materialnega dokaza, da bi v Sloveniji v povezavi z zadevo Patria kdo prejemal podkupnino. “Transakcija v Slovenijo ni bila opravljena,” je zatrdil. Kot je pojasnil Mate, se je v četrtek odločil, da uvede izredni nadzor nad delom policije pri preiskovanju suma kaznivih dejanj, povezanih s Patrio. Dejal je, da je za to pooblastil dva delavca direktorata za usmerjanje in nadzor policije. Osnovni podatki iz poročila po besedah ministra kažejo, da je slovenska policija izvajala vse zahtevane ukrepe in še nekaj dodatnih. S tem je zavrnil obtožbe, “da policija nič ne dela” oziroma da je začela delati šele po predvajanju oddaje finske televizije.

Uvodni minister Dragutin Mate:

Minister je povedal, da je februarja 2007 v poročilu avstrijskega in finskega Interpola o transakcijah med kanadskim in avstrijskim državljanom šlo za rutinsko obvestilo, ki so ga dobile tudi nekatere druge države. Kot je dejal, je slovenska policija na ta dopis morda odgovorila nekoliko kasneje, kot bi pričakovali, vendar zaradi tega - gledano s kriminalističnega vidika - po prepričanju ministra ni prišlo do nobene škode. Policija je v odgovoru sporočila, da ne razpolaga s podatki, ki bi lahko pomagali tujima policijama, ker transakcija ni bila izvedena na slovenskem ozemlju, je pojasnil.

Triptih odgovorov notranjega ministra za Vest:

Takoj, ko je slovenska policija izvedela, da sta na Finskem priprti dve osebi, je po trditvah Mateja stopila v stik s finsko policijo in jo prosila za posredovanje vseh podatkov v zvezi s prijetjem teh oseb in s potencialnim sumom, da so v to vpleteni tudi slovenski državljani. Kot je povedal, je konec maja policija prejela dokumente finske policije o sumu podkupovanja slovenskih uradnikov, v katerem pa niso bila navedena konkretna imena o osumljencih iz Slovenije. Ker je bil kot tisti, ki naj bi finski policiji posredoval podatke v zvezi s tem, omenjen predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, pa je policija še isti dan komisijo prosila za dokumentacijo, nato pa jo tudi zasegla.

Kot je nadaljeval minister, je v začetku junija prišlo do neposrednega stika z vodjo preiskave na Finskem, 16. junija pa je bil ustanovljen tudi skupni preiskovalni organ. Policisti so poleg tega imeli informativne sestanke s finskimi kriminalisti in sicer 22. julija in 1. avgusta, je povedal. Policija je po Matejevo 8. avgusta ustanovila še posebno delovno skupino, ki jo je usmerjalo višje državno tožilstvo in se je ukvarjala izključno s tem primerom. “Zaradi obsežnosti dela sta se prvotni skupini pridružila še dva kriminalista in ekipa je opravila preliminarni pregled bančnih transakcij med 17 pravnimi in fizičnimi osebami,” je dejal.

Odgovori ministra Dragutina Mateja v celoti (za sladokusce):

Poleg tega so po njegovih besedah zbirali podatke o ovadbah, ki jih je vložila Sistemska tehnika in preučili dokumentacijo, ki jo je posredovala Obveščevalno varnostna služba ministrstva za obrambo. Do 22. avgusta je bilo opravljenih osem razgovorov z osebami, ki bi lahko dale koristne informacije za nadaljnjo obravnavo, je pojasnil. Izpostavil je, da so 17. avgusta finski preiskovalci po navadni elektronski pošti - kar se Mateju zdi nenavadno - poslali seznam 26 oseb, s katerimi naj bi bilo potrebno opraviti zaslišanje, “vendar brez kakršne koli navedbe osnovnih podatkov, česa je katera oseba osumljena, ali so te osebe osumljene kaznivega dejanja, ali so priče v teh zadevah”, je zatrdil minister.

Od finske policije je vrhovno državno tožilstvo, ki je prav tako dobilo to elektronsko pošto, zato zahtevalo pojasnilo in ob tem pojasnilo, kakšna je po slovenski zakonodaji razlika med osumljencem in pričo ter kakšne so pristojnosti policije in tožilstva, je dejal Mate. Kot je zatrdil, na ta dopis finska policija še ni odgovorila. Na novinarsko vprašanje, katera imena so bila na spisku 26 oseb, ki bi jih bilo glede na elektronsko pošto finske policije potrebno zaslišati, je minister odgovoril, da spiska ni videl, ker do njega ni upravičen. Poudaril pa je, da predsednik vlade Janez Janša ne daje nikakršnih navodil, kako mora policija delati. “Ne vpliva name, kako naj delam. V delu sem popolnoma samostojen. Po zakonu in ustavi sprejemam sam odločitve in sem zanje sam odgovoren,” je še pojasnil notranji minister.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 39 x komentirano
  1. Štrigon pravi:

    Glih tako za štos.
    Walter Wolf je nakazal en določen znesek v Kanado, a ne ?
    Torej tovariš Mate bi lahko seštel 1 + 1 in bi Kanadčane zaprosil za informacijo
    kjeri čuk je dvignil te denarce v Kanadi.
    Mislim, da je tam kar nekaj biserov , ki bi bili primerni kurirji…. npr. g. Šoba, kenede ?

    To je samo en mali primer seveda.
    Sicer pa spoštovani državljani in državljanke, mogoče niste opazili toda…
    PRAVNI SISTEM V NEKI MALI EVROPSKI DRŽAVICI JE RAZPADEL:…

  2. miha pravi:

    hmm… Človeka malo zbega ta odločnost buldoga Dragutina.

    Moje skromno mnenje je naslednje.. V Sloveniji živi 2mio ljudi. Če bi vsaj polovica uslužbencev policije opravljala svoje delo tako kot se od njih pričakuje - bi lahko v vsakem trenutku vedeli za vse pomembne in bistvene stvari pri nas. Zame npr. bi lahko vedeli kdaj grem spat in srat…

    Žalostno, da se Mate tako snobovsko petelini - ker nima za pokazat NIČESAR !!!
    No, nove avtomobile Tuarege pa Škode. ŠE KAJ ??

  3. Darko pravi:

    Ukinili so preiskovalno komisijo. Ne izvajajo preiskave. lažejo. Ni biga na svetu, ki me prepriča, da J zares ni J.

  4. butalec pravi:

    Kakšen izreden nadzor,potreben je izreden odstop in to takoj , potem pa zaradi mene lahko pristojni in nepristojni organi tudi 200 let iščejo dokaze za upravičenost odstopa. Za kaznovanje takega načina dela smo pristojni vsi Butalci.Glavna obravnava z izrekom sodbe pa bo 21.09. 2008, s pričetkom ob sedmi uri zjutraj in bo trajala cel dan. Od izreka sodbe je odvisna naša nadaljna usoda. Zato vsi na volitve in pokažimo kaj si želimo, kajti le na tak način lahko dobimo novo vodstvo in kakršega si želimo in tudi zaslužimo. Glasujte za ljudi, za katere mislite da si to zaslužijo in ne za stranke ki živijo od obljub in manipulacij z butalci.Kljub visoki gospodarski rasti in drugih ugodnih statističnih podatkih mi ne bo nihče vsilil mišljenje da danes živim bolje kot včeraj , če živim praktično od tistega kar sem ustvaril včeraj, kajti danes nimam možnosti, da bi ustvaril toliko, da bi zadostovalo za dostojno življenje, ki sem ga imel včeraj! Ker vem da je odstop nesmiseln in ga ne bo, napovedujem bolj primeren ukrep,ki se lahko zgodi po volji ljudstva. TO JE ODHOD!!!!!!

  5. Bo pravi:

    Denis Sarkić, kako to, zakaj nimaš/-te svojega mikrofona s peno pred govornikom, tako pisano je pred njim, a Vesti ni?

  6. Denis Sarkić pravi:

    Mikrofon gor, mikrofon s peno dol, pomembna so vprašanja, ne pa kič…

  7. Revolucija pravi:

    Samo res bi si lahko nabavili mikrofon, vsaj takega, ko ima Dnevnik.

  8. Bo pravi:

    Bravo za odgovor, Desni Sarkić — a slišati (dobro) se vseeno mora.

  9. Bo pravi:

    Desni, Denis! Tu se človek mirno zatipka.

  10. vrana pravi:

    janša ima prav, ko pravi, da so isti obrazi, kot iz Depale vasi. Brezigarca, janša, Mate. Mafija pokvarjena!

  11. Neja pravi:

    Se strinjam z butalcem. Človek rad potrpi in tudi zategne pas, če je to potrebno, če veš, da se vladajoči trudijo za dobrobit vseh. Ko pa spoznaš, da jih je ena velika laž, ker cilj posvečuje sredstva, in da jim gre samo za oblast, in vsem prisklednikom za take ali drugačne koristi, vzplamti srd. In počasi bom razumela, zakaj prihaja do revolucij. Če je J res doživljal v življenju krivico, bi lahko bil zanjo toliko bolj tenkočuten. Pa ne! V njem je v prvi vrsti oblastiželjnost, tajkuniziral je Slovenijo. A, na žalost, se del ljudi, ki ne spozna njegovo funkcioniranje, identificira z delom, kjer kalimerovsko naklada o sebi.

  12. ED pravi:

    Janševik Mate se zagovarja, da ker provizije niso bile nakazane v Slovenijo, ni bilo razloga za ukrepanje? Eee, kako pa on ve, ali so bile nakazane ali ne, ko pa sploh ni začel preiskavo, ki bi jo moral pred poldrugim letom, če bi ne ‘založil’ depeše iz Avstrije, ki je opozarjala na sporne in sumljive transakcije.

    OK, je možno, da plačniki korupcijskih ‘prispevkov’ niso tako butasti, da bi prejemnikom teh ‘prispevkov’ v Sloveniji denar nakazali neposredno iz svojih računov, pač pa preko računov v tujini. To, kar bi bil job slo-policije, je, da bi vsaj vzpostavil kontakte z drugimi policijami. In da doma postane pozorna na ljudi, ki so odločali v poslu s patriami. Gre za preprosto logiko, da denar iz Patrie ni mogel biti nakazan komurkoli v RS, npr. meni, pač pa ljudem, ki so odločali o izboru Rotisa na razpisu Morsa. Je bilo ukrepano kaj v tej smeri? Ne. Ker da se je zgodila ‘napaka’ in so obvestilo Interpola ‘založili’…

    Pazi to, gre za največji posel z orožjem v RS, in Mateju se zgodi ‘napaka’. Kako sprenevedanje! Sprenevedanje zato, ker da gre v poslu s patriami za sumljivo koruptivno zadevo, je uradno povedala že maja letos Komisija za preprečevanje korupcije (nadzorni državni organ!) in tudi posebna parlamentarna komisija je bila ustanovljena ravno radi suma korupcije! Mate je spregledal vse to, in še več, ‘zgodila se je’ napaka, in je za depešo avstrijske policije izvedel šele 15 MESECEV po tem, ko je bila ‘izdana’! Hahahaha… Jep, tudi takšni ’spregledi’ in ‘napake’ se dogajajo! In sicer takrat, ko je ‘kompatibilni’ minister janševikov del problema in ne del rešitve!

  13. optimat pravi:

    za v potočko….

  14. lucko pravi:

    Cakaj malo. Sedaj imamo dokaz, da JJ laze. No ali pa laze Finski premje. Kaj je bolj vrjetno?

    JJ nam je zagotovil, da Finski premje pravi, da ni osumljen noben Slovenski drzavljan. A WW ni Slovenski drzavljan? So mu ze vzeli drzavljanstvo?

  15. butalec pravi:

    Vse stvari, ki jih bo ugotavljal nadzor bodo služile samo zavajanju in prepiranju o nepomembnih besednih zvezah kot je tista o pogovarjanju in dogovarjanu o incidentih. Stvar je jasna brez nadzora. Zaradi namernega preprečevanja preiskave policija preprosto ni imela česa poročati , saj niso nič delali. Največje sprenevedanje pa je to, da od finskih preiskovalcev naši politiki pričakujejo dokaze ki bi jih morala priskrbeti naša policija, kateri so preiskavo preprečili . Kajti odgovor na depešo bi moral vsebovati ravno te podatke, ki jih vsi poznajo in tako vneto še naprej iščejo in nas Butalce mal ………

  16. simpatikus komunalis pravi:

    Kako je že šla tista–Vsedu sem se na bicikl,.,.,.,.,.,.,.ne v ta rdečo rint.

  17. vrana pravi:

    Ravnokar berem, da po anketi Dela ljudje bolj verjamejo notoričnemu lažnivcu janši, kot pa finskemu novinarju. Za zjokat, kakšen zarukan narod. Verjamejo, da Slovenci sugerirajo Fincem, o čem naj pišejo. Preklet turbo folk narod slovenceljnski, zarukan. Verjamejo, da gre za zaroto proti notoričnemu lažnivcu janši. Prekleta omejenost, podalpska.

  18. Tomi pravi:

    vrana….

    Nismo samo mi taki. To je značilnost človeka zadnjih nekaj tisoč let.
    Samo poglej Amreičane, kako verjamejo Bushu.
    Samo v Iraku je umrlo TISOČE ameriških fantov, zato ker se je Bush ZLAGAL !
    Pa kaj se je zgodilo ? Verjetno bo zmagal McCain.
    Najverjetneje bo v Iranu podobno.

  19. miro pravi:

    Zanimivo, kako ministri te vlade nikoli nič ne vedo. Saj potem ministrov sploh ne potrebujemo! Slovenska policija (notranje ministrstvo) je prejela štiri !!! depeše avstrijskega Interpola. INTERPOLA !!! in ne kakšne lokalne policijske postaje. In minister Mate ni vedel nič celih 15 mesecev!
    Kolikor mi je znano, če obvestilo pošlje Interpol, gre to skoraj direktno k ministru. Le ta je verjetno mislil, da se Interpol heca, ker bi v nasprotnem primeru lahko pomislili, da mu je nekdo naročil, naj depešo pozabi v predalu.
    In to štirikrat.

  20. miro pravi:

    @vrana
    Večina ljudi v Sloveniji verjame, da so Rusi okupacijsko napadli Gruzijo in pri tem pozabljajo, da so Gruzijci napadli Osetijo. Nekako tako kot leta ‘91 JNA vs SLO.

  21. frančesko pravi:

    Počasi se bo zelo “zamotan” klopčič tudi “odmotal”. Neumne, protislovne izjave vseh, ki se želijo braniti in tunkati v to umazanijo kar vse povprek,, bodo enkrat naletele na bumerang (upam, da vsak čas). Wolf je lepo komentiral priporno dokumentacijo: naj me zaprejo, če upajo. Torej????On je odšel odkoder je prišel, Evropa pa naj si misli in dela, kar hoče. Kdo je zakaj vedel in kdo je kaj skril v kakšen predal pomotoma, pa tudi 5-letni otroci ne verjamejo. Jutri imate gospodje ministri in predsednik vlade, da si nalijete čistega vina, kandidati, ki ste na kandidatnih listah in vpleteni ter objektivno odgovorni, da zadeva Patria ni dobila epiloga tam, kjer bi ga morala, odstopite oz. slovenskemu narodu poveste, da ste za vse še kako dobro vedeli, le upali si niste ničesar, ker ste se bali spet samo za svoje riti. Če ste pošteni, potem odstopite s svojih položajev. Za nas Slovence nam je tudi v teh dneh bolj malo mar, obljube pa so šle……Tudi Bog nam več ne bo zmogel pomagati oprati tega sranja, ki ste ga zakuhali z afero Patria.

  22. medek pravi:

    Minister pravi, da zaradi 15-mesečne neaktivnosti policije ni nastala nobena škoda, saj v Sloveniji ni bilo nobene transakcije.

    To je zelo smela izjava. Sicer pa, kje pa piše, da se transakcije odvijajo samo prek bančnih računov, lahko je šlo tudi za gotovinske transakcije, meni Erhatič. Kakšno škodo je preiskavi sumov mednarodne korupcije v poslu Patrie v Sloveniji povzročila (ne)dejavnost slovenske policije, se bo pokazalo ob morebitnem sodnem postopku zoper osumljene.
    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042205132

  23. medek pravi:

    zakaj je slovenski Interpol v zadevi Patria posredoval odgovor avstrijskemu z več kot enoletno zamudo, odredil notranji nadzor na oddelku Interpol.
    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042205024

    Mate pa idaja še naprej, izdal je število osumljencev. Res vojaški ataše.

  24. medek pravi:

    Imate občutek, da notranji minister Dragutin Mate rad pripoveduje pravljice? Ne motite se. Namreč, minister pravi, da je neki policijski uslužbenec za 15 mesecev založil Interpolovo depešo, ki je govorila o sumljivih denarnih transakcijah v povezavi z nakupom oklepnikov patria v Sloveniji. Ta policijski uslužbenec naj bi ocenil, da gre za nepomembno zadevo, in jo dal na napačen kup.

    http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042205119

  25. medek pravi:

    15-mesečni policijski molk je v resnici kričanje.

    http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042205119

  26. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042205119

    Radi bi vedeli, zakaj je bila potrebna demontaža pravne države pri samih temeljih.

    V Dnevniku ne razpolagamo z indici, da je Janez Janša prejel podkupnino pri oklepniškem poslu. Imamo pa dokaz, da je šel denarni tok v sumljivo smer in da je slovenska policija kar 15 mesecev blokirala preiskavo. Zdaj, ko je to javno znano, ima Janez Janša štiri možnosti. 1. Ne stori nič. 2. V policiji poišče grešnega kozla, recimo kakšnega kriminalista pred upokojitvijo, in ga okrivi za “založitev” Interpolove depeše. 3. Pove, da je takšno ravnanje policije nesprejemljivo, odstavi ministra Mateja in potem še prvega policista Romška ali pa… 4. Odstopi sam. Bojimo se, da bo izbral drugo možnost.

  27. medek pravi:

    Zanimivo, čas med priznavanjem Kosova in smrtjo Janeza Drnovška

  28. medek pravi:

    Njavro, Lavrih in Cvelbar so pa na počitnicah?

    Mate bo pa tožil za dobro ime.

    Janšastan ima na zalogi neomejeno količino laži.

  29. 007 pravi:

    @medek

    definitivno ostane samo 1 možnost in to ta druga. grešni kozel se bo z lahkoto našel na Interpolu. BMN. Lavrih in Cvelbar pa niso na dopustu. Iščejo komunajzarske vezi na Finskem ter brišejo lsedove. Spet bodo uporabili Herr Flicka za uraden postopek skrivanja obremenilnih dokazov. Prokleti komunajzarji Finski. Kaj si upajo in kaj so naredil našemu Mesiji. Kot na Hrvaškem ( dogovor za incidente ) gre tudi na Finskem za rdečo zalego, ki nadleguje svetovnega poštenjakarja Mesijo s Kaščakovga hriba.

  30. medek pravi:

    Dokaz pa je tukaj: Mate je cviknil ;)
    21.februar
    1848 - v Londonu izide Komunistični manifest
    1916 - začetek bitke za Verdun
    1921 - Poljska in Francija podpišeta vojaški pakt
    1933 - otvoritev ljubljanskega Nebotičnika
    1974 - Zbor narodov Zvezne skupščine SFRJ razglasi novo zvezno ustavo
    1991 - slovenski parlament sprejme resolucijo o sporazumni razdružitvi SFRJ

  31. medek pravi:

    Se opravičujem, celih 15 mesecev je več kot eno leto :)

    No, kri so mu pili ;(

  32. Carlos Contreras pravi:

    Medek, še hujše zadeve:
    1919 - ubit je Kurt Eisner, nemški socialist.
    1958 - Gerald Holton za CND izdela znak miru.
    1960 - Fidel Castro nacionalizira vsa tuja podjetja na Kubi.
    1965 - v New Yorku ubijejo Malcolma X.
    1972 - Richard Nixon obišče Kitajsko in s tem izda kuomintanški Tajvan.
    1975 - John N. Mitchell, nekdanji vrhovni državni tožilec, H. R. Haldeman in John Ehrlichman, nekdanja uradnika Bele hiše, so obsojeni na zaporno kazen zaradi vloge v aferi Watergate.

  33. Carlos Contreras pravi:

    Sicer pa kaže, da bo to vaja v tovariški samokritiki. Stari udbovci, danes Janševi upognjenci, so verjetno že navajeni.

  34. simpatikus komunalis pravi:

    Mate Bilobil je za demenco.Mogoče je pa našel depeško ko je zadnjič smeti pobiral v marburgi.
    J…se

  35. hej tovariši pravi:

    Pa kaj je to imate tu partijski sestanek ali kaj?

  36. hej tovariši pravi:

    Prav zanimivo je brati, kako udrihate čez Janšo. Zamikalo me je že, da bi še sam kaj dodal. Vendar, ne vem, ali desnica ignorira vašo stran, ali se vsem z drugačnim mnenjem zdi pod nivojem odgovarjati na vaše lepopisje. Poudaril bi pa rad, da s tem, ko se kar počez brez argumentov prostaško udriha po nekom, pravi argumenti, ki bi ga lahko pokopali izgubijo težo. Poglejte kolikokrat so ga že obtoževali pa je preživel. Ne samo to, ljudje verjamejo, da če Janšo obtožiš zadaj sigurno nič ni, ker ga vseskozi nekaj obtožujejo. Joj, joj, joj,… Od stare dobre ruske šole bi pa res pričakoval malo več, kot take zmazke.

  37. hej tovariši pravi:

    Pustite Golobiča in Kučana - UČITE SE OD PAHORJA!

  38. ervinator pravi:

    Tale Praprotnik je pa ena taka novinarska sramota kot Zgaga. Le kaj se mu je zgodilo, da je tako nizko padel?

  39. alja pravi:

    Res, ervinator, Praprotnik je natipkal Interpolovo depešo in jo objavil, a ne?

Komentiraj