Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Po opravkih z asistenco

6. september 2008 ob 16:37 | Vest |

Poslanci kot osebni asistenti

Dne 20.8.2008 je gospa Barbara Verdnik, kandidatka poslanske skupine Zares in dolgoletna direktorica Primorskih novic, obiskala Primoža Borovnika.
Primož je tetraplegik in dolgoletni uporabnik programa osebne asistence. Programa, za katerega pravi, da mu je pomagal izboljšati življenje.
Vabilo je del pobude YHD, katere namen je seznaniti poslanke in poslance slovenskega parlamenta ter širšo javnost o Programu neodvisno življenje hendikepiranih ter o tem, kaj pomeni osebna asistenca za posameznike in posameznice. Seveda pa smisel te akcije uvid in spoznanje, da je potrebno uzakoniti pravico do osebne asistence.

Rahlo vznemirjenje ob prihodu je že po nekaj spregovorjenih besedah hitro zamenjal sproščen pogovor ob kavi ter želja po novih izkušnjah in spoznavanju. Barbara je poudarila, da se za njenim obiskom ne skriva nekakšno pridobivanje poceni volilnih glasov in sprva ni bila najbolj navdušena nad zamislijo, da bi jo posneli s kamero.
Po kavi pa je sledilo delo. Barbara je Primoža pospremila na poti na banko, v trgovino in po ostalih vsakodnevnih opravkih. V tako kratkem času vsekakor ni moč pričakovati, da bi oseba obvladala vse vidike osebne asistence, vendar je Barbara vseeno pokazala izredno iznajdljivost in sposobnost vživljanja v težave drugih.
Treba je poudariti, da je delo osebnega asistenta izredno kompleksno in zahteva določene lastnosti, ki jih nima vsakdo, kot tudi usposabljanje, dolgoročno privajanje in sposobnost prilagoditi se potrebam uporabnika.
Zato se veliko osebnih asistentov, uporabnikov in predvsem v YHD zavzemajo, da bi osebna asistenca postala poklic.

Tako Primož kot Barbara sta o pobudi izrazila pozitivno mnenje in upata, da bo takih pobud v prihodnosti vse več ter menita, da je v naši družbi še vse preveč predsodkov in ignorance.
Barbara je tudi izrazila željo, da bi s Primožem in njegovo družino ohranila stike ter bi jih še kdaj obiskala. Oba sta hvaležna YHD-ju za pobudo, ki jima je omogočila posebno izkušnjo in s tem tudi kanček osebne rasti.

Osveščanje ljudi je vsekakor pomembno, če pa so ti ljudje blizu vzvodov oblasti, ljudje, ki lahko tudi kaj spremenijo na bolje, je lahko osveščanje in podiranje predsodkov toliko bolj plodno.
Pokažimo Slovencem, da poleg tajkunov in meje s Hrvaško obstajajo tudi hendikepirane osebe s svojimi vsakdanjimi, zelo oprijemljivimi težavami, ki jih je seveda treba reševati in s tem izboljšati kvaliteto življenja in sožitje vseh ljudi.

Sašo M. Primožev asistent

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. doajen pravi:

    Glas in stas Barbare Verdnik razkriva vso bedo kandidatov, ki se gredo oranžno revolucijo. V ta nabor sodi tudi aktualna pocukrana poteza, kjer razen širokoustenja in za objektiv prepotrebnih bežnih potiskov vozička ni kaj prida pokazala. Pri ga. Verdnik me moti sprenevedanje, igranje angelske podobe in pavšalno pljuvanje po vsem in vsakomur ki ni v njenem interesnem/političnem krogu. Za nepoučene: ga. Verdnik je projektil leve politične opcije, ki je debelo dekado domoval v največjem lokalnem dnevniku v državi. Pri svojem delu se je posluževala zelo spornih metod, materialno pa je oškodovala 17 novinarjev in DURS, za kar je tudi vložena kazenska ovadba, pripravlja pa se tudi odškodninska tožba. Povezave med levico, ki je Sloveniji vladala skoraj 15 let in omenjeno damo so neznanka samo nepoznavalcem. Ko je državi zavladala desnica je omenjeno gospo spričo svojih ortodoksnih prepričanj naplavilo malodane na smetišče zgodovine. Pograbila je še “zadnjo” bilko. Odločila se je da bo postala novinarka. ..namreč…čutila je poslanstvo, da mora razkriti vso bedo aktualnih oblastnikov. Za poravnavanje lastnih zamer se je nevede odločila zlorabiti novinarski poklic. Ko je ugotovila, da jo lovi usoda Don Kihota je dokončno snela masko. Nadela si je oranžne naočnike. Sledil je odhod v politiko. Postala bom poslanka. Odšla je naproti. Ne komurkoli. Novi politiki, ki jo pooseblja drugi mož nekdanje LDS. Odšla je v Zares! Ne za hec! Dragi prijatelji!

  2. Štrigon pravi:

    Ne poznam gospe.
    Moram pa povedati, da mi ta njena poteza deluje predvolilno.
    Če bi jaz kandidiral, tega ne bi storil sedaj, ampak po volitvah.

  3. pele pravi:

    Predvolilna poteza gor ali dol, gesta je gesta in fino bi bilo, če bi še kaj semenila…

  4. To je pravi:

    Doajen, napiši še kaj o oškodovanju 17 novinarjev, to prvič slišim

  5. gospod VERDNIK pravi:

    Človekoljubje Barbare Verdnik je brezmejno in ona seveda nikooooooooooooooliiiiiiiiiiiiiiii ne pomisli na svoje sebične interese – še posebej ne v času volitev. Neko njeno prijazno čebljanje z dotičnim invalidskim hendikepirancem mi para srce in že razmišljam, da prihodnji teden naženem ženo s sinom k sorodnikom, in tako sprostim stanovanje za mojo humanistično akcijo: v ponedeljek kličem YHD in povabim v svoj stanovanje eno hendikepiranko z osebno asistentko; tri dni jih bom gostil kuhal kavice in makarone, spraševal če so gume dovolj napihnjene ter presegel dosedanja izkustva, ker jih bom tudi okopal in oribal hrbet.

    Mediji so zaželjeni kajti po naravi nisem plašen in želim, da v javnosti izpadem nekonvencionalni družbeni junak.

    Zanima me samo ena podrobnost: Ali je Barbara Verdnik v sorodu z Boštjanom Verdnikom, nekim pomočnikom Varuhinje človekovih pravic, kateri se ne sramuje globoko kršiti etiko javnih uslužbencev, ko zlorablja svoj položaj in v službenem času deluje v korist YHD (lahko berete tudi Elena Pečarič), istočasno pa zaničuje ostale invalide na zelo subtilne načine, ki so značilni za mlade »izobražence« brez zadostne morale in etike.

    Živela prihodnost za invalidsko varstvo v Republiki Sloveniji!

  6. doajen pravi:

    http://www.delo.si/clanek/65443
    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/340642
    http://www.zurnal24.si/cms/novice/slovenija/primorska/index.html?id=62615

    pa še video:

    http://www.primorska.info/novice/891/protinapad__francija_matoza

    PS: opazujte mimiko

  7. Babje čenče pravi:

    Bravo, bravo Doajen in gospod Verdnik. Tole babje afnanje pri hendikepiranih v vlogi osebnih asistentk je eno samo sprenevedanje in prodajanje lažne morale. Barbari Verdnik je toliko do invalidov, kot je meni do mnogobrca, ko mi dec buli v televizor.

    Skrbi me, ker gospa Verdnik samo pleteniči z besedami, dala pa ni nič denarja. Od tega se YHD ne bo finančno krepil. Zato nujno sporočam predlog, da velecenjena gospa Barbara Verdnik na svoje stroške iz svojega žepa nemudoma nakaže en evro na bančni račun YHD.

    In če bo to naredila še poslanka Žgajner – Tavševa se bo YHD okrepil kar za cela in okrogla 2 evra.

  8. barbara verdnik pravi:

    Kot kaže imam zvestega občudovalca Doajena, ki mi sledi po medijih in ponavlja, kar so mu naročili. Nič hudega. Dejstva vedno ostanejo dejstva. Eleni Pečarič, ki je sokrajanka iz Škofij, sem se javila že pred meseci. Ko smo uskladili termin in obisk, sem prosila, da to ne bi bilo objavljeno. Vendar so si želeli tako pri Primožu kot pri YHD. Snemal je Primožov osebni asistent, ki ni profesionalec.
    Kar pa se humanitarnosti tiče, nisem novinka. Desetletje sem bila predsednica odbora za nakup nujno opreme za bolnišnico Izola, s katerim smo izpeljali tri res velike akcije. Zbirala sem pomoč za Posočje po potresu in še bi lahko naštevala. Od revije Naša žena sem tako pred leti dobila priznanje za humanitarnost in človekoljubje.
    Do aprila letos nisem bila članica nobene stranke, niti partije, kjer se je kalilo veliko naših aktualnih politikov. Za direktorico so me postavili kolegi, predvsem novinarji.
    Nič nisem v sorodu z Boštjanom Verdnikom. Moji dragi sorodniki živijo v Mariboru in prav tako nimajo nobene veze s politiko.

  9. Jaka pravi:

    Zakaj morate prav vse skritizirat, napadat in zganjat sovrštvo? Čim več nas more spoznat, da nekateri živijo drugače, potrebujejo drugačno pomoč in takšne akcije so samo za pohvalt.

  10. Samo pravi:

    Ravno sedaj pred volitvam se lahko politiki vsaj kaj naučijo in spoznajo, pa čeprav si s tem nabirajo glasove. Izkušnje pa vseeno ostanejo.

  11. Saša pravi:

    Ti ljudje bodo lahko v vladi, zato je super, da imajo možnost probat delo kot asistent tudi v praksi.

  12. Tomi pravi:

    Saša pravi….
    “Ti ljudje bodo lahko v vladi, zato je super, da imajo možnost probat delo kot asistent tudi v praksi.”

    1 dan prakse za 4 leta poslanske plače in nešteto drugih možnosti.
    Ja no, ni kaj, nekoč so se nekateri desetletja borili za pravice izločenih in so na koncu dobili
    mogoče eno plaketo.
    Pa so bili zelo zadovoljni.
    Seveda se o njih ne govori niti na Vesti.

  13. Edi Vivoda pravi:

    Tudi, če je Verdnikova ta obisk izpeljala izključno za potrebe volilne kampanje je to naredila in dobila vpogled v zasebnost in potrebe hendikepiranih. Če, bi to naredilo čez 1000 kandidatov za poslance DZ, bi izvoljenih 90 dobilo dimenzijo potreb prizadetih oseb in bi morebiti sprejemali drugačne odločitve, kot jih sicer pri urejanju njihovega položaja v družbi. Težko verjamem, da imajo vsi izvoljeni kamnito srce, če vidiš zadevo od blizu sem prepričan, da naredi vtis v podzavest posameznika. Zaradi tega ne morem požreti teh zlobnih komentarjev. Vsekakor bi storili večjo korist, če bi tak dan tudi sami preživeli v enaki družbi in ne bi pljuvali čez prijazno gesto Verdnikove, ki ima v tem času verjetno tudi dosti drugega dela.

  14. Tina pravi:

    Se strinjam Edi.

  15. zalko pravi:

    zelo dobro napisano Edi popolnoma se strinjam s tabo, a kaj ko na žalost se spet slini kandidatka, zaradi katere bo Zares izgubil veliko glasov in kar je še najbolj žalostno,vsa njena dobra dela so samo za njeno os. korist. Še eno vprašanje, kaj ti je ona naročila, kot vse ostalo, da ji posvetiš par lepih besed ?

  16. BORAC pravi:

    Cenena volilna propaganda, politične povzpetnice Barbare.
    Naj ne zlorablja usode invalidov v svojo korist.

  17. zori pravi:

    končno se dogaja nekaj kar da bodočim in zdajšnjim politikom (posredno pa tudi gledalcem in bralcem Vesti), malo možnosti vpogleda v vsakdanje življenje hendikepiranih. Hvala bogu, da bo tudi javnosti, tistim, ki sami še nimajo izkušnje, pokazano, da so hendikepirani čisto običajni ljudje, s svojimi željami, interesi,…, da pa potrebujejo fizično pomoč za opravljanje nekaterih stvari, zaradi katerih so lahko običajni.

    In če bi gospod Verdnik, kot se predstavlja zgoraj med komentatorji in še kdo, ki samo pljuva proti kandidatki ali pa proti društvu, ki to akcijo organizira, prebral in pogledal video prispevke in imel malo odprto glavo, bi mu bilo jasno, kaj je njen namen. In to je bolj predstaviti javnosti hendikepirane in potrebo po osebni asistenci kot predvolilna kampanija.

Komentiraj