Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nadškof Uran

2. september 2008 ob 8:00 | Nejc Jemec |

Ob včerajšnjem odprtju prve zasebne katoliške osnovne šole pri nas smo se pogovarjali z ljubljanskim nadškofom in metropolitom Alojzom Uranom. Povedal je, zakaj je odprtje Osnovne šole Alojzija Šuštarja tako pomembno in ali bo po 21. septembru, po državnozborskih volitvah torej, klima v Sloveniji naklonjena odpiranju zasebnih (katoliških) šol in morda celo uvedbi verouka v osnovne šole.

Alojz Uran: “Mi si nikoli nismo za to prizadevali. Ne želimo verouka v šolah.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. Štrigon pravi:

    Alojz Uran: “Mi si nikoli nismo za to prizadevali. Ne želimo verouka v šolah.”
    Nikoli ????
    Kaj pa 1950 let podlage ?

  2. change2planet pravi:

    v lepe besede so zapakirani odgovori obogatenega Urana kot predstavnika največje verske ustanove pri nas,a dejstva kažejo nasprotno.Vatikan in njegove satelitske podružnice se že ne nameravajo odpovedati priložnosti,ki se ponuja…po “vrnjenih” zemljiščih,gozdovih,objektih in od države podarjenih stotisočih evrih nekakšnih odškodnin so dobili začetni pogon in bodo šli seveda naprej, “vzgajat mlade rodove”…prejšnji nadškof in zdaj kardinal Rode se je vneto zavzemal za uvedbo verouka v državne šole,Uran počne to bolj diplomatsko prefinjeno in prikrito. ustanavljajo se tudi zasebne univerze,podprte s proračunskimi sredstvi,ustanovitelji so pa na tak ali drugačen način povezani z RKC. zadeva s katoliškimi šolami ni sporna in problematična,če bo obveljala omenjena pluralnost,kar bomo pa še videli.a glede na delovanje RKC skozi zgodovino njenega obstoja se porajajo dvomi…

  3. Tilen pravi:

    Gospod novinar Nejc Jemec, mislim, da si zapisal laž, glede uvedbe verouka v osnovene šole. Tega metropolit Uran ni rekel. Ravno nasprotno, rekel je, da Cerkev ne želi verouka v osnovne šole. Je pa metropolit večrat povdaril, da pomeni privatno šolstvo pluralizacija vzgojnega sistema, kar je nekaj normalnega v Evropi.
    Je pa res, da obstaja v Sloveniji veliko napihnjeno nasprotovanje privatnemu osnovnemu šolstvu, ki je posledica preteklega enoumnega komunističnega sistema, ki ni maral konkurence.

  4. Nejc Jemec pravi:

    @Tilen: Ni res. Preberi še enkrat.

  5. Carlos Contreras pravi:

    Popolno financiranje privatnega šolstva iz javnih sredstev je nekaj normalnega v Evropi, Tilen? A res?

  6. simpatikus komunalis pravi:

    Dragi otroci,da boste imeli v tej šoli tako čisto kot imate doma.Ja nič svinjarij delat v šoli.

  7. Carlos Contreras pravi:

    Da ne bo kdo lulčka kazal!

  8. konec pravi:

    Saj je precej knjig, ki razloži zakaj najbolj seksualno problematične osebe, nagonsko sovražijo “vere”. ,
    Tu je še enkrat potrjeno.

    Po vseh tvoji seksulnih postih je razvidno, da ga imaš stako trašno majhnega, da ga celo ti včasi ne dobiš in se zato tako “bohotiš” v javnosti.

  9. konec pravi:

    Saj je precej knjig, ki razloži zakaj najbolj seksualno problematične osebe, nagonsko sovražijo “vere”. ,
    Tu je še enkrat potrjeno.

    Po vseh tvoji seksulnih postih je razvidno, da ga imaš tako strašno majhnega, da ga celo ti včasih ne najdeš in se zato tako “bohotiš” v javnosti.

  10. Carlos Contreras pravi:

    Očitno tudi pomena besede “bohotiti” ne poznaš. Sicer pa le v boj, vrli konservativec, mogoče ti bo pa še kakšna dala. Čeravno jo boš moral prej poročiti.

Komentiraj