Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Skupna akcija

26. avgust 2008 ob 9:12 | Vesna Lovrec |

Slovenska ljudska stranka in Stranka mladih sta v petek na slavnostni konvenciji predstavili skupno listo svojih kandidatov za volitve v DZ.

Pod Pohorjem, kjer je konvencija potekala, je Vest ujela Igorja Jurišiča, občinskega svetnika v Rušah, ki je politično kondicijo pričel nabirati kot študent. Jurišič, širši javnosti poznan kot dolgoletni funkcionar Študentske organizacije Univerze v Mariboru, profesinalno dela na področju mladinskega popotništva. Je tudi predsednik Popotniške zveze Slovenije. Na skupni (SLS in SMS) listi za poslanca v državni zbor kandidira v 7. volilnem okraju - s sedežem v Mariboru. Z njim o privatizaciji mariborske banke, tajkunih, Naturi 2000 in ostalih okoljevarstvenih temah:

V 7. volilnem okraju poleg Igorja Jurišiča kandidirajo še Mihaela - Miša Margan, Samo Papež, Janja Viher, Tatjana Mileta, Janez Ribič, Anton Bergauer, Branko Ledinek, Stanislav Firm in Ivan Žagar.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. bazuka pravi:

    Zanimva oseba tale Jurišič in aktiven, kar mi je všeč… Še en dober kandidat na listi!

  2. Carlos Contreras pravi:

    Miša Margan lovi volilce na joške. Na kaj pa ostali?

  3. lucka pravi:

    Ja, kar zanimiva lista! Dost prepoznavnih in sposobnih ljudi! Pa tale Juršič je tut opravil kar dober intervju!

  4. Bee pravi:

    Da bi le vsi imeli takšne poglede na svet okoli nas.

  5. Aine pravi:

    Bi znal dobit kar nekaj glasov, tale Jurišič! Tudi drugače se mi vedno bolj dozdeva, da SLS kot najstarejša stranka pri nas edina stoji za svojimi načeli.

  6. opleteni jež pravi:

    tale jurišič zgleda ok.
    joj, joj, kam je padu!

  7. Zlata lisica pravi:

    Glede na to, da profesinalno dela na področju mladinskega popotništva, bi se moral zavzemati za naravi prijazen turizem, ne pa da bluzi o tem, da je Slovenija zarascena. S takim enoumnim in naravi zelo skodozeljnim pogledom na prihodnost razvoja turizma je dal jasno vedeti, da mu je Vogrinec verjetno obljubil da mu bo kaj kapnilo v zep. Se en prituhnjen tajkun za moje pojme.
    ga bom naslednjic slikala ko bo sel v shoping, pa da vidimo, ce res gre s kosaro v trgovino.

  8. SLS pravi:

    Njegov CV: http://slssms.si/index.php?option=com_content&task=view&id=147&Itemid=121

    Igor: Ob lepih dneh se vozim s svojim old-timerjem BMW-K100.
    Haha, in tale pravi da se ukvarja s pohodnistvom? A zato zagovarja sekanje dreves na Pohorju in gradnjo novih cest, da se bo lahko s svojim oldtimerjem okol fural.

  9. LDS vs SLS pravi:

    mag. Božidar Flajšman, LDS - “Ekologija”

    Vlada na področju skrbi za okolje ni storila skoraj nič

    Slovenija je članica EU in zanjo velja evropski pravni red, preko katerega EU regulira in izvaja svoje politike. Države članice so izbrale skrb za okolje in trajnostni razvoj kot eno od prioritet evropske politike. Pred slovensko politiko tako ne more biti dileme ekologija, da ali ne, oz. ekologija ali razvoj. Praksa v Sloveniji po letu 2004 kaže, da se kljub zavezam in zakonodaji odnos do ekoloških vprašanj radikalno slabša, vse bolj prevladuje miselnost, da je okolje le strošek in zaviralec razvoja.
    Slovenija ne spoštuje obveznosti iz Kjotskega sporazuma - do obdobja 2010 – 2012 bi morali zmanjšati toplogredne pline za 8%. Ključni razlog za neizpolnjevanje obvez je skoraj 100% povečanje emisij iz prometa, zlasti osebnega. V prometu se dogaja skokovita rast osebnega in tovornega cestnega prometa, na katero vlada ni imela ustreznega odgovora, na drugi strani pa imamo hirajoči javni potniški promet. Z vinjetami se stanje na tem področju samo še slabša. Vlada z vinjetami nagrajuje tiste, ki se veliko vozijo in tudi onesnažujejo, cestnine pa draži tistim, ki se vozijo malo. Tako zanemarja osnovno ekološko načelo, da onesnaževalec plača. Ravno tako Vlada nima nobenega odgovora, kako rešiti problem skokovito rastočega cestnega prometa, predvsem tranzitnega tovornega prometa. Za ilustracijo naj povem, da je število tovornjakov na mejnem prehodu Dolga vas, na letni ravni, že preseglo število 1. 300. 000. Skratka, vlada nima t.i. podnebne strategije, kot tudi ni imela interesa zaščititi slovenske interese, dokler ni bilo pritiska opozicije, ob načrtovanih plinskih terminalih v Tržaškem zalivu. Na zahtevo računskega sodišča po odstopu ministra za okolje in prostor pa se je odzvala z aroganco.

    Vlada ni spoštovala pravnega reda v primeru zakona o divjadi in lovstvu in je omenjeni zakon spremenila tako, da po drugi podelitvi koncesije daje prednost egoističnim zasebnim interesom peščice posameznikov, predvsem pa interesom največjega veleposestnika - Rimskokatoliške cerkve (RKC) - pred javnim interesom. Namesto strokovne usposobljenosti za trajnostno gospodarjenje z divjadjo je kot ključni kriterij za podelitev koncesije postavila lastnino.

    Zaradi tega smo v LDSu pripravili tudi peticijo, ki jo je podpisalo 30.000 posameznikov, LZS in vodilni slovenski strokovnjaki s področja ekologije živali. Seveda je vladajoča koalicija ni upoštevala. Namesto, da bi spoštovali vsaj minimum strokovnosti, so v stranki okoljskega ministra Podobnika raje natisnili tudi plakat, na katerem demonizirajo medveda in širijo sovraštvo do živali. Kot da so krive one in ne človek.

    Prezrto je bilo področje učinkovite rabe energije. Ni strategije za odstranjevanje že prisotnega azbesta iz okolja, ni projektov za sanacijo degradiranih okolij. Odnos Janševe vlade do zelenih pobud najbolje ilustrira izjava poslanca SDS Jerovška, ki je ob sprejemanju zakona o fitofarmacevtskih sredstvih, ki je nevarno liberaliziral dostop do pesticidov, kar je posledično tudi vzrok za pomore čebel, označil zelene opozicijske pobude, nevladne organizacije in ekologe nasploh za „zelene ekofundametaliste, ki so ravno tako nevarni kot islamski fundamentalisti“. Sedanja vlada na področju okoljevarstva ne more pokazati praktično nobenih rezultatov, s postopki omenjene diskreditacije pa ves čas vneto potiska proč od besede vse tiste pobude in kritike, ki bi jim morala z veseljem prisluhniti. Janševa politična opcija daje prednost egoističnim zasebnim interesom posameznikov ali skupin pred javnim interesom in prezira navadnega človeka.

    V LDSu menimo, da ekološka država ni luksuz, temveč nuja. Skrb za okolje ni stvar usmiljenja, temveč soodvisnosti. Kazalec razvitosti ne more biti samo BDP, temveč tudi kakovost okolja, zdravje ljudi, možnost pridobitve izobrazbe in programi osveščanja ljudi. LDS namerava z izvajanjem svoje politike, vezane na evropska izhodišča, izvirno uresničevati načela trajnosti, in jih v določeni meri tudi kakovostno presegati. Trajnostni razvoj predstavlja doseganje stabilnih razmer, v katerih so sistemsko uravnotežene obremenitve in nosilna sposobnost okolja, ekonomski razvoj pa zaradi tega ni ogrožen.

    Zato se bomo dosledno zavzemali za:
    - realizacijo projekta 100 000 sončnih elektrarn,
    - načelo, da onesnaževalec plačuje za obremenjevanje okolja, ( z zeleno davčno reformo bomo bolj obdavčili tiste, ki onesnažujejo),
    - v sistemu javnega naročanja bomo dosledno upoštevali ekološke kriterije (zeleno javno naročanje),
    - zavzemali se bomo za integracijo okoljskih vsebin v sektorskih politikah,
    - trajnostno rabo naravnih virov,
    - okoljske tehnologije,
    - spodbujanje trajnostne proizvodnje in potrošnje,
    - za urejenost in raznolikost slovenskega prostora,
    - odpravo vrste ekološko škodljivih potez, ki jih je sprejela vladajoča koalicija.

Komentiraj