Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Znižali smo davke

25. avgust 2008 ob 18:11 | Denis Sarkić |

Davki so se v tem mandatu zniževali, davčni sistem se je z reformo poenostavil in pocenil. Država se je v tem obdobju odpovedala kar precejšnjemu delu davkov, kljub temu pa je vse obveznosti, ki se financirajo iz proračuna, redno izpolnjevala, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal poslanec SDS Srečko Hvauc. Reforme so dale rezultate tudi v obliki največje gospodarske rasti v samostojni Sloveniji. “Če dobro deluje gospodarstvo, potem se pobere tudi več davkov, podjetja uspešno poslujejo, manj je brezposelnih, manj sredstev je potrebno za socialne transferje. Vse to je pripeljalo do tega, da smo kljub manjšemu davku in servisiranju vseh obveznosti prišli do proračunskega presežka,” je dejal.

Srečko Hvauc v pogovoru za Vest o znižanju davkov in plačilu dohodnine:

Davčna obremenitev za posameznike se je od leta 2004 do leta 2007 znižala za devet odstotkov. “V praksi to pomeni, da se je samo zaradi teh davčnih sprememb povprečna neto plača v tem obdobju zvišala za 840 evrov neto,” je poudaril. Leta 2006 se je povečala splošna olajšava, lani pa se je zaradi inflacije še povečala splošno olajšavo za 2000 evrov za tiste, ki imajo najnižje dohodke. Kot je dejal, se je na področju obremenitve gospodarstva postopno začel zniževati davek na izplačane plače, ki bo v letošnjem letu tudi dokončno ukinjen. Drugi pomemben davek, ki se tudi postopno znižuje od leta 2004, je davek na dobiček. Ta je bil 25-odstoten, zdaj pa se vsako leto znižuje en odstotek in bo leta 2010 znašal 20 odstotkov.

V tem mandatu so se povečale tudi olajšave za vlaganje v raziskave in razvoj. Podjetja lahko uveljavljajo olajšave do 20 odstotkov od investiranih sredstev v te namene, v manj razvitih regijah pa so možne še dodatne olajšave, poleg teh še od 10 do 20 odstotkov, je poudaril. Država je redno financirala vse socialne transferje. “Nihče ni bil oškodovan na račun tega, ker se je pobiralo manj davkov,” je dejal. Ob tem je povedal, da se pokojnine nič več ne usklajujejo z rastjo cen življenjskih potrebščin, ampak se usklajujejo z neto plačami. “Javne finance so kljub temu stabilne,” je poudaril in dodal, da so zaustavili zaostajanje pokojnin za neto plačami. V tem mandatu je država sprejela še nekatere dodatne obveznosti iz proračuna, med drugim za dijaško prehrano, topel brezplačen obrok za vse dijake, kar je dodatna obremenitev proračuna. Država je zmanjšala javno porabo z racionalizacijo, z varčevanjem in mnogimi ukrepi, nekaterimi tudi nepopularnimi, kot je bilo 40-odstotno znižanje dodatka za delovno dobo za vse javne funkcionarje, je še povedal Hvauc.

Himna stranke SDS iz leta 2004 v izvedbi skupine Malibu:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Štrigon pravi:

    Denis ti si SDS-ov fant, sem prepričan :-)
    Ta himna je res svetilnik svetovne pop glasbe.
    Ta himna je izjemna umetniška stvaritev.
    Sedaj lahko JJ izreče zgodovinske besede:
    “Kdo pa je rekel, da Slovenci ne znamo igrat rock muske”……..

    VERDI,BACH,DEBUSSY,BRITTEN….. in MALIBU !

  2. vizz pravi:

    Srečko Hvauc je še pred kake pol leta razmišljal o prestopu k SLS. Zdaj pa tukaj pametuje o nižanju davkov - hja, lahko je nižati davke, če vmes razprodajaš državno srebrnino. Sam kaj pa ko te srebrnine ne bo več?

  3. Hohštapler pravi:

    Od kdaj pa se ajzenponarji spoznajo na davke?

  4. simpatikus komunalis pravi:

    Seronjo pisat bi se moral hvalec.Kar se pa tiče davkov znižali so jih sebi in tistim,ki imajo visoke dohodke.Srečko nekdo,ko zasluži 800eur.pade v najvišji obdavčitveni razred tam ko si ti mešalec zraka in tisti vsi vaši tajkuni.Zato ne seri in pojdi dvigovat rampe ali pa kretnice pucat.
    Enako vsi,ki ste nam vladali 4 leta.

  5. Pokrajinar Žagar pravi:

    Davke smo znižali…
    Referendum o pokrajinah smo plačali iz davkoplačevalskih žepov Janša,Cukjati in jaz,Žagar …vaš minister za pokrajinske pizdarije !
    Slovenci…pojdite v r..!

  6. Mateja pravi:

    Kdo pa je tale poslanec Hvauc? Prvič vidim človeka., pa očitno sem ga štiri leta plačevala.

  7. medek pravi:

    »Na osebno zahtevo Janeza Janše sem iz originalne zabeležke, ki obstaja v rokopisu z omenjenega sestanka, posebej zapisala samo prvo točko, to je predstavitvi poslovnih načrtov družb Istrabenz in Pivovarne Laško na trgih Jugovzhodne Evrope,« je v Delu zapisala Kosmova. »Janša je v obrazložitvi ocenil, da je ta točka edina formalna, druge pa zaradi svoje neformalne vsebine ne sodijo v takšen zapisnik. To je tudi razlog, da sem zabeležko datirala s poznejšim datumom, saj je ta zabeležka po svoji vsebini bistveno drugačna od originalne.« Sestanek naj bi imel torej dva dela, uradni, formalni del in pa neformalnega, tajnega, kjer so se pogovarjali o Delu in Mercatorju. Neformalni del sestanka so nekoč poskušali skriti in eden od načinov je bila prav nepopolna zabeležka sestanka, ki jo je urad predsednika vlade zaradi zahteve po dostopu do informacij javnega značaja posredoval Mladini. Namen posredovane zabeležke je bil prikrivanje dejstev in zavajanje javnosti.

    http://www.mladina.si/dnevnik/25-08-2008-nepopolna_zabelezka/

  8. abc pravi:

    a dej nemorš tok model

  9. B.G. pravi:

    Že star rek pravi, da se dobro blago samo hvali, zato se ne oziram na samohvaljenje. Ne bom rekel, da so delali samo slabo, tako dobro pa spet ne, da bi jih volil.

  10. mlad pravi:

    meni jih sigurno niso, tako da ne vem komu so znižali davke

  11. Štrigon pravi:

    Letos sem prvič po 10-tih (!!!) letih doplačal dohodnino.
    In to 150€ !
    Pa sem razmišljal, da bi kupil jahto…Tako ne bo nič :-(
    Na računu sem imel 1200€ + 150 € = 1650€.
    Ravno za “orn’g” radijsko vodeno jahto.

Komentiraj