Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Policija za tajkune?

25. avgust 2008 ob 18:48 | Denis Sarkić |

Trenutne razmere kažejo, da slovenski organi pregona večine težjih oblik organiziranega gospodarskega kriminala niso sposobni niti prepoznati niti preganjati kot kazniva dejanja, kaj šele, da bi jih poslali v nadaljnje postopke sodni veji oblasti. Zato v stranki Zares predlagajo ustanovitev finančne policije. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik stranke Zares Gregor Golobič, bo stranka do konca tedna vložila predlog zakona o finančni policiji. S tem želijo v stranki sprožiti razpravo v javnosti in morebiti nadgraditi svoj predlog. Finančna policija bi bila po mnenju tako Golobiča, kot tudi podpredsednika stranke Zares Branka Lobnikarja posebej učinkovita enovita institucija oziroma specializiran organ za pregon gospodarske kriminalitete, ki bi bil po predlogu podrejen neposredno vladi. Pripadniki finančne policije bi morali imeti policijska pooblastila, značilna za kriminaliste, nadgrajena s pooblastili inšpektorjev Davčne uprave RS in Carinske uprave RS.

Uvodna Gregor Golobič in Branko Lobnikar o finančni policiji:

Direktorja finančne policije bi po predlogu imenovala vlada s soglasjem komisije DZ za nadzor javnih financ, kjer ima večino opozicija, je dejal Golobič. Ob tem je dodal, da bi morala finančna policija med drugim odkrivati težja kazniva dejanja s področja finančnega poslovanja, opravljati nadzor izvajanja določil o financiranju političnih strank, pa tudi opravljati naloge v skladu z zakonom o preprečevanju pranja denarja. Finančna policija, v EU jo imajo le v Italiji, od bližnjih držav, pa na Hrvaškem, BiH, Srbiji, Makedoniji, bi se tudi ukvarjala s preprečevanjem težjih carinskih in trošarinskih prekrškov.

Golobič in Lobnikar (v Vestnem triptihu) odgovarjata predlogu zakona o finančni policiji:

Boju zoper gospodarski kriminal je potrebno posvetiti bistveno več pozornosti kot doslej, je ocenil Golobič in izpostavil, da organi pregona niso v zadostni meri usposobljeni za učinkovito analiziranje zapletenejši primerov gospodarskega kriminala in korupcije, saj nimajo specializiranih znanj, ki so potrebna za izvajanja transakcij in špekulacij v času lastninjenja in uvajanja tržnega gospodarstva, kot tudi transakcij, ki potekajo v tržnem gospodarstvu. Zato v Zares ocenjujejo, da bi morali uslužbenci organov pregona in nadzornih institucij, ki so v Sloveniji razpršeni, delovati usklajeno znotraj enega organa, npr. finančne policije.

Golobič in Lobnikar na ostala vprašanja o finančni policiji:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 45 x komentirano
  1. nik pravi:

    Ha, ha, ha, ha novica ali hec?

  2. ribič pravi:

    dejte nehajte se smešiti,zaresna udba2…
    kaj boste varovali,da ne kakšen GG tajkun prestopi h Janši?

    bedniki,koga farbate,metelkovce?

  3. marjan pravi:

    Fest…

  4. doajen pravi:

    Tega ciničnega opletanja z jezikom imam počasi dovolj. Čakam da predstavite svojo koprsko kandidatko ga. Verdnik, o kateri sem nedavno na teh straneh spisal določena dejstva pa so administratorji zbrisali. Tudi to je demokracija…

    za sladokusce še: http://www.delo.si/clanek/66084

  5. lacko pravi:

    Posamičen bralec je ponavadi bolj redkobeseden, kot tale namišljeni RIBIČ, ki ga ustvarja plast Janševe intelektualnosti brez sleherne substance in na srečo ni tako mogočno kakor verjame, da je.

    Za DOMOVINO z ZARESOM naprej !
    Pozdravljena Slovenija

  6. BORAC pravi:

    Ali je res potrebna finančna policija, saj že imamo kriminalistično policijo, carino, davčno inšpekcijo. Zdi se mi, da Golobič želi čimveč nastopati v javnosti, zato si zmišljuje nove in nove stvari. Za odkrivanje gospodarskega kriminala je potrebno več politične volje in manj politične podpore glavnim akterjem gospodarskega kriminala.

  7. Denis Sarkić pravi:

    doajen, kaj smo ti zbrisali??? Napiši še enkrat, če misliš, da je bil na delu administrator, ker ne verjamem, pa povej kam si to zapisal!!!

  8. ribič pravi:

    Doajen;
    to z Verdnikovo je res bestseler. Ko so jo nanogirali,ker je spravila Primorske novice na rit,se je razglisila za žrtev Janševega medijskega cunamija.Seveda je pokasirala lepe pare odpravnine (ki si jo je seveda sama predhodno določila v individualni pogodbi).Po novem piše pisma bralcev v Delo.
    Gospa je imela ob odhodu 0 (z besedo NIČ) procentno podporo kolektiva.. Pravzaprav so odpirali šampanjce (informacija iz prve roke!) od veselja,da so se zaresne pijavke rešili

  9. barbara pravi:

    Doajen,
    Ne vem, ali so tvoje dezinformacije namerne ali ne, vsekakor ne držijo. Zamenjana sem bila iz nekrivdnih razlogov, ker nisem hotela zamenjati odgovornega urednika, kot je od lastnikov zahteval Boris Popovič. Trije lastniki pa so od države obvladana podjetja. Odpravine nisem dobila, rezultati poslovanja pa so bili po slabih dveh letih izhajanja dnevnika že pozitivni. Z novim direktorjem, znancem Popoviča se je začela poslovna in kadrovska kriza, na katero so opozarjali notranji lastniki, novinarski sindikat in odstopi urednikov. Ko je naredil dovolj škode, je po sedmih mesecih moral oditi. Ne grem se poceni retorike, ampak uporabljam dejstva, ki so dokumentirana.

  10. ribič pravi:

    …Barbara,pršla si v Koper z megalomansko idejo,da boš iz uspešnega,v okolje vpetega regionalnega časopisa naredila vseslovenski dnevnik (sedmi ali osmi leve usmeritve) .Ideja se je izkazala za popolno polomijo,ker ni bilo ne kadrov,ne dnarja,ne interesa,ne dovolj novic,ne dovolj bralcev.
    Hvala Bogu, da so te pravočasni skinli,da nam je Primorcem vsa časnik ostal.Niso te skinli ne Janša ne Popovič. Cel kolektiv ti je nasprotoval.

    PS: PN imajo zdej celo kakšnega novinarja,ki ni izrazit levi navijač.To je pa pozitivno

  11. lucko pravi:

    ribic, sej tvojo argumentirano razpravo pozano, ampak tokrat lahko celo brez tezav z gotovostjo recem, da si laznivec, velikokrat sem to sklepal, tukaj pa vem… Sicer pa ob poplavi novih nickov ob volitvah niti nisem presenecen, jurisniki, ki smo jih prej slutili, si izmisljujejo nova in nova imena in so vedno bolj prisotni tudi na vesti…

  12. ribič pravi:

    lucko;ne govori nekam v tri dni…
    moja najožja sorodnica je zaposlena v tem nekdaj solidnem in uspešnem kolektivu.

  13. kinky tone pravi:

    Jaz sem za naše.

  14. nogavička pravi:

    No, a nismo bili še kak mesec nazaj vsi za finančno policijo?! A je bla kriva maratonska seja, da se zvesti apologeti, ki v “boju proti tajkunom” vidijo resnično namero JJja, da opravi z nemoralo v poslovnem svetu, najprej oglasijo in kritizirajo samega velikega vodjo?

  15. nogavička pravi:

    Ribič, če ti je samo malo podobna v razmišljanju, potem mi je pa vse jasno zakaj zdaj ni več.

  16. lucko pravi:

    Ja problem je v tem da predloga ni dal UberFirer, ceprav je imel priloznost, cas in denar… Toliko o njegovi resnosti. Me prav zanima ali bo sedaj ko bi lahko zasil Bavcarja…

  17. ribič pravi:

    ..kakšna finančna policija,dejte no, a za branjenje statusa quo? Branjenje tekovin tajkunizacije? koga mate za norca?

    pred mesecem pa se zgražate,ker so pridržali Penkota in Zidarja,ker sta se obtoženc Zidar in tožilec Penko sestajala,kar je za normalno pravno državo nezaslišano dejanje.
    kako ste branili “bozga” Penkota,jokali po medijih,človeko pravice,lisice…in zdejle bi se vi šli finančno policijo..Koga bi angažirali,Perića Đorđeta,Kučanovga informatorja Kosa? Ma negaj bre…

  18. lucko pravi:

    Ribic, si pa res strokovnjak… Tudi tukaj po predpisih nebi bil ne Zidar ne Penko aretiran, tako da nehaj nabijat v tri dni…

  19. lucko pravi:

    Razen, ce hoces reci, da bi financna policija bila tudi moralni organ… To je pa sporno, ko pocnes stvari v duhu zakona. Sej se da zakon spremenit in se potem lahko ukrepa. Ce pa ne prepoveduje pa jebi ga…

  20. nogavička pravi:

    Ribič, a ste dobl SMSse, da morte korigirat percepcijo javnosti do glasovanja v DZ o finančni policiji?! Zakaj vam pa ne diši več?

  21. ribič pravi:

    lucko,
    pri sestajanju Zidarja in Penkota gre za korupcijo najvišjega ranga.Konec pravne države takorekoč. Kdor ima denar,si lahko kupi odpustke (v tem primeru tožilca).Pa še medijska zvezda postane.Se je Drago Ptič kaj javil na to temo? S kakšnim načelnim mnenjem?
    Goriški prefekt (Italija) je za podobno dejanje fasal 15 let.Roke(države),ki te hrani,pač ne zajebeš.Oziroma,če jo zajebeš si ga naj….. Omenjeni prefekt v zaporu,ki je znan po tem, da nima tam noben zapornik hemeroidov.

  22. ribič pravi:

    nogavička,
    kot ti je verjetno znano, DZ v tem mandatu ne zaseda več….Tako da “veleideje” niti teoretično ni možno uzakoniti..Poceni trik za neuko rajo ,pač..Če smo jo čakali 17 let (finančno policijo),lahko pa še 3 mesece? Imam prav?

    PS: kako,da se najboljšja opcija te ideje ni spomnila že 10 let od tega?

  23. lucko pravi:

    Ja samo sklepam, da Italjanski zakon tega ni dovoljeval. Stekas razliko?

    V sloveniji pa nikjer ne pise, da se tozilec ne sme srecati z bodoco stranko, ce je ni kot tozilec obravnaval. Toraj bi bilo potrebno spremeniti zakon, da bi bilo to kar ti pravis res. Zdaj pa prav zaradi tega to ni konec pravne drzave. Pac drzal se je zakona in zaradi tega, ker se je drzal zakona, se mu v drzavi, ki je pravna ni treba nicesar bati…

    Krivec za to pa nista ne Penko ne Zidar, krivi so politiki, ki so ta zakon spisali, oziroma niso popravili, ce se jih zdaj zdi to problematicno. Stekas?

    In res DZ je lahko sklican le se na izredni seji. Kako si lahko o dolocenih stvareh tako poducen, drugje pa si hm pravi kmet? Komu sumljivo, da je prostaski, kadar nima argumenta, ko pa ga ima pa podkrepljen z dejstvi?

  24. ribič pravi:

    Lucko;
    a ni čudno,da naš dovoljuje? Da je Drago Ptič tiho? Da je Penko zavrgel Orion?Kdo je pa pisal zakone? Spomni se novega kazenskega zakonika,ki ga je ŠelihBavconova falanga ob pomoči F572 raztrgala še preden je prletel s printerja…
    Pri nas govorimo o “velikih svinjarijah”,ki so dovoljene. Naši so jih pač našim načrtno dovoljevali…

    Kot si verjetno prebral,se ni dalo sklicati niti izredne seje o pokrajinah..Nekateri so užaljeni ker niso na listah, drugim se ne da…Ampak važna je ideja vržena med rajo…FP bo rešitev za vse probleme..
    Seveda do trenutka,ko ljudje izvejo,kdo je to predlagal in kje je bil 15 let,ko so predstavniki F21 opcije pokradli vse, kar se je pokrasti dalo.

  25. kriptoproletarec pravi:

    ribič: ne razpredaj o kazenski zakonodaji, ker nimaš blage veze. tudi o pravni državi bolje, da molčiš. kaj so te spodili z delovih komentarjev, da zdej tu dežuraš, dragi gallus?

  26. kriptoproletarec pravi:

    ribič: ŠelihBavconova falanga, hehe, res si en bedak. Novi kazenski zakonik so napisali trije strokovnjaki, ki so sodelovali tudi pri prejšnjem zakoniku. Kritiko kazenskega zakonika so podali skoraj vsi kazenskopravni strokovnjaki Pravne fakultete v Ljubljani, razen dr. Jakulina, ki je pač pisec zakona. Nekatere zadeve so bile na hitro in površno napisane, nekatere pa konceptualno slabo delujejo. Vsekakor pa sam zakonik nima veze s kazenskim postopkom, ki ga ureja ZKP.

  27. ribič pravi:

    Kriptoproletarec;
    važno da jo imaš ti,Zdenke,Dragoti,Ljuboti in F572 razlagalcev njihove resnice.
    Nisem pravnik, povem,kar mi veli zdrava “kmečka” pamet. Pa ne samo meni. 21.9 zvečer boš videl kolko njim

  28. lucko pravi:

    Ribic, povsem si temo spremenil to ves ane. Govoris, da so jabolka gnila, ko ti povem, da se motis pa zacnes trditi, da je meso pokvarjeno… Ti sploh ne bom razlagal, da je meso cisto OK, ker nisi konsistentn… Je to cisto lepo kriptoproletarec dokazal…

  29. ribič pravi:

    kriptoproletarec pravi:

    26. avgust, 2008 ob 14:19
    …klaro. Alenka Šelih,Petrovec in F572 nabijači so ga promptno raztrgali.Seveda ob pomoči Državnega sveta.
    Dan po sprejemu zakona je bil v Primorskih novicah kričeč naslov “Slovenija uzakonila smrtno kazen”. Odrezek hranim za “iduća pokolenja”. Prav tako izjavo svetnika ata Mencingerja “Ne bom podprl novega zakona,ker je bil v DZ sprejet s preglasovanjem” Doktor tranzicijski so očitno navajeni,da se glasuje z vlečenjem slamice…

  30. lucko pravi:

    A sedaj je nekaj narobe ze s solato?

  31. medek pravi:

    Poročilo o testiranjih orožja izraelskega proizvajalca bo, kot je neuradno slišati, končano že ta teden. Kaj lahko se zgodi, da Elbit, - katerega izbiro je Wiitakorpi v tednu pred svojim odstopom z mesta predsednika uprave Patrie upravičil z razmerjem med ugodno ceno in kakovostjo njihovih izdelkov - tehničnim zahtevam več ne bo ustrezal. Če se to zgodi, Slovenska vojska za september obljubljene patrie 007 zagotovo ne bo videla. Dragan Bavčar, vodja projekta osemkolesnikov na MORS, se včeraj ni hotel pogovarjati z nami, iz MORS so nam sporočili le, da “ministrstvo vztraja pri izpolnjevanju tehničnih in drugih zmogljivosti, ki izhajajo iz pogodbe,” javnost pa bodo, kot so zapisali, z rezultati seznanili po končanih testiranjih.

    http://www.delo.si/clanek/66092

  32. medek pravi:

    Oklepniki in kaj bodo nosili?
    Cukjati dobil poziv za razrešitev Cvikla

    Slovenija, 27. maj 2008 17:03
    Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

    Ob naročilu oklepnih vozil patrij je SV naročil tudi oborožitveno postajo podjetja Elbit, ki naj bi jo kupili le še Romuni.

    Radio Slovenija poroča, da Elbitova oborožitvena postaja omogoča le upravljanje mitraljeza, kar ne ustreza zahtevi slovenske vojske. Veliko pogostejša je oborožitvena postaja podjetja Rafael, ki je bila vgrajena na osemkolesnik krpan, saj upravlja top 30 mm, mitraljez in vodljive protioklepne rakete Spike, kakršne že ima slovenska vojska v obliki prenosnih protioklepnih sistemov. Prodanih naj bi bilo že 1260 takšnih sistemov, kupili pa naj bi jih Čehi, Hrvati, Izraelci, Britanci, tik pred odločitvijo so tudi Portugalci.

    Slovenska vojska je tako kupila sistem, ki zaenkrat še ne obstaja in ne zna krmiliti raket Spike.

    http://www.rtvslo.si/

    Zapleti s patriami se tako nadaljujejo. SNS zahteva razrešitev predsednika komisije, ki pregleduje nakup vozil, Milana M. Cvikla. Vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič je pojasnil, da bi morala ta komisija med drugim zaslišati tudi Cvikla, zato po zakonu ne bi smel biti član komisije. Projekt nakupa oklepnikov naj bi bil po njegovih besedah star že 22 let, volitve leta 2004 pa so bile hladen tuš za načrte LDS-a, ki je v isti sestavi vodil projekt nakupa vozil vse od njegovih začetkov.

  33. medek pravi:

    Seja za spomin: JJ napada Drnovška

    http://www2.gov.si/zak/arhiv/sej_zap2.nsf/0/438511543d361d1cc12566d7003da49a?OpenDocument

  34. Rebecca pravi:

    Kdo bo pa potem delal v takšni policiji in zakaj smo naprimer študentje Fakultete za varnostne vede ( bivša policijsko-varnostna), katere dekan je ves čas nameraval postati dr. Lobnikar, še vedno brez služb in brez vidne strategije, da bi se iz tisoče neimenovanih, nesistemiziranih, mladih in dela željnih kaj naredilo? No, samo vprašanje …

  35. medek pravi:

    DR. JANEZ DRNOVŠEK: Gospod predsedujoči, spoštovane poslanke in poslanci. To, kar poslušamo danes, so insinuacije, obrekovanja, manipuliranje z javnostjo. To niso nobeni dokazi, to je zavestno manipuliranje z javnostjo. Dajmo ostati pri predmetu ustavne obtožbe.
    Vlada je, ko je obravnavala to situacijo, ugotovila, da ni šlo za škodljive posledice. To je mnenje vlade na podlagi vseh razpoložljivih informacij. Da tudi drugih posledic ni bilo, da pa je šlo za sporazum, ki je bil sklenjen brez vednosti vlade po postopku, ki ni bil korekten tudi po mnenju vlade. To vse je vlada ugotovila.
    In sedaj naslednje vprašanje. Tudi če bi obstajale škodljive posledice tega sporazuma in bi nekdo podpisal takšen sporazum brez vednosti vlade in brez vednosti predsednika vlade, od kod tukaj osnova za ustavno obtožbo. Šele če bi predsednik vlade sam podpisal tak sporazum, sam zahteval, naročil podpis takega sporazuma, potem bi lahko govorili o subjektivni odgovornosti predsednika vlade. To je tisti element, ki bi ga morali dokazati, če bi želeli utemeljevati ustavno obtožbo. Vendar tega ne želite in tudi ne morete, ker tega ni, ker je to neresnično, ker je to izmišljeno. Zato želite samo prikazati, manipulirati z javnostjo. Češ, tukaj je nekaj narobe, dajmo o tem govoriti, dajmo tukaj neke stvari iznesti, tako da bo izgledalo, kot da tukaj nekaj je na stvari in v ozadju.
    Gospodje! Ni res! Tudi če so nepravilnosti v ministrstvih, v številnih vladnih službah - take nepravilnosti lahko so, jih odkrivamo, jih odkrivamo tudi v vladi. Zato je tudi parlament v kontrolni funkciji. To je neprestan proces in zato ima parlament tudi instrumente s katerimi lahko to preverja. Od poslanskih vprašanj, do različnih drugih oblik, celo do preiskovalne komisije. Ker bi se take stvari lahko po pravilih, po nekih postopkih, po korektnih pravilih tudi izpostavile, dokazale in tako naprej. To, kar pa se tukaj dogaja, je pa povsem nekorektno manipuliranje z javnostjo, nesistematično iznašanje stvari. Samo obtoževanje brez popolne osnove. In to na nizkem nivoju, gospodje! To so obrekovanja, to je nizek nivo. Kakšen zgled dajete vsem državljanom pri tem?

  36. medek pravi:

    Pisalo se je leto 1998, torej 10 let nazaj, ampak Janša bi se lahko kregal tudi sam s sabo.
    Zapisek iz seje in “JJ ustavna obtožba” Janeza Drnovška:

    JANEZ JANŠA: Torej rad bi tukaj izvedel naslednji dokaz glede trditve, da so na podlagi tega sporazuma in podpisa pogodb in realizacije pogodb, ki so bile sklenjene na podlagi tega sporazuma, nastopile in so imele zelo težke in tragične posledice.
    Ta državni zbor in še posebej odbor za obrambo tega državnega zbora se je takoj po ustanovitvi oziroma prisegi vlade, kakršno imamo tudi sedaj, v začetku leta 1997 srečal s problemom nesreče na Počku. Nesreče, ki je nastala pri streljanju z izraelskimi havbicami oziroma predvsem zaradi streliva in ki je terjala tudi smrt mladega vojaka. Takrat smo v odboru za obrambo dobili nekaj poročil ministrstva za obrambo in nekaj dokumentov v zvezi s tem, nismo pa dobili - čeprav smo to zahtevali - podatkov o tem, kako je potekalo testiranje in prevzem tega orožja in še posebej streliva v Izraelu. No, zdaj ta dokument imamo in na podlagi njega je seveda možno vzpostaviti vzročno povezavo med enim in drugim oziroma opozoriti na škodljive posledice. Večina tega spornega prevzema se je odvijala od 9. do 13. junija leta 1996. Častniki, ki so to prevzemali, so napisali poročilo, v katerem piše naslednje:
    “1. Zaradi predčasne dobave orožij proizvajalec ni mogel zagotoviti odgovarjajočih namerilnih naprav. Začasno je obstoječe orožje opremil z alternativnimi namerilnimi napravami, ki jih bo na svoje stroške zamenjal ob naslednji dobavi orožja. Pomanjkljivost je navedena tudi v zapisniku.
    2. Tekom prevzema smo se lahko seznanili samo z rezultati testiranj in preverjanj tekom proizvodnje. Rezultati po posameznih fazah proizvodnje so bili samo na vpogled.
    3. Ravno tako smo dobili vpogled v dokumentacijo in tehnično neoporečnost naprav, s katerimi proizvajalec izvaja merjenje in kontrolo.” Vpogled - to pomeni, da so tam lahko prebrali.
    “4.,” in to je ključno, “Z altilerijskimi orožji tekom prevzema nismo streljali, kajti pripravljala so se za barvanje in prevoz. Rezultati testiranj s streljanjem pa so nam bili predstavljeni.” Skratka, ni bilo izvedeno tisto, kar bi bilo ključno. “Z orožji in strelivom so bila podana začasna navodila za uporabnike, tehnična navodila in imeniki sestavnih delov.” Ne vem, kakšna so to začasna navodila.
    Potem, in to je ključno in po mojem mnenju v tesni vzročni zvezi z nesrečo, ki se je zgodila: “Proizvajalec nas bo prav tako obvestil, kdaj bo izvajal testiranje streliva.” Skratka, prevzeto je bilo orožje in strelivo brez testiranja. Ali je bilo to izvedeno in kako je bilo izvedeno potem, ne vem; ampak šest mesecev potem se je zgodila nesreča. Dejstvo je, da državni zbor in odbor za obrambo, ki se je s tem ukvarjal, nikoli ni dobil podatkov - kljub mnogim zahtevam - o tem, kako je ta prevzem potekal.
    Tukaj so vzročne povezave in posledice, ki so se skrivale pred tem parlamentom, kljub temu da je ta zadeva dvignila veliko prahu v javnosti, da je ugasnilo mlado življenje vojaka, in kljub temu da so bile tudi težke poškodbe pri nekaterih. Tudi v tem primeru ni bilo nobene odgovornosti, ničesar, kar bi lahko dali v to kategorijo - in predsednik vlade, seveda, ni nič vedel. Najmanj ve tisti, ki seveda noče vedeti, in tisti, ki tišči glavo v pesek. Vendar pa v pravni državi obstaja tudi odgovornost. V našem kazenskem zakoniku je člen, kjer piše, “kaznivo dejanje stori tudi tisti, ki opusti kakšno dejanje”, in to velja za vsakega državljana. Za nekoga, ki je na ključni funkciji, ki vodi eno od vej oblasti, v tem primeru izvršilno, ki ima velikanska pooblastila, pa nevednost in nepoznavanje predpisov, dogajanj in ključnih stvari, seveda, ni nobeno opravičilo. Hvala.

  37. medek pravi:

    http://www.elbitsystems.com/data/eslt_55m_in_europe.pdf

    Haifa, Israel, July 25, 2007 - Elbit Systems Ltd. (NASDAQ: ESLT) announced
    today that it was awarded $55 million contracts in Europe.
    In Slovenia, it signed a contract to supply overhead remote controlled weapon
    stations and unmanned turrets as well as other electronic and electro -optical
    systems and components for the Slovenian Armored Vehicle Program. Elbit
    Systems’ portion of the Program is valued at approximately $40 million, with
    deliveries scheduled to take place through 2011.
    Elbit Systems’ selection is pursuant to cooperation with Patria AMV, owned by
    the state of Finland and the European Aeronautic Defense and Space company
    EADS N.V. Patria, together with the Slovenian company Rotis d.o.o, was
    selected by the Slovenian Ministry of Defense to be the prime contractor for the
    supply of the Slovenian Armored Vehicle Program. The Program covers 135
    vehicles.
    Elbit Systems’ portion of the Program includes laser detection systems and the
    delivery, integration and installation of 30mm Unmanned Turrets and 12.7/40 mm
    Overhead Remote Controlled Weapon System (ORCWS) onboard Patria AMV
    8X8 vehicles.

  38. medek pravi:

    http://www.elbitsystems.com/data/CodeofConduct(New_final).pdf

    Kaj pa poreče Plemeniti?

  39. medek pravi:

    Slovenia: Elbit
    Systems’ portion of the Program is valued at approximately $40 million, with
    deliveries scheduled to take place through 2011.

    Mogoče pa smo Slovenci iz našega proračuna financirali Boeing? Bajuk je čaroličar. O.K. 9 milijonov so pobrali “domačini evropljani”. Se malo preliva denarček od sistemokov do gume za tesnjenje vtat.

    Elbit Systems’ Subsidiary, Cyclone, to Supply Boeing F-15 Components, Valued at $31 Million
    Wednesday August 20, 3:34 am ET

    About Elbit Systems

    Elbit Systems Ltd. is an international defense electronics company engaged in a wide range of defense-related programs throughout the world. The Company, which includes Elbit Systems and its subsidiaries, operates in the areas of aerospace, land and naval systems, command, control, communications, computers, intelligence surveillance and reconnaissance (”C4ISR”), unmanned air vehicle (UAV) systems, advanced electro-optics, electro-optic space systems, EW suites, airborne warning systems, ELINT systems, data links and military communications systems and radios. The Company also focuses on the upgrading of existing military platforms and developing new technologies for defense, homeland security and commercial aviation applications.

  40. lucko pravi:

    Hudo, jaz sem pa to ze vse pozabil. Dobr spomin ni kaj :)

  41. medek pravi:

    Brigadir Dragan Bavčar, brat mnogo bolj znanega Igorja, je bil šef pogajalske skupine s finsko Patrio. V pogovoru za Objektiv je razkril, da v pogodbi sploh ni natančno določeno, koliko oklepnikov bo izdelanih v Sloveniji. Potrdile so se tudi neuradne informacije, da so za patrie kupili oborožitveni sistem, ki je še vedno zgolj prototip. Spet je zraven izraelski Elbit. Sicer pa Bavčar zagotavlja, da se je s Patrio dobro izpogajal.
    Igorju Bavčarju pa en tanker pomarančnega soka.

  42. doajen pravi:

    Denis, opravičujem se, če sem s svojo izjavo diskreditiral administratorje. Zapisal sem zares nekaj pikrega, ki je kmalu po objavi izginilo iz rubrike Komentarji, no zdaj vidim da je tam kjer sem zadevo pustil. Morda sem vso zadevo le spregledal. Opažam tudi da se je oglasila dotična gospa, ga. Verdnik, pa da še enkrat obelodanim kaj je bil predmet - tako ga. verdnik: “namernih dezinformacij”:

    Stvara je zelo spretno zapakirana, toda podrobnejši pogled razkriva vso bedo kandidatov, ki se gredo oranžno revolucijo. Le en primer. Barbara Verdnik, projektil leve politične opcije, ki je domoval debelo dekado v največjem lokalnem dnevniku v državi. Povezave med levico, ki je Sloveniji vladala skoraj 15 let in omenjeno damo, so neznanka samo nepoznavalcem. Ko je državi zavladala desnica je omenjeno gospo spričo svojih ortodoksnih prepričanj naplavilo malodane na smetišče zgodovine. Pograbila je še “zadnjo” bilko. Odločila se je, da bo postala novinarka (glej Žurnal24 koprska izdaja: marec, april 2008) ..namreč…čutila je poslanstvo, da mora razkriti vso bedo aktualnih oblastnikov. Za poravnavanje lastnih zamer se je nevede odločila zlorabiti novinarski poklic. Ko je ugotovila, da jo lovi usoda Don Kihota, je dokončno snela masko. Nadela si je oranžne naočnike. Sledil je odhod v politiko. Odšla je v Novo politiko. V Zares! Ne za hec!

    PS: ga Verdnik, kaj od zapisanega ne drži?

  43. nogavička pravi:

    Ribič, to veleidejo je parlament izglasoval na pobudo veleumov, ki tudi vedo, koliko časa je še do volitev. Evo tle se strinjam s tabo: poceni trik za neuko rajo. Strinjam se tudi, da projekt lahko mirno počaka tudi tri mesece; sam, zakaj se pa zdele ne bi pogovarjal o tem? Tudi če bo JJ dobil naslednji mandat za sestavo vlade, verjetno ne bo začel kot da je ravno prišel iz opozicije in se tri leta intenzivno zgovarjal na predhodnike. Debata je dobrodošla.

    Vseen pa nisi mogel iz svoje kože, zato še sledi: v dolgih letih čakanja na pobudo tudi glavni opozicijonaš ni pomislil na potrebnost finančne policije. Še več, tudi v štirih letih vladanja se mu ni zazdelo potrebno ustanavljati nebodigatreba policijo. Lahko sem pacek in si mislim, da so imeli ravno toliko pri vsej stvari in od nje.

  44. medek pravi:

    Sedanja oblastna koalicija se resnično spreminja v groteskno podobo skupinskega portreta, ki so ga slikali prejšnji oblasti. Ko so sedanji oblastniki iz opozicije naskakovali oblast, so nenehno govorili o nepoštenosti in medijskih manipulacijah, zdaj pa ustanavljajo časopise, ki še spodobnega poštnega predala ne premorejo, jih zastonj delijo v astronomskih nakladah, da v njih v nepodpisanih ali z lažnimi imeni podpisanih “člankih” sesuvajo politične nasprotnike.

    Še več. Ves čas so govorili o javnomnenjskih manipulacijah. Zdaj so bili že drugič zaloteni (tokrat Delo), da v ad hoc spletnih anketah računalniško generirajo glasove. Se spomnite, kako so pojasnili, ko jih je zalotil Žurnal24? Goljufamo, “…ker sistem to omogoča”.

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042202407

  45. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    PREPOZNO ! _ _ _

Komentiraj