Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Napovedovalec politike?

25. avgust 2008 ob 13:13 | Nejc Jemec |

“Zakaj je bila vaša prva zmaga tako težka?” Vprašanje, ki ga je ministru za šolstvo in šport ter podpredsedniku Slovenske demokratske stranke Milanu Zveru v 12. številki revije Reporter v začetku avgusta postavil novinar Ivan Puc.

Sledil je nedvoumen odgovor. “Zaradi slabše podpore medijev.” Zver je nadaljeval s pojasnilom. “Po prepričljivi zmagi smo nato nadaljevali v teh razmerah. V tem mandatu ni bilo niti enega objektivnega, kaj šele provladnega dnevnika, kar je nenavadno. Celo del medijev, ki po žanru niso tipično politični, je neprenehoma udrihal po nas.”

Podpredsednik SDS je v nadaljevanju odgovora konkretiziral svoje navedbe. “Denimo urednica Delove priloge Ona Sabina Obolnar, ki včasih piše prav ostudne dnevnopolitične komentarje. Ali pa napovedovalec vremena Miran Trontelj, ki opravlja tudi delo napovedovalca politike. Takšni prijemi v novinarstvu niso etični.”

O Zverovih trditvah, odgovornosti vlade za vremenske neprijetnosti in napovedi za 21. september — dan državnozborskih volitev — smo se pogovarjali z Miranom Trontljem, legendarnim vremenoslovcem.

Miran Trontelj: “Jaz povem, kar mislim, kar lahko dokažem. Vedno bom se odzval na stvari, ki niso poštene, niso pravilne.”

Celoten intervju bo objavljen v soboto. Miran Trontelj pa je spregovoril tudi o vse bolj prisotnih posledicah globalnega segrevanja ozračja, o napol golih konkurentkah pri televizijskem napovedovanju vremena in s tem povezani komercializaciji, pa o zanesljivosti prognoz, o pregovorno “zmotljivih vremenarjih” itn.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 27 x komentirano
  1. Štrigon pravi:

    Tako je.
    Samo Viking Vodušek lahko komentira politiko.
    In seveda vzdržuje kondicijo s pomočjo soproge.

    AUF BIX

  2. ribič pravi:

    ja,pol pa kandidiraj Trotelj,če veš,da si marka..
    izmeri podporo med volilci,ne pa se kučanovsko skrivat med t.i. civilno družbo..
    imaš lipete,zaresne,tajkunerje,panzioniste…levakov kolkr češ..

  3. Branko pravi:

    Ja, očitno imajo licenco za napovedi (v bodoče tudi vremenske) zgolj in samo SDS-ovci Janša, Zver, ki pri vsem tem pozablja, da vsak teden dobimo v nabiralnik zelo, zelo kvazi objektivne medije kot je n.pr. Tednik, itd. Ta politika je kot reklama, kjer naj bi bile zgolj vam “dovoljene” laži.

  4. ribič pravi:

    uh,Branko,
    kar je rdeča zatirana falanga F572 sejala,to sedaj žanje. Druga stran tolče z istimi orožji.Poleg nabijanja imamo še kontranabijanje.Uničili MAG,za kazen dobili Slovenski tednik.Simpl.
    Prodaja DELA padla za 5500 kosov..Zaradi uravnoteženosti,nemara?

    PS:vsi dobimo DNEVNO zastonj novice z jako objektivnega medija pod imenom KanalizacijaA.
    V primerjavi s tem je Slovenski Tednik Ciciban

  5. angie pravi:

    Sveta pomagavka, saj ne more biti res - pa žal je,

    Ribičevim et consortes pa res voda teče v grlo, da jih še tale možakar, ki je sicer res za v penzijo, moti. Odkar obstaja POP TV (tudi že pod vsemo prejšnjimi vladami), si ob četrtkih zatakne v gumbnico cvet in odbasira o vremenu, pred tem pa še ,khm,četrtkovo politično misel, ki je običajno povsem mimo oz. benigna - nekako na ravni tržnice. In zdaj je revež po Zverovo postal član komplota, Velike zarote proti aktualni vladi?!?

    G. Trontelj, ne se sekirat: nekoč boste lahko vnovčili dvojna leta zaradi šikaniranj med opravljanjem službe.

  6. ribič pravi:

    angie;
    podobno kot vas moti levičarje vsakoletna brezjanska pridiga

  7. janez pravi:

    Pravi trotel da pa se boste malo nasmejali poglejte video na www.ssn.si

  8. šifra pravi:

    @ribić..
    ko boš ti začel,žeti ,kar seješ… ne upam ,misliti nate…!
    pa srečno,do takrat!

  9. šifra pravi:

    @ engy…
    hahhha ta je dobra o dvojni letih in “šiknirnju”…hvala ,ti ker si poskrbela,da se mi je od smešnice ponovno uravnotežila psihofizična sposbnost,kar mi ribič “zbija”,ti znaš “uskladiti”…
    naj ti bo vse, dobro…!

  10. šifra pravi:

    @ribič
    ..a si ti že slišu za “samovžig” telesa…
    baje preveč koncetrirane negativne energije(jeze,hudobije…) pospešuje…! priporočam ,da imaš ob sebi vdno “gasilni aparat”…da rešiš vsaj kakšno “okončnino”…

  11. sovka pravi:

    Žalostno je, da politiki komentirajo sedmo silo, še bolj žalostno je pa da novinar vpraša gospoda če bo sedaj bolj previden v svoji kritiki, to vprašanje deluje tako, kot bi sam novinar priznaval politiki , da lahko kritizira novinarje. Kaj sam ni na isti barki?

  12. Carlos Contreras pravi:

    Ubogi Milan Zver. Od hudih duševnih bolečin se mu je spet zarastel presledek med obrvmi.

  13. Neja pravi:

    Angie, saj je g. Trontelj že upokojen, kot vem. Vendar sem vesela, da 1X na teden poslušam njegov lepi bas in dobro povedano napoved. Njegove sodelavke vremenarke mu ne sežejo do kolen, pa ne mislim po meteorološki izobrazbi, ki je nimajo, ampak po nastopu. Tudi duhovit je s svojimi političnimi pripombami. Marsikatera mamca, kamor sicer še ne spadam, ga obožuje. Upam, da bo še ostal na TV.

  14. Nejc Jemec pravi:

    @sovka:

    Ne razumem. Zakaj bi s tem, ko postavim to vprašanje, pristajal na podrejenost politiki? Vprašanje se mi zdi na mestu. Namreč, kako bo to vplivalo na gospoda vremenoslovca (in ne novinarja) Trontlja? Se ga je sploh dotaknilo? Lahko pričakujemo podobne komentarje kot dosedaj? Je Zverovo sporočilo doseglo svoj namen?

    Če smem. Ne vem zakaj politika ne bi smela kritizirati novinarjev? Glede na način tovrstnega početja, povedo več o sebi kot o novinarjih. Naj to počno, mene ne moti. Ko bi se kdo spotaknil obme, bi mi s tem kvečjemu polaskal. Sicer pa, mar ni bolj žalostno to, da nekateri novinarji tovrstnim kritikam podležejo?

    Eno je javno izražanje mnenja (kritiziranje), drugo je neposredno kreiranje medijske krajine. Slednje je šele zaskrbljujoče.

    lp

  15. nik pravi:

    Miran Trontelj: “Jaz povem, kar mislim, kar lahko dokažem. Vedno bom se odzval na stvari, ki niso poštene, niso pravilne.”

    Odvisno koliko ve, ali kaj hoče vedeti.
    Še vedno taki pajaci, ki so prepričani, da objektivnost in nepristranskost obstajata.
    Ah, nič novega na TV-ju.

  16. vizz pravi:

    Seveda obstaja provladni dnevnik - TV DNEVNIK na RTV! Poleg njega pa še kake Finance, pa tudi Delo dokler sta bila Janša in Šrot še zaveznika.

  17. medek pravi:

    Zbor za Republiko in medijski Reporter, ki beleži kršitve v Janšastanu.

    Kaki zverinjak.

  18. Mirjana pravi:

    Le tako naprej gospod Trontelj,..vse premalo ljudi je, ki povedo kaj mislijo, sicer pa tudi če vas “skenslajo” s TV…mi bomo točno vedeli zakaj vas na vremenskih prognozah ni več, vi ste pa tako že v penzionu. Vse spoštovanje ljudem, ki povedo kaj mislijo, javno, in ne anonimno (da se razumemo.)

  19. ribič pravi:

    ..Trotelj sporoča,da je vlada premjerja Janše za petek naročila prehod ciklona,ki bo imel v jedru 955 milibarov pritiska in bo razsul pol slovenije,predvsem bo udaril tam, kjer je podpora SDSu manjša od 40%

    šifra: kaj te moti,kaj sem narobe povedal?
    Naštej mi NO enga desnega novinarja,ki ima psa po imenu Milan Kučan in to ponosno sporoča po Valu 202,ali pa tri “umetnike”,ki se preimenujejo v Milane Palčke Kučane,ali pa obelodani nekoga,ki umetniško zažge spomenik Kidriču…

  20. Carlos Contreras pravi:

    Če bo pa Janša izgubil volitve zaradi Trontlja, potem je pa res revež … ali pa trontelj.

  21. ribič pravi:

    Carlos;
    si morebiti gledal Kanalizacijo A? Jaz slučajno…uvodni prispevek (5 minut)
    Baje so štajerci pravili Hrvatom na fuzbalu cigani…Vzhičena novinarka je poročala,da nas bojo kao tožili v Štrasburgu, da bodo Evropci videli,kašni smo ratali pod to vlado.Seveda je bil največje kritike deležen prisoten gledalec Mate Dragutin,ki ni reagiral SPLOH,kar da je bilo sramotno.
    Drago bi moral vzeti očitno šmajser in udarit po “drhali”

  22. Carlos Contreras pravi:

    Ja, saj so užalili tudi njega, a ne. Sicer pa o fuzbalskih navijačih tega ali onega pedigreja posebno visokega mnenja nimam. Ampak teh revolver poročil ne gledam. Včasih sem, zavoljo dekolteja tiste punčare, pa se človek tudi tega naveliča.

  23. šifra pravi:

    @ribić
    ..kako ti naj”nekaj”naštejem ,če vprašanj ne razumem!?
    vseeno hvala za “obzirnost” …klub mojemu “napadu”…!
    sem “skupek” rdeče komunajzerke,anarhičnih blodenj…,ne priznavam ne desnih ,ne levih…
    skratka sem en “kaos”…vzrok so : civilizacijske norme,ki sem jih “konzumirala”…(ne po svoji krivdi)
    …. g. trontelj mi je všeč..vreme nikoli stabilno…!
    težko biti “kredibilen” v njegovem poklicu…!

  24. M pravi:

    Kako zanimivo. Samooklicani nosilci demokracije, ki so imeli polna usta svobodnega govora, na oblasti menjajo obraz. Ko so bili na oblasti drugi, so se pobalinsko režali in nagajali, kjer se da. ko so sami na oblasti jim pa “svaka dlaka smeta”. Verjamem, da je tezko sedeti na drugi strani mize in nositi odgovornost. Milan Zver….Grow up! Imeti jajca ali pa iti v varno zavetje brezdelja v opoziciji?! Kar se pa g. Trontlja tice, je bil vedno dosledno piker ne glede na barvo oblasti. Stari posnetki bodo to potrdili. Ne more mu vedno uspeti, a velikokrat zna biti razumni glas ljudstva v enem stavku.

  25. Klon pravi:

    Ostudne komentarje..??? Bolj ostudnih stvari, kot jih izdajajo SDS-ovska glasila Slovenski tednik in ostala brezplačna sranja, enostavno v Sloveniji še ni bilo v celotni zgodovini.
    Zver, do danes sem te imel za pametnega človeka, pa se je izkazalo, da si navaden bebec.

  26. G7 pravi:

    @Ribič

    Vsa to delo še ponosno čaka nate. Sicer ne vem kako se boš uspel ubadati z umetnostjo, samo kot človeka te pa prosim, da lepo ravnaj s psom.

  27. angie pravi:

    @neja
    Res je gospod najbrž že upokojenec, in četrtke jemlje bolj za hobi, poleg zbiranja kovancev - saj bi sicer nastopal na RTV SLO kot je to nekoč,že počel ,s kolegi iz Urada…z neznansko dolgim imenom, no, državne meterološke službe.

    Kadar nastopata glasna in rezka Reza ali tista druga lutka, ki poje pravljice za lahko noč, namesto da bi govorila o vremenu, takoj preklopim na profesionalce na nacionalki. Na Pop TV vreme najboljše bere (s trotla) Erjavec.To je moje skromno mnenej.

Komentiraj