Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vladni boj z neurji

22. avgust 2008 ob 11:33 | Denis Sarkić |

Vlada je za prvo pomoč in sanacijo po nedavnih neurjih iz proračunske rezerve namenila skupno dobrih 15 milijonov evrov, od tega občinam, ki bodo po zagotovilih premiera Janeza Janše dobile v dveh dneh, 7,8 milijona evrov. Ukrepi so namenjeni odpravi posledic avgustovskih neurij, ukrepi za obnovo šol pa zajemajo še škodo iz julijskih neurij. Dokončnih ocen škode nedavnih neurij še ni, že sedaj pa je jasno, da bo ta presegla 0,3 promila načrtovanih prihodkov proračuna za tekoče leto, kar je meja za dodelitev pomoči iz proračuna, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Janša. Danes sprejeti ukrepi so namenjeni prvi odpravi posledic neurij 8. in 15. avgusta, ukrepi, ki se nanašajo na obnovo šol in vrtcev, pa zajemajo še škodo iz julijskih neurij.

Najbolj prizadetim občinam, ki bodo glede na ugotovitve občinskih komisij pomoč razdeljevale, je vlada namenila skupno 7,83 milijona evrov, za pokritje stroškov gasilskih in reševalnih služb ter stroške materiala 400.000 evrov, za odstranitev azbestne kritine 1,9 milijona evrov, za tehničnoinformacijsko pisarno, ki jo bodo vzpostavili na Ptuju, 250.000 evrov. Za sanacijo šolskih objektov, ki so bili poškodovanih v neurjih julija in avgusta, je namenjeno 1,85 milijona evrov, za sofinanciranje odstranjevanja poškodovanega gozdnega drevja in sanacijo gozdnih cest 127.000 evrov, za pomoč pri sanaciji streh bolnišnic na Ptuju in v Murski Soboti skupno 150.000 evrov. Za solidarnostno pomoč, ki jo bosta Rdeči križ in Karitas skupaj z občinami razdeljevala najbolj prizadetim, bosta organizaciji prejeli po 1,5 milijona evrov.

Ministri Janez Podobnik, Milan Zver in Iztok Jarc o reševanju posledic neurij:

Vlada je obravnavala tudi predloge ukrepov, ki jih je po Janševem mnenju treba sprejeti za trajno na zmanjševanje posledic ob takšnih neurjih. Oblikovali so tudi medresorsko skupino ministrov, ki jo vodi okoljski minister Janez Podobnik, ki se bo do izvedbe sklepov sestajala tedensko in nadzorovala njihovo realizacijo. Vlada je tudi naložila ministrstvu za finance, naj davčnim zavezanem, ki so jih prizadele naravne nesreče, ali omogoči odlog plačila davčnih obveznosti ali te obveznosti odpiše. Ministrstvo mora ustrezno navodilo izdati v roku tedna dni.

Službo vlade za razvoj so zadolžili, da v enem mesecu pripravi načrt organizacije stalne svetovalne službe, ki bo pripravljala priporočila glede gradnje objektov in drugih posegov v prostor. Vlada je tudi zadolžila ministrstvo za delo za urgentno izdajanje delovnih dovoljenj za krovce in druge delavce iz tujine, ki sodelujejo pri sanaciji. V zadnjem neurjih je bilo po prvih podatkih uprave za zaščito in reševanje ter občin poškodovanih skupno 11.518 stanovanj objektov 14.439 gospodarskih objektov, 55 šol oz. vrtcev ter 163 ostalih javnih objektov (bolnišnic, zdravstvenih domov, gasilskih in kulturnih domov). Največ škode je bilo v občinah Ptuj (dobila bo 1,11 milijona evrov), Destrnik (1,02 milijona evrov), Sveti Jurij ob Ščavnici (660.000 evrov), Kozje (470.000 evrov) in Podčetrtek (453.000 evrov).

Trojček Zver - Podobnik - Jarc odgovarja na vprašanja:

Za sanacijo škode po neurjih julija in avgusta na šolskih objektih je vlada namenila 1,85 milijona evrov, pri čemer je bilo škode še za okoli milijon evrov več, je povedal šolski minister Milan Zver. Tako bodo iz proračuna krili okoli 60 odstotkov nastale škode, ostalo pa iz zavarovalnine. Poškodovane so bile šole in vrtci v Vodicah, Kamniku, Puconcih, Murski Soboti, Ilirski Bistrici, Brezovici, na Ptuju. V julijskih in avgustovskih neurjih je bilo poškodovanih skupno 47.029 hektarjev kmetijskih površin, od česar je 1880 hektarjev popolnoma uničenih. Poškodovanih je tako okoli petina primerljivih kmetijskih površin v Sloveniji, je povedal kmetijski minister Iztok Jarc.

Poglavitni ukrep kmetijskega ministrstva je sofinanciranje premij za zavarovanje pridelka (trenutno sofinancira 40 odstotkov premije, za prihodnje leto je predlagano zvišanje sofinanciranja na 50 odstotkov). Vlada se je zaradi velikega obsega škode odločila za nekatere dodatne ukrepe, je dejal Jarc. Tako bo ministrstvo izplačalo akontacije za nekatere ukrepe kmetijske politike, septembra bo objavilo poseben razpis za obnovo trajnih nasadov in protitočne mreže ter razpis za obnovo gospodarskih objektov, skupaj z okoljskim ministrstvom bodo pripravili program, s katerim bi rešili problem izpada dohodka pri poškodbi trajnih nasadov.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. medek pravi:

    Salonitni oz, azbestni desant.

    A je azbestoza “državna bolezen” ali ni, le kaj misli slaboumni Podobnik klavec medvedov?

  2. medek pravi:

    Ena Zver je pa res škodljiva, za mentalno zdravje.

Komentiraj