Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Grobar SCT-ja?

22. avgust 2008 ob 11:21 | Denis Sarkić |

Predsednik vlade Janez Janša ni sprejel ponujenega odstopa ministra za promet Radovana Žerjava. Vlada je ugotovila, da Žerjav ni bil odgovoren za zaplete v predoru Šentvid ter je ravnal pravilno in se tudi ustrezno odzval oziroma naredil vse, da se nastale razmere sanirajo. Usoda uprave DARS-a bo predvidoma znana čez dva tedna. Glede morebitnega sprejema odstopa uprave Družbe za avtoceste v RS (DARS) je premier Janša na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je vlada Darsu naložila nekaj ukrepov, ki jih morajo izvesti v dveh tednih. V tem času bo bolj jasno, če gredo stari v pravo smer, nato pa se bo vlada odločila, ali sprejme njihove odstopne izjave, je poudaril Janša.

Uvodni Radovan Žerjav o ukrepih zoper SCT in nadzorni ZIL Inženiring:

Žerjav je izrazil veselje ob podpori premiera Janše. “Takoj, ko sem ponudil odstop, sem povedal, da bom spoštoval kakršnokoli odločitev predsednika vlade. Vesel sem, da se je javno opredelil do mojega dela, vesel sem, da ceni moje delo. S svojo energijo bom nadaljeval z delom, ne samo na tem projektu, temveč tudi na ostalih,” je zatrdil prometni minister. Da Žerjav ni odgovoren za dogodke v zvezi s predorom Šentvid, je vlada po besedah premiera Janše ugotovila po seznanitvi s poročilom ministrstva za promet, ki ga je tudi sprejela, medtem ko se je s poročilom ministrstva za notranje zadeve zgolj seznanila.

Minister Radovan Žerjav za Vest o ukrepih zoper SCT in nadzorni ZIL Inženiring:

Po Žerjavovih besedah vlada po preučitvi omenjenih poročila ministrstva za promet predlaga šest ukrepov. Tako se bo od SCT zahtevalo pokritje vseh nastalih posrednih in neposrednih stroškov v zvezi z neobratovanjem avtocestnega odseka odseka Šentvid - Koseze, v primeru neodzivanja SCT glede dokončne sanacije predora pa se bo unovčila garancija in za sanacijo izbral drug izvajalec. Vlada je poleg tega tudi sklenila, da se v primeru družbe SCT upošteva ustrezno določilo zakona o javnih naročilih in se jo v primeru dokazane velike strokovne napake pri kandidaturah izloči kot izvajalca ali podizvajalca na naslednje javne razpise za izgradnjo predorov v Sloveniji za dobo treh let. Enako velja tudi za družbo ZIL Inženiring, ki je izvajala nadzor.

Minister Žerjav - ostali odgovori za novinarje:


(www.vest.si) 179. seja vlade - Radovan Žerjav - odgovori from Denis Sarkić/Vest 2 on Vimeo.

Za najbolj ključne projekte se bo uvedel supernadzor iz tujine, je pojasnil Žerjav, kriminalistična preiskava v zvezi z odpadanjem protipožarne zaščite s stare galerije predora Šentvid še pred odprtjem odseka Šentvid - Koseze, ki naj bi se zgodilo 20. aprila letos, pa se bo nadaljevala. Vlada je obravnavala tudi ukrepe, ki jih je predlagala uprava DARS-a ter se tičejo same družbe in njenega odnosa s pogodbenimi partnerji, je povedal Žerjav. Gre za 14 ukrepov, ki pokrivajo šest ciljev: okrepitev vloge naročnika v procesu gradnje, kjer je zajeta tudi kadrovska konsolidacija DARS-a, preprečitev možnosti izbora izvajalca z negativnimi referencami, plačilo poslovne škode zaradi neuporabe objektov v času uveljavljanja reklamacij, prelaganje odgovornosti za slabo izvedbo del, zagotovitev učinkovitejšega nadzora in povečanje konkurenčnosti ter uvedba sistema kakovosti.

“Delno se ukrepi DARS-a pokrivajo z ukrepi, ki jih je sprejela vlade. Nekaterih, kot je uvedba sistema kakovosti, ni mogoče izvesti v 14 dneh, večina pa je izvedljivih,” je poudaril Žerjav in dodal, da jih bo podrobneje predstavila uprava DARS-a. “Uprava DARS-a ima 14 dni časa, da realizira ukrepe, ki jih je sama predlagala, upoštevati pa bo morala tudi te, ki ji je vlada sprejela po preučitvi poročila ministrstva za promet. Ko bodo ti ukrepi realizirani, se bomo odločali naprej,” je dejal Žerjav. Trenutno v zvezi s predorom Šentvid po Žerjavovih besedah tečejo številne aktivnosti. Odgovor, kdaj bi bil lahko predor znova odprt za promet, pričakuje do konca tedna. “Zadeva se resda nekoliko vleče. Toda stroka mora ugotoviti, ali je stara galerija predora prevozna tudi brez protipožarne zaščite ali ne. Če ni, bo predor zaprt še kakšna dva meseca, dokler se ne vgradi nova protipožarna zaščita,” je dejal Žerjav, ki si želi, da bi za zaščito uporabili protipožarne plošče in ne ometa.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. BOTA pravi:

    Standardi odgovornosti slovenske politike so očitno še vedno na zelo nizkem nivoju. S tem, ko premje ni sprejel odstopa ministra za promet sam prevzema vso politično odgovornost za šentviški škandal. Vse skupaj bi bilo že groteskno, če nebi pri tem ogrožali človeških življenj. Ne gre pozabiti, da je bil predor odprt brez uporabnega dovoljenja, brez opravljenih testiranj protipožarnih sistemov in sistemov radijskih komunikacije ter še česa. To verjetno ni in ne more biti odgovornost SCTja. Politični populizem odpiranja predora je prevladal pred vsem tudi za ceno varnosti. to pa je zaskrbljujoče in pred tem naj se premje zamisli. Seveda ne trdim, da SCT ni nič odgovoren, vsekakor pa ne za vse, kar se mu skuša pripisati.

    Najbolj žalostno pa je, da postaja predor predmet političnih igric pred volitvami. Orodje obračuna v vojni s tajkuni, ki je vojna za podaljšanje oblasti sedanje vlade. Pri tem ni nič sveto in naj stane kar hoče. Seveda saj bomo na koncu vse plačali davkoplačevalci. Tudi morebitne dobljene tožbe proti državi.
    No to ni važno. saj račun pride šele po volitvah.

  2. gorenjc pravi:

    ……BOTA, misliš, da mora po tragediji v Španiji odstopiti minister za promet ? Zagotovo ne, kajti definicija odgovornosti je povsem eksaktna, Tudi pri nas ni nič drugače, vendar z neko razliko, da se “krivda” neargumentirano naprti nekomu, zgolj zaradi politične degradacije. Vse to počnejo plačani pisuni, ki niti ne obvladajo pisanja. Vse je vedno le približek, slaba slovnica, ter manipuliranje……….. kaj kmalu bodo prebivalci norveške prestolnice OSLI, prebivalci Krete pa KRETENI. LP

  3. Kritični pravi:

    No. Če bodo za tri leta izločeni, bo pa posle dobilo kat6ero drugo večje podjetje gradbene stroke, SCT in ZIL bosta pa podizvajalca oz. podobno. Poznamo tak primer že iz Celja, kjer zaradi kazenskega pregoda uradno mestna občina ne posluje z Gradbeništvom Božičnik, neuradno pa je pogoj, da katero podjetje dobi posel, obvezno izvajanje del s podizvajalcem Božičnikom.

    Larifari….

  4. Štrigon pravi:

    Marsikje bi DARS-ovce še isti dan, ko je padel omet, zaprli in obtožili hudega kriminala.
    Ravno tako, bi na SCT-ju občutili hladovino zapora.
    Torej kaj se pa mi gremo ?
    Pretvarjamo se, kot da so to težave dveh balinarskih klubov, katerim je nekdo
    pokvaril plac za balinanje.

  5. medek pravi:

    Minister je namreč stal za zamenjavo uprave v Darsu, ki se je zgodila konec oktobra lani. Tudi če bi bili v zdajšnji upravi Darsa vrhunski strokovnjaki, bi jim le težko uspelo v dveh tednih opraviti primopredajo s prejšnjo upravo Darsa, pripraviti nov dogovor z SCT in ga tudi podpisati. Takšnih strokovnjakov pa, po besedah predsednika uprave Darsa Tomislava Nemca, na Darsu ni.

    Minister je odgovoren tudi, ker je na čelo Darsa pripeljal človeka, ki ne izpolnjuje predpisanih pogojev za vodenje te družbe.

    http://www.finance.si/

  6. sproscena.slovenija pravi:

    Ljudje ali se še komu zdi skrajno patetično v kakšni državi (ne govorim o deželi, da ne bo pomote in napačnih interpretacij !) živimo. Že več kot 1 mesec se ukvarjamo z ometom, ki je odpadel iz stropa predora. Če pustimo ob strani, da je tako odpadanje seveda lahko nevarno (in je treba zadevo takoj posanirati), je vsakomur jasno, da je zadeva politična in da ima za cilj uničenje SCTja (ne sicer, da je SCT kakšna posebna perla in kaj dosti dlje od pokvarjene mafijske združbe). Ali pa vsaj za njegovo discipliniranje. Uboga dežela, kjer se ima čas premier ukvarjati z odpadlim ometom (razen, seveda, če zadeva nima skritega cilja). In kako ste pričakovali, da bo Janša razrešil vazala Žerjava, če pa mu vodi igro, ki bi jo moral sicer sam ?

  7. ED pravi:

    Očitno je Žerjav že ‘pozabil’, na odprtje predora brez uporabnega dovoljenja (za kar ni kriv SCT), na to, da je bil prvotno rok odprtja predviden za 30. september ‘08 in da ga ni na 1. julij premaknil SCT, kakor tudi na fakt, da je SCT hitel ravno radi predvolilne mrzlice oblastnikov, tako je bila izbira protipožarne zaščite z nanašanjem ometa (in ne s polaganjem zaščitnih plošč) izbrana predvsem zato, ker je nanašanje ometa hitrejše, mudilo pa se je oblastnikom, ne SCT.

  8. sproscena.slovenija pravi:

    Vidik EDa je zanimiv. To pomeni, da je najprej JJ zelel izkoristiti SCT in tako ali drugace dosegel, da so predor odprli prezgodaj, da se je izkazal za resitelja cestne zagate tik pred turisticno sezono. Pri tem je brezobzirno, kot to najbolje zna le on, pozabil, da se komu lahko dejansko v predoru kaj zgodi. Zdaj, ko pa zadeva ne klapa, pa udriha po SCT in poskusa iz njega narediti glavnega krivca. Po mojem je tukaj objektivno odgovoren Žerjav (hm, kako neprikladen priimek za takole gradbeniško debato) in bi moral JJ sprejeti njegov ponujeni odstop. Ker pa ga ni, je prevzel odgovornost nase. Kar pa postane zanimivo, saj potem prevzema nase, da se v državi lahko odpirajo predori, ceste, klinike ipd., in tudi delujejo, pa čeprav še nimajo uporabnega dovoljenja. Kako značilno za korumpirano vlado, kot je ta… Zgradi, zraven čimveč pokradi, odpri brez dovoljenja, pa bomo že kako, če pa ne bo šlo, pa bomo okrivili nekoga drugega. Me zanima, če si ljudje takega principa vladanja in koncepta države ljudje resnično želijo še naprej. 21. september press

  9. Rok pravi:

    Če bi bil princip vladanja zares tak, kakršnega opisuje “sproščena slovenija”, si ga večina ljudi gotovo ne bi več želela. Zdaj se bo treba odločati med dejanskim principom vladanja in njegovo virtualno podobo, ki jo skušajo (z vedno manj uspeha) ustvarjati nekateri mediji. Mislim, da se bomo odločili prav, saj večina iz leta v leto bolje in bolj samostojno razmišlja o teh stvareh. Kot se pač spodobi za inteligenten narod.

  10. sproscena.slovenija pravi:

    Hm, ravno inteligenca naroda je tisto kar me skrbi. Žal, roko na srce, slovenski narod ni tako blazno inteligenten. Sicer bi resnično razmišljal s svojo glavo. In kdor bi razmišljal s svojo glavo bi hitro nehal laziti npr. gor v farno cerkvico sleherno nedeljo, ker ni bi potreboval za srečo v svojem življenju farjeve glave, saj bi mu zadoščala lastna. Ko se bo zgodilo kaj podobnega bom začel verjeti, da morda ta narod le ima ščepec inteligence… Enako velja z nasedanjem na finte velikega JJja… Ne vem koliko bi namerili povprečni IQ, če bi ga merili sistematično pri ljudeh, ki pridejo na JJjeve shode, festivale, performanse in podobne masovke, kjer jim s spretno retoriko (te mu nisem nikoli oporekal) pere možgane. Sicer pa hej, saj se je kalil v Komunistični partiji…

  11. gorenjc pravi:

    ……..sploščena slovenika……………..SM BRAV KRL NEKI KOMENTRARJUV, KR PŠIČE DA JE VV PRL ZDOMENBRANCLJIH………..gre torej za neko novo biografijo, ali samo nepoznavanje le te.

Komentiraj