Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Komentar - Esmeralda

21. avgust 2008 ob 14:00 | Vest |

Kdo uničuje gostince in slovensko kulturno življenje?

V spor med uporabnike avtorskih pravic (kulturniki, trgovci, obrtniki, gostinci itd.) in kolektivno organizacijo Sazas, ki zastopa nosilce avtorskih pravic, posegel Svet za avtorsko pravo, določil je nove tarife za gostince in sicer v višini 0,8 odstotka (bifeji in bari), 0,56 odstotka (okrepčevalnice, picerije in gostilne) in 0,32 (restavracije) odstotka »neto« prihodkov v prejšnjem letu. Glede na to, da pogajanja med uporabniki in SAZAS-om na pobudo ministra Vizjaka formalno še vedno potekajo nas ta korak v združenju ponudnikov gostinskih storitev močno preseneča.
Sprašujemo se zakaj in komu je bila v interesu preuranjena in po našem mnenju za uporabnike avtorskih pravic škodljiva odločitev Sveta za avtorsko pravo?

Ta organ, ki naj bi odločal zgolj v primeru, če se uporabnikom in Sazasu ne uspe dogovoriti, je namreč izdal odločbo v času, ko formalno pogajanja še vedno potekajo, Poleg tega je odločitev Sveta precej podobna predlogu, ki ga je v pogajanjih predlagal Sazas (razlika je zgolj v procentualni višini) in ki smo mu uporabniki nasprotovali,
Sprašujemo se ali so bila vsa pogajanja s Sazas-om vnaprej zrežirana, zgolj zaigrana s figo v žepu, saj je bil rezultat posvečenim že vnaprej znan? Je torej Svet res strokovni, neodvisni in nepristranski organ, ki naj določil primerne tarife za uporabo avtorskih del? Svet namreč sestavljajo predsednik in štirje člani. Od lanske ustanovitve sta Svet dva člana že zapustila, dva pa je razrešil minister Vizjak. v Svet imenoval dva člana (od petih), ki ju je predlagal Sazas.
So v ozadju imenovanja članov Sveta torej interesi ministra in vladajoče koalicije? Zakaj so poslanci vladajoče koalicije želeli, da državni zbor pred poletnimi počitnicami sprejme Predlog za sprejem avtentične razlage, ki naj bi odlocila ali je Svet stalen organ ali ad hoc in ali po dva člana v Svet predlaga ena sama kolektivna organizacija, katere tarifa se določa, ali tudi druge kolektivne organizacije.

So s tem sami priznali, da obstaja upravičen dvom o legitimnosti in tudi legalnosti odločitvi Sveta o tarifah, če pri odločanju sodelujejo zgolj predstavniki ene kolektivne organizacije (Sazas), in to tiste, katere tarifa se določa?
So že vnaprej vedeli, da bo o tarifi odločal Svet v času poletnih počitnic, in to ne glede na dejstvo, da se uporabniki in Sazas o tem še vedno vsaj formalno pogajajo?

Ali slednje potrjuje tudi hitenje za obravnavo predloga avtentične razlage, saj so jo želeli uvrstiti na 26. nujno seje Odbora DZRS za gospodarstvo 8.7.2008 in s tem izpolniti pogoje za obravnavo na zadnji redni seji državnega zbora, ki je bila 15.7.2008.

Njihova pobuda ni bila uresničena, saj je vmes posegla poslanska skupina Zares s predlogom avtentične razlage taistega zakona – dala naj bi odgovor o jedru spora, veljavnosti do tarif sklenitve novega skupnega sporazuma ,Hkratna obravnava ob smiselni uporabi določbe prvega odstavka 117. člena poslovnika Državnega zbora ni mogoča, zato se je predsednik odbora za gospodarstvo odločil, da pobudi vladajoče koalicije ne bo ugodil.
Lonec je bil poln ze zdavnaj, vendar pa kljub temu te zgodbe še zdalec ni konec. Nova serija Zvezd,ki so odpele se nadaljuje…Tokrat z bojda zelo dobro namerno, namreč edini legitimni prestavniki uporabnikov OZS s SAZASOM pripravljajo pismo o nameri, ki bo izrazilo željo po konstruktivnih pogajanjih z vsemi vpletenimi.

Kulturni centri, društva, avtonomne cone, kalilnice mladih, zibelke kulturnega in ustvarjalnega življenja itd. so samo pika na i vsej zgodbi…Minister Vizjak nam maha z odločbo, minister Simonitti pa se slovensko kulturo že dolgo ne ukvarja več, tako je ta prepuščena na milost in ne milost SAZASu in podobnim ustanovam.

Esmeralda Canjuga Vidmar

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Tone pravi:

    Esmeralda pejt raje kavo kuhat pa otroke mirkat.

  2. cccc pravi:

    Neka druga Esmeralda je menda že spregledala

Komentiraj