Monday 23. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kandidature SD

19. avgust 2008 ob 1:05 | Denis Sarkić |

Predsedstvo SD je danes soglasno podprlo predlog kandidatne liste za bližnje parlamentarne volitve. Dokončno bo o listi v četrtek na konvenciji stranke odločalo 174 delegatk in delegatov. Predsednik SD Borut Pahor pričakuje, da bodo listo podprli. Po njegovem prinaša “zmagovalno ekipo” za volitve, za katere imajo visoka pričakovanja - zmago. Kot je dejal po seji predsedstva, nima pristojnosti, da bi govoril o imenih kandidatov v posameznih volilnih okrajih. Je pa predstavil nekatere zbirne podatke. Tako je po njegovih navedbah na listi 32 kandidatk, kar predstavlja 36 odstotkov, s čimer so zakonski oviri precej preseženi.

Uvodni Borut Pahor po seji predsedstva:

Na listi je 11 doktorjev znanosti ter 12 magistrov znanosti, kar pomeni, da ima vsak peti kandidat oz. kandidatka doktorat ali magisterij. 36 kandidatk in kandidatov (41 odstotkov) ima visoko ali univerzitetno izobrazbo, višjo izobrazbo ima sedem kandidatk in kandidatov (osem odstotkov), srednješolsko izobrazbo pa 18 kandidatk in kandidatov (20 odstotkov).

Borut Pahor o statistiki kandidatcijske liste SD in preskakovanju visokih ovirah:

Po Pahorjevih besedah so uspeli pridobiti tudi soglasje 21 kandidatk in kandidatov, ki niso člani oz. članice stranke (24 odstotkov). Že pred časom so se namreč odločili, da bo prvi kriterij za kandidate sposobnost, ugled, izvoljivost, šele na drugem mestu pa želja, da bi bilo čim več takih kandidatov članov in članic stranke. Da so sprejeli kandidaturo, po besedah predsednika SD kaže tudi na visoka pričakovanja v javnosti. Kot je še povedal Pahor, je 14 kandidatk in kandidatov (16 odstotkov) mlajših od 30 let. V SD pa so v sporočilu, ki so ga javnosti posredovali po predsedstvu, navedli še, da je na listi tudi njihov evropski poslanec, 11 sedanjih poslank in poslancev ter 10 županj in županov, ne kandidirajo pa Feri Horvat, Aurelio Juri in Marko Pavliha.

Borut Pahor odgovarja o kandidaturah in se odziva na izjave Janeza Janše:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Tone pravi:

    Pahor, zaka se pa v kleti skrivaš?

  2. Rok pravi:

    Pahor razglaša črne scenarije; če bi njegova stranka prevzela oblast (tako pove) se bodo razmere pri nas poslabšale. Nenavaden pristop …

  3. abc pravi:

    izjemen politik svaka čast

Komentiraj