Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nova občina Ankaran?

15. avgust 2008 ob 2:04 | Črt Butul |

Julija je poslanec NSi, Anton Kokalj v Državnem zboru (DZ) vložil predlog za začetek postopka za ustanovitev občine Ankaran, pred šestimi dnevi pa so v DZ vložili tudi dopolnitev predloga z navedenimi geografskimi, obmejnimi, narodnostnimi, zgodovinskimi in gospodarskimi razlogi za ustanovitev Občine Ankaran. Krajani so postopek za ustanovitev Občine Ankaran podkrepili še s 444 podpisi (cca. 20% volilnih upravičencev) in zahtevo za razpis krajevnega referenduma. »S tem smo nedvomno utrdili legitimnost postopka za preverjanje referendumske volje prebivalk in prebivalcev Ankarana oziroma postopka ustanovitve samostojne Občine Ankaran, ki poteka v Državnem zboru RS,« je pred dnevi v obvestilu za javnost napisal Gregor Strmčnik, predstavnik pobudnikov samostojne občine.
Župan Mestne občine Koper Boris Popovič se je odzval na idejo o ustanovitvi samostojne občine in je prepričan, da »se tudi v tem primeru, kot že vsakič do sedaj, zadaj skrivajo le privatni interesi posameznikov, ki ne razmišljajo v dobrobit krajanov.«
Pred nekaj urami, pa smo prejeli tudi obvestilo iz kabineta predsednika DZ, Franceta Cukjatija (spodaj).

Ob tej priložnosti smo se pogovorili s predstavnikom pobudnikov nove občine, Gregorjem Strmčnikom o tem, kaj pričakuje od referenduma, v kolikor bo razpisan, kakšni so načrti za Ankaran, kako gleda na očitke župana MO Koper, Borisa Popovića, da gre predvsem za osebne interese nekaterih posameznikov itd..

Črt Butul

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. Mirjana pravi:

    Končno!
    Čestitke Gregorju in vsa podpora krajanom (žal le moralna), da Ankaran končno poleti in zadiha. Fantastičnen program! Najprej ne bomo storili ničesar drugega kot vzdrževali obstoječo infrastrukturo..ter izdelali strategijo razvoja!!! To!

  2. Štrigon pravi:

    To so same bedarije.
    Kako lahko tako neodgovorno in pavšalno napišete , da je g. Strmčnik predstavnik Ankarančanov.
    To ni res ! Strmčnik je samo predstavnik neke manjšinske politične opcije, kateri dišijo zemljišča na obali.
    V Ankaranu je že bil referendum in so se prebivalci večinsko odločili za Koper.
    Poudarjam KOPER ne pa Popoviča, ker je ravno v temu štos.
    Zakaj pa je Popovič sploh prišel na oblast. Ravno zaradi teh mafij, ki so plenile in plenijo po obali že od konca druge svetovne vojne.
    Tako imamo samo opravka z dvemi ozkimi skupinami (tudi Popovičeva), ki gojijo svoje osebne interese.
    Grozno je pa to, da se zaradi nacional-političnih interesov in povezav še dandanes igrajo z Istro in njeno bodočnostjo taki politični kurirčki.

  3. Ankarančan pravi:

    Kakšno sprenevedanje.
    Referendum je bil leta 2006.
    Proti ustanovitvi občine Ankaran - Hrvatini je glasovalo 1311 volilnih upravičencev oz. 60,92 odstotka, za ustanovitev pa jih je bilo 824 volilnih upravičencev oz. 38,29 odstotka.
    A demokratična volja ljudi ne velja več.
    Sedaj bodo taki partijski veljaki kot je tale gospod odločali ?

  4. Mirjana pravi:

    Ne, odločalo se bo na referendumu.
    In, kar se tiče plenjenja, je posebna zgodba, katero očitno poznate tudi vi,…o plenjenju ankaranskih nepremičnin, pa bi bilo zanimivo, da napišete katere so to, ki jih je predhodna udbomafijska…oblast razprodala,…pa primerjamo informacije in dejstva,nekoč in danes…torej,…
    Ankarančan, zanimivo, da kot domačin navajate podatke, ki vam ustrezajo, pozabljate na KS Hrvatini?
    Pa še to, kaj je bilo v Ankaranu v zadnjih letih narejenega…z izjemo nekaj palm, prosim, navedite, prav je da se ve,…lahko se tudi motim. Koliko sredstev iz proračuna je ks Ankaran prejela od matične občine?
    prepričana sem, da ste dokaj dobro informirani, le z besedo in dejstvi na dan
    hvala .)

  5. ČrtB pravi:

    Se opravičujem. Moja napaka. Gregor Srmčnik je govoril “v imenu pobudnikov za samostojno občino”.

  6. Ankarančan pravi:

    Mirjana.
    Pravite : “Ankarančan, zanimivo, da kot domačin navajate podatke, ki vam ustrezajo, ”
    Jaz sem samo copy-pastal podatke iz Finance.si
    www.finance.si/143571/V_Ankaranu_in_Hrvatinih_proti_izlo%E8itvi_iz_koprske_ob%E8ine

    Končni izid je bil še bolj zgovoren : 66% !! proti.
    Ne to niso bili meni ustrezni podatki ampak samo gola dejstva, ki marsikomu pač ne dišijo.

  7. Mirjana pravi:

    Gola dejstva, in tuidi točna, in če je temu tako, bodo tudi sedaj…vendar se moramo zavedati, da se učimo demokracije,..od katere smo še daleč…pa še za konec, tudi meni se ne zdi smiselno drobiti občine, ..a včasih je to edina rešitev. Žal se še vedno ne zavedamo, da smo čisto dovolj veliki ali pa majhni, da bi s korektnim in odgovornim vodenjem naše deželice, pa naj bo to na lokalni ali pa državni ravni bili uspešni, le posluh sodelovanje in korektnost ob upoštevanju stroke in prebivalstva je potrebno pokazati. Utopično?…morda

  8. adria pravi:

    katero kastnino v Ankaranu že ima ( je olastninil ) znameniti koprski odvetnik z dolenjske, ki se tudi zavzema za samostojno občino …

  9. Mirjana pravi:

    adria, mi je znano, če misliva na istega,ni mi znano le da bi bil dolenjskega porekla…vendar bi bilo dobro pisati tudi o razprodaji najdragocenejših zemljišč v kvazi turistične namene, kaj znano o tem?

  10. garac pravi:

    Gregor strmčnik je tipični predstavnik ankaranskih tajkunov, ki si želijo samo to, da bi postali župani in podžupani. Me zanima, kakšen je njegov program razvoja občine v primrjavi s Popovičevim.
    Sigurno ne boljši.
    Poleg tega je tipični predstavnik ankaranskih primitivcev, ki že vrsto let sodelujejo v krajevni skupnosti in ne znajo drugega, kot si polnit žepe.

    Dol s tajkuni in primitivci!!

  11. emmevi pravi:

    Dol za garacem. Piše o nekom, ki ga ne pozna. Navadno sr…!

  12. ankarančan pravi:

    ankaran je naš to popovič naj zna.

  13. ankarančan pravi:

    Bravo garač popolnoma ti dam prav lokalni interesi.

Komentiraj