Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Proračunske težave

12. avgust 2008 ob 18:28 | Urh Maček |

Poslanec SD Milan Martin Cvikl je na današnji novinarski konferenci, na kateri je predstavil proračunske težave, ki naj bi odsevale zgrešenost ekonomskih politik aktualne vlade. “Socialni demokrati smo zahtevali restriktivni rebalans proračuna, a se je vlada odločila za ekspanzivnega”, je dejal Cvikl. Vlada tudi naj ne bi izkoristila manevrskega prostora, ki ga je imela na voljo, zato bo osrednja naloga prihodnje vlade bo zato boljše upravljanje z javnimi financami.

Po besedah Cvikla proračunske težave odsevajo napake vlade, ki se ni odzvala na inflacijo in je gospodarsko rast temeljila na zadolževanju.

Kratek povzetek:

Martin Milan Cvikl: “Od te gospodarske rasti so imeli največ Janševi politični prijatelji, dokler so bili njegovi prijatelji.”

Težave se kažejo tako na prihodkovni kot na odhodkovni strani. Na prihodkovni strani vlada predvidena 38 odstotno rast prihodkov od dohodnine. Predvideni naj bi bili tudi višji prihodki iz ostalih davčnih virov, kar kaže na višjo efektivno obdavčitev gospodarstva, zaradi česar se niža konkurenčnost Slovenije. To je najbolj vidno v deficitu plačilne bilance, kar vodi v višji bruto zunanji dolg ter terja večje zadolževanje. Druga težava na prihodkovni ravni je izjemno slabo črpanje sredstev iz Evropske unije, predvsem na področju infrastrukture.

O pridhodkovni strani:

Milan Martin Cvikl: “To pomeni, da ljudje z doplačili dohodnine plačujejo vladi letošnjo neracionalno porabo.”

Na odhodkobni strani je 14 odstotna rast proračunskih odhodkov višja od rasti bruto domačega proizvoda, s tem naj bi vlada pospeševala inflacijo. Še posebej bode v oči visoka rast materialnih stroškov, kar naj bi po Cviklovem mnenju kazalo na to, da se je vlada odločila za razkošno porabo, ki jo omogoča višja obdavčitev gospodarstva. Proti izreku mandata se vlada odločila še za predvolilna darila, za katera nima realnega pokritja. Po besedah Cvikla je Slovenija v tem mandatu zamudila številne priložnosti, v obdobju gospodarske negotovosti pred nami bo zato še toliko pomembnejša odgovorna in preudarna javno-finančna politika prihodnje vlade.

O odhodkovni strani:

Odgovori na vprašanja:


(www.vest.si) SD o proračunski politiki vlade Janeza Janše from Urh on Vimeo.

Milan Martin Cvikl: “Mi smo januarja predlagali vladi, da prinese rebalans proračuna, ki bo restrektiven. Rebalans proračuna, ki ima 38% rast ni restrektiven, ki ima 14% rast dohodkov, ima 20 % rast materialnih stroškov ni restrektiven, ampak je seveda ekspanziven in povečuje inflacijo.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. medek pravi:

    odhodkobni strani je 14 …. odhodkovni :)

  2. ribič pravi:

    niti Metelkova te ne več jemlje resno…

  3. medek pravi:

    Iz državne porabe so Bajukovci izključili:

    - zadolževanje za Dars in slovenske železnice,

    - dve leti zaustavljeno usklajevanje socialnih transferjev, javnih uslužbencev - učitelji, kulturniki, profesorji…..

    - škrta do pokojninske blagajne.

    Ja, predlagam, da se to potem imenuje Bajukova poraba, če ni državna poraba, ker nekdo je porabil. Da pa ta Slovenski minus Bajuk skrije pod mizo in nas dela sužnje mednarodnih pohlepnih bank je pa tudi za v učbenike o škodljivcih.

  4. janez pravi:

    Cvikl nehaj nakladat

  5. Georg pravi:

    Ne vem, Cvikl, kako boš ti pripavil državni proračun, ga zmanjšal za 38% in izpolnil vse obljube SD na področju socialnil transferov, investicijskih transferov in pokojnin. Včasih so levičarji grozili, da v kolikor jih ne bomo volili, bomo izgubili penzije, pa otroške dodatke, dodatke za brez poselnost in razne druge dodatke socialnih pomoči. To pomeni, da nas v bodoče po zmagi SD čaka 38% proračunsko varčevanje po Cviklu, kar pomeni, da nam bo zmanjšal penzije, ostale socialne dodatke pa okinil, če želi Cvikl zmanjšati proračun na to raven. Investicije v zdravstvo, šolstvo in infrastrukturo pa bodo morale biti prav tako ustavljene. Bravo pameten Cvikl!

  6. Lolek pravi:

    Cvikl prit mi mal zrihtat osebne finance. Pa še tu boš imel probleme …

  7. nik pravi:

    Najboljši kar se tiče povezave politike in gospodarstva, če pa imaš podjetje , ki mora res dobro delati in tekmovati na “liberističnih” in tujih trgih, pa ga je bolje pozabit.
    Če rabiš poliičnega botra v Sloveniji (seveda rdečega) za dvoumne posle, obrni se na Cvikla in vse bo v redu imel boš vso medijsko-politično podporo.
    A, ja, dolgoročno se pa posel ne bo odnesel, zato vzemi čim več v čim krajšem času, gospodarsko gledano se Cviklove usluge nikoli se “splačajo”.

  8. nik pravi:

    Cvikl; novadobna UDBOMAFIJA.

Komentiraj