Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Naivni DARS krivi SCT

12. avgust 2008 ob 20:08 | Denis Sarkić |

Vodstvo DARS-a je v teh dneh prek zapisnika koordinacije za izvedbo protipožarne zaščite v stari galeriji predora Šentvid iz aprila letos izvedelo, da sta na terenu vsaj izvajalec in nadzorni inženir vedela, da je na določenem mestu odpadel omet. Takrat so bili sprejeti ukrepi za sanacijo, DARS pa o tem ni bil obveščen. “O vseh podrobnostih na gradbišču nismo obveščeni. Z današnje perspektive bi o tem morali biti obveščeni; če pa ne bi prišlo do problemov z odpadanjem ometa, bi bil to le eden od številnih dogodkov na gradbišču,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil član uprave DARS-a Boštjan Rigler. Šlo je za odstopanje ometa na diletacijah, kjer se omet spoji s kovino.

Predsednik uprave DARS-a Tomislav Nemec je znova zatrdil, da uprava družbe za dogodke v stari galeriji predora Šentvid ni odgovorna. Izvorna napaka je po njegovem mnenju na izvajalcu, krivdo za težave pa nosijo tudi projektant, nadzorni inženir in Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG), ki je še pred odprtjem predora opravil analize o kakovosti gradnje. “Očitno strokovnjaki ne izvajajo dela optimalno. Tej zgodbi pa botrujejo projektanti in nadzor,” je zatrdil Nemec. Po Nemčevih besedah je čas, da bo v javnih razpisih v bodoče končno uporabljena možnost, da ponudnik z negativnimi referencami ne more sodelovati v razpisu oziroma biti izbran. Prav tako ne bo več mogoče sodelovati s tistimi ponudniki, ki niso dovolj odzivni in strokovni pri reševanju reklamacij.

Boštjan Rigler in Tomislav Nemec na vprašanja Vesti:

DARS zaradi zapletov s protipožarno zaščito izvajalcu, družbi SCT, ni plačal izvedbe del, poleg tega pa bodo od SCT terjali poplačilo nastale škode, ki je ocenjena v višini približno enega milijona evrov. Na nadzor pa bo DARS naslovil vprašanja, ali je bil pri nanosu protipožarne zaščite uporabljen vezni sloj, ali je ta sploh potreben in če je, kako se je izvajal nadzor. “Na podlagi teh odgovorov bomo sprejeli ukrepe glede nadzora,” je poudaril Nemec. Kot je povedal Nemec, je SCT sicer v starih galeriji šentviškega predora že odstranil ves protipožarni omet. “Projektanta, družbo Elea iC, in nadzornega inženirja, ZIL Inženiring, smo na današnjem sestanku z ministrstvom za promet že pozvali k pripravi vseh dokumentov, na podlagi katerih lahko prometno ministrstvo izda dovoljenje za obratovanje predora Šentvid. Ne upamo si napovedovati, kdaj bo predor začel obratovati, lahko pa bi se to zgodilo že v ponedeljek,” je zatrdil prvi mož DARS-a.

Spomnimo, da je bil predor Šentvid odprt 1. julija, še isti dan pa je v eno od cevi stare galerije predora na določenih mestih odpadel protipožarni omet. ZAG je analiziral vzorce odpadlega ometa in v poročilu, ki ga je DARS prejel nekaj dni pred vnovičnim odpadanjem ometa minulo sredo, zapisal, da nanos protipožarnega ometa ni bil izveden strokovno. “S strani ZAG smo bili obveščeni o možnosti nadaljnjega odpadanja ometa. DARS je zato za 4. avgust sklical sestanek z izvajalcem, inženirjem in projektantom. Projektant je podal osnutek sanacije stare galerije. DARS je zahteval, da projektant iz osnutka čimprej preide v konkreten predlog, od izvajalca pa, da pripravi terminski plan izvedbe. Rok za to je bil do minule srede,” je pojasnil Rigler.

Nemec je pojasnil, da se “megla nad predorom Šentvid sicer počasi dviguje, da postaja slika vedno bolj jasna in da na dan prihajajo nove podrobnosti”. “V upravi DARS-a želimo, da se zadeve raziščejo. Predvsem želimo, da se stroka sooča sama s sabo, da popravi, kar se popraviti dan, in da zagotovi naročniku izdelek, za katerega se je v pogodbah zavezala,” je poudaril prvi mož DARS-a. Ta uprava DARS-a, tako Nemec, je naredila veliko, da se je gradnja predora Šentvid končala, prav tako pa si prizadeva, da bi bil ta čimprej v normalni uporabi. Nemec je tako zavrnil navedbe, da je uprava svoj odstop ponudila zato, ker ne ve, kako naprej. “Zavedamo se, da smo v času trajanja našega mandata dolžni narediti vse, da bo predor spet začel obratovati. In zadeve se premikajo naprej. V petek me je poklical prvi mož SCT Ivan Zidar in zagotovil, da bo ves omet odstranjen v najkrajšem možnem času. Po današnjem sestanku na ministrstvu za promet pa je znano tudi, kako naprej,” je dejal Nemec.

Vodstvo DARS-a se je dotaknilo tudi domnevne vloge britanskega veleposlaništva pri izbiri podizvajalca za nanos protipožarne zaščite v šentviškem predoru. Po besedah izvršne direktorice za gradnje in obnove Ksenije Marc je veleposlaništvo lansko jesen vzpostavilo stik z DARS-om in prosilo za predstavitev angleškega izvajalca Ceramicoat. Na predstavitvi je bilo govora predvsem o barvi za zaščito spodnjih del sten v predoru. “Obvestili smo jih, da so naše pogodbe z izvajalcem že podpisane in jih napotili k njim. S tem je bila naša vloga končana,” je zatrdil Marčeva. Družba SCT je zatem po njenih besedah najprej predlagala Ceramicoat za barvanje, kasneje pa je z dopisom Ceramicoat predlagala še za zaščito s protipožarnim ometom.

Na novinarsko vprašanje, kdo je po mnenju vodstva DARS-a potemtakem kriv za slabo izveden nanos protipožarne zaščite, ali SCT ali Ceramicoat, je Rigler dejal, da ima DARS pogodbo z SCT in da ga pogodbena razmerja z njegovimi podizvajalci ne zanimajo. “Glavna krivda pa je po do zdaj znanih dejstvih definitivno na nestrokovnem nanosu protipožarnem zaščite,” je še zatrdil Rigler.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. doajen pravi:

    izklopite zvok in glejte neverbalno komunikacijo g. Riglerja … minimalistična, a še kako zgovorna

  2. 1tastar pravi:

    PIZDE! A vas razen naših (bolj ali manj lokalnih) volitev sploh še ka zanima?

    Bom moral odpreti še en blog o zunanji politiki. LOKALCI ZAJEBANI!

  3. Dejstvo pravi:

    Dejstvo je, da že tvoj prvi blog ne more biti preveč uspešen, če ga moraš toliko hvaliti.

  4. mars pravi:

    če smem vprašat, kje so pa ostali člani uprave DARS-a, nikoli se ne pojavljajo javno, nastopata le ta dva.

  5. medek pravi:

    Tedva mandeljca naj vrneta vse plače, ki si jih s svojim nedelom pač nista mogla zaslužiti.
    Dva bureka, ki nimata pojma o gradbeništvu, pojesta pa veliko klobas z zenfom.

  6. svit pravi:

    eden nekaj ve o gradbeništvu ( za gotovo ), drugi pa je višješolski geodet in se je pomotoma znašel tam.

  7. lucko pravi:

    Zakaj je bil v Trojanskih predorih tudi SCT in ne Graseto s katerim ste imeli pogodbo? Zakaj tega nihce ne vprasa? Denis, bi vprasal?

  8. rajko pravi:

    tadva nista niti za burek! Rigler pravi, da jih kot naročnika podizvajalci ne zanimajo?! 1.) zakaj pa potem Dars kot naročnik vztraja, da mora potriti vsakega podizvajalca??? 2.) Na Trojanah je bil SCT Grassetov podizvajalec, pa se taista uprava ni hotela z Grassetom pogovarjati o sanaciji betonskega vozišča, ampak je zahtevala in se je pogovarjala le z SCT-jem.
    … Zanimivo, Nemec pravi, dane zaupa sistemu, ki ga vodi… Marš nazaj v ljutomersko upravno enoto, ISO preizkuševalec!

Komentiraj