Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zares nad ministra

9. avgust 2008 ob 13:15 | Denis Sarkić |

Predsednik Zares Gregor Golobič je na novinarski konferenci posvečeni izjavam notranjega ministra Dragutina Mateja izrazil prepričanje, da sporne izjave notranjega ministra Mateja kažejo na to, da ta svojo vlogo razume kot vlogo policijskega ministra. Podpredsednik stranke Branko Lobnikar pa meni, da so ministrovi očitki na račun strokovnosti njegovih kritikov neupravičeni. “Nestrpnost, nervoza in agresija, ki jih izjave notranjega ministra Dragutina Mateja izpričujejo v zadnjem obdobju, kažejo na to, da ima minister težave s svojo bilanco,” je povedal Golobič. Spomnil je, da so bili pomisleki, vezani predvsem na ministrovo razumevanje njegovih pooblastil, vloge in nalog, izraženi že v interpelaciji, ki jo je vložila stranka Zares. Predsednik Zares meni, da se notranjega ministra loteva strah, da se ob morebitni zamenjavi oblasti razkrijejo nepravilnosti. Ne glede na izid volitev pa bodo po njegovih besedah vztrajali, da se temeljito razišče njegova vloga in početje ministrstva v odnosu do policije.

Prvak Zares-a Gregor Golobič uvodno o izjavah ministra Dragutina Mateja:

Po trditvah Golobiča se je v zadnjem času najmanj dvakrat izkazalo, da je Mate “za diskreditacijo svojih kritikov pripravljen poseči po sredstvih, ki bi se jih moral ravno kot notranji minister najbolj vzdržati”. Po njegovo je bil zadnji primer, ko je, kot trdi Golobič, diskreditiral podpredsednika Zares Lobnikarja. Mate je namreč eksplicitno priznal, da je zahteval podatke o izkušenosti nekaterih oseb, ki se javno ves čas predstavljajo kot eksperti, je povedal. Po njegovem prepričanju je Mate pogledal v Lobnikarjevo personalno mapo, kar je razvidno tudi iz drugih njegovih izjav - ko recimo omenja letnico njegovega vstopa v policijo.

Golobič meni, da ne gre za osamljen eksces ministra, pač pa za sistematičen pristop. Ko je komentiral ovadbo proti sebi in direktorju policije s strani bivšega policijskega atašeja v Beogradu, je pozval novinarje, da bi bilo zelo zanimivo z njihove strani vprašati Gorazda Plaperja, kdaj je prišel delat na policijo, kakšno policijsko izobrazbo ima, kje je diplomiral, kako je naslov njegovi diplomski nalogi in kakšna je njegova karierna pot, je dejal predsednik Zares. Po Golobičevo to niso prazna retorična vprašanja. Minister za te podatke ve, ker je uporabil podatke iz internih personalnih map za namige, s katerimi poskuša diskreditirati nekdanjega sodelavca, je prepričan predsednik Zares. Tudi podatke o preiskovalnem sodniku Andreju Baragi je Mate po mnenju predsednika stranke dobil na enak način.

Branko Lobnikar uvodno o izjavah ministra za notranje zadeve:

Podpredsednik Zares Branko Lobnikar je med drugim povedal, da je znano, da je bila stranka Zares in on osebno resen kritik ministra za notranje zadeve in vodstva slovenske policije. Od tedaj Mate po Lobnikarjevo vedno znova ponavlja, da kritike o njegovem delu govorijo tako imenovani strokovnjaki, ki nimajo nobenih izkušenj. Kot je poudaril, pa minister pri tem v isti koš meče priznano pravnico in članico Slovenske akademije znanosti in umetnosti, pa tudi ljudi, ki imajo nekajletne izkušnje v policijskem delu, “da o intelektualnih in akademskih izkušnjah ne govorimo”. Kot trdi podpredsednik stranke, njegovo policijsko delo ni bilo prav dolgo, bilo pa je “intenzivno in presega kompetence notranjega ministra”. Minister si je, kot je dejal Lobnikar, z namenom diskreditacije političnih nasprotnikov dal prinesti podatke, ki so sicer zbrani za namen kadrovske dejavnosti policije. Po njegovo je takšno ravnanje nesprejemljivo, celo nezakonito.

Odgovori Golobiča in Lobnikarja na novinarska vprašanja:

Lobnikar je ob tem glede svoje strokovnosti izpostavil, da je končal srednjo policijsko šolo, diplomiral na fakulteti za varnostne vede, nato pa ob delu še magistriral in doktoriral. Kot je poudaril, je eden od dveh, ki imata v Sloveniji visokošolsko habilitacijo s področja upravnih in varnostnih organizacij. Minister pa bi si po njegovo moral prebrati vsaj ustavo. Predsednik Zares Golobič je nazadnje poudaril, da Zares ne namerava sodelovati v vladi, v kateri bi kateri koli koalicijski partner Dragutina Mateja predlagal za ministra.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. medek pravi:

    Po slovenskih želenicah pa se vozijo “poštarji”, ki svarijo pred ljudmi, ki nas lahko umaknejo. Kaj to pomeni si niti nisem drznil vprašati.
    Ampak mene ne skrbi, ker jaz sem SuperTed :) Spomenika pa tudi nočem :)

  2. Rok pravi:

    Kaže, da bo Lobnikar kandidat stranke Zares za notranjega ministra? Če pošpekuliramo, da bi Gantar prevzel Sovo … Vprašanje, za kateri resor bi bil minister Gregor? ;-)

  3. Martina Krpana pravi:

    …..Ahhh: “Minister Gregor pa nič”.

  4. medek pravi:

    Vojaški ataše

  5. doajen pravi:

    Denis, a smem še en nizkotem projektil v tvoje novinarsko delo? Je naključje da se stališča stranke Zares najpogosteje predvajajo na Vest.si? Si Gregorju Velikemu prišepnil da utegne v časih kislih kumaric imeti pojavnost obratnosorazmerni učinek na priljubljenost? Meni že preseda..pa se še vse skupaj sploh ni dobro začelo..

  6. 1tastar pravi:

    Golobič bo predsednik vlade, ker je Pahor nesposoben.

  7. lucko pravi:

    Iz tvoje tipkovnice v bozje oci:) Pahorja se kot mandatarja prav bojim…

  8. medek pravi:

    “Kontra-faktičnosti” se torej gre intelektualec, ki ta zavržen pojav, “značilen za nedemokratične in nerazvite države”, glasno kritizira in ki rad uporablja krilatico, kako tatovi kričijo: “Primite tatu!” Spoštovani dr. Rupel, v tem primeru ne gre več zgolj za “kontra-faktičnost”, kot zavržen sociološki pojav, gre za Vaše zavestno nespoštovanje ugotovitev sodišča v pravnomočni sodbi in vladne komisije kot drugostopenjskega organa delodajalca, v njeni dokončni odločbi, kar ima za posledico napačno izvršitev oz. neizvršitev izreka pravnomočne sodbe! Slednje pa predstavlja grob napad na pravno državo in je sankcionirano tudi v kazenski zakonodaji. Presenetljivo je, da Vaš prijatelj g. Janez Janša, bivši disident in demokrat, kot predsednik vlade na to Vaše spodkopavanje pravne države še vedno ne reagira.
    http://petergolob.blog.siol.net/2008/08/12/odprto-pismo-zunanjemu-ministru/

Komentiraj