Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Krivda vse do vrha

9. avgust 2008 ob 15:57 | Denis Sarkić |

“Ponudbi odstopa tako uprave uprave DARS-a kot tudi ministra za promet Radovana Žerjava sta utemeljeni in na mestu, vendar pa v stranki Zares ne sprejemajo utemeljitev teh odstopov, saj so nezadostne in poskušajo prekrivati pravo odgovornost teh akterjev. Nedvomno je, da odgovornost (tako objektivno kot subjektivno) nosi tudi predsednik vlade Janez Janša; krivde ga ne morejo razbremeniti niti odstop ministra Žerjava niti odstop uprave DARS-a,” je na novinarski konferenci opozoril predsednik stranke Zares Gregor Golobič. Po njegovih besedah “bi bilo zato narobe, če bi na koncu odšli le vojaki, izpolnjevalci navodil.”

Uvodni Gregor Golobič:

Pavle Gantar, poslanec stranke Zares, pa je med drugim dejal, “da se takšne stvari, ki so se dogajale v primeru predora Šentvid, lahko zgodijo takrat, ko politika (v tem primeru vladajoča politika) povsem samovoljno, da bi uresničila svoje obljube, poseže v odločitve, ki bi morale biti prepuščene strokovnim odločitvam ter razmerju med naročnikom in izvajalcem.” In prav slednje se je zgodilo pri šentviškem predoru: DARS je kot naročnik pristal na zamenjavo protipožarnih plošč s protipožarnim ometom, in sicer zaradi pritiska politike, da bi dosegli predviden rok odpiranja predora (1. julij) in zmanjšali stroške sicer prekoračenih vrednosti pri izgradnji tunela,” je še opozoril Gantar.

Uvodni Pavle Gantar:

Golobič in Gantar o avtocestnem programu, DARS-u in premieru ob grmenju in toči:

Golobič in Gantar odgovarjata na vprašanja:


(www.vest.si) Gantar in Golobič o Žerjavu - odgovori from Denis Sarkić/Vest 2 on Vimeo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 22 x komentirano
  1. medek pravi:

    Trojanski konj prišel do Šentvida, ali kako bi temu rekli.

    Zanima me le, kako bo z 5x dražjo eletroniko, ki jo niso odstranili in so tumbali po njej?

    Sicer pa dež prinaša mir.

    Gantar za gostoto prometa pa so projektanti zgrešili projekcije. Niso pričakovali takega prometa. No, bitumna je res malo notri.

  2. englishman pravi:

    sej se mi je zdel, janez janša je pozabu nanest vezivno maso na strop in zato odpada zaščita!!

    @gantar

    “da se takšne stvari, ki so se dogajale v primeru predora Šentvid, lahko zgodijo takrat, ko politika (v tem primeru vladajoča politika) povsem samovoljno, da bi uresničila svoje obljube, poseže v odločitve…”

    ne pavle, takšne stvari se zgosijo takrat, ko pozabiš nanesti vezivni sloj!!!!!!

  3. Rok pravi:

    (Za)resno je treba premisliti, ali ne bi moral zaradi odpadlega ometa odstopiti poleg premiera tudi predsednik države …

  4. Rozinko pravi:

    Bravo, strokovnjak Gantar. Končno so se pokazali krivci za napake v naši lepi domovini. Po prvem potresu v Posočju smo vsi zaposleni prostovoljno/prisilno/ prispevali enodnevni zaslužek. Kam in kako je bil denar porabljen oziroma porazdeljen prizadetim se ni izvedelo nikoli. Slišalo se je da so prostovoljne prispevke porazdelili za kredite, čeprav bi ga morali porazdeliti zastonj. Če se ne motim je bil takrat resorni minister za te zadeve ravno sedanji poslanec-ptrebeglica-PAVLEK GANTAR. Pa to še ni najhujše. V glavnemso se vsi obnovljeni objekti pri ponovnem potresu še bolj poškodovali. Pa kaj zato, saj so vladali ta pravi. In sedaj ta isti človek upa kritizirati nastalo situacijo. SRAM GA BILO!!! Za Golubiča pa škoda besed, saj nima pojma o delu.

  5. ED pravi:

    Laž Žerjava #1: DARS je kot naročnik pristal na zamenjavo protipožarnih plošč s protipožarnim ometom zaradi pritiska politike, da bi dosegli predviden rok odpiranja predora (1. julij) in zmanjšali stroške sicer prekoračenih vrednosti pri izgradnji tunela. Pogodba o spremembi protipožarne zaščite v predoru (omet namesto plošč) je bil sprejel komaj marca 2008.Omet je odpadal že med nanosom, in to je minister VEDEL! Vlada se je igrala z varnostjo potnikov na račun političnih obljub. In pustil tunel v uporabo…

    Laž #2: Žerjav se tudi laže, da je rok odprtja tunela ‘dediščina’ njegovega predhodnika, in da je ta 30.6.’08. Resnica je pač ta, da je bil rok sprva predviden za 30.9.’08 (tj. PO volitvah), in da je bil rok politično spremenjen!

    Laž #3: In še to, po prvem zaprtju tunela radi odpadlega ometa, je SCT sam predlagal Darsu, da bi preveril kvaliteto ometa na vsej površini, v obeh ceveh. Dars je ta predlog SCTja ZAVRNIL! Na veliko prigovarjanje SCT, je minister(!) dovolil pregled ene cevi. Po pregledu je SCT vztrajal, naj ga naročnik obvesti, kdaj bo moč pregledati še preostale površine. Kot je znano, se je omet prej sesul. Zato dileme o odgovornosti ni! Odgovornost za hitenje in malomarnost ter celo za sabotiranje preverbe kvalitete nanosa ometa in za prestavitev datuma odprtja gre na naslov vlade, ministra Žerjava (za katerega velja, da je bil dejanski šef Darsa) in – Janše! Janša naj odstopi.

  6. englishman pravi:

    @ED

    žerjav tukaj nima veze. v prvi vrsti so krivi pri zrmk-ju, saj so oni delali analize vzorcev materialov. v njihovem poročilu piše, da je vezivni sloj med protipožarno zaščito in betonom dovolj trden in torej primeren za nanos, čeprav temu ni tako, kar so potrdili tudi sami.

    v ta predor se spet meša politika, ki nima pojma o teh stvareh; naj pustijo stroki, da stvar razišče.

  7. medek pravi:

    Res stroka, za v zapor.

  8. medek pravi:

    Po domače šalabajzerji. Oni še JUSa ne dosežejo, kaj šele kateregakoli novejšega EU standarda.

  9. Rozinko pravi:

    ED- tvoje politično pristransko razmišljanje je iz trte zvito. Povej mi kdo bi upal dati iz rok bilo kakšno napravo, če bi vedel, da je življensko nevarna. Ni ga politika, ki bi si upal tako pritiskati na zaključek del, če bi vedel, da je to lahko tudi življenjsko nevarno.
    Če pa je to že bilo pa ima DARS, kot tudi SCT sigurno pismeni dokument, ki ga bosta ali pa bi ga že bila morala dati v javnost. Da pa ima vsak investitor željo in zahtevo, da se bilo katera investicija zaključi čimprej pa je popolnoma normalno. V vsakem primeru je kriv izvajalec, pa čeprav je dela izvajal podizvajalec. Žal tako je.. Če pa računamo, da je pri nas vse samo STC, pa je to še bolj žalostno. Če se ne motim je njihov direktor ali lastnik dejal, da je dela po 25 ur na dan ali ni zaradi tega kvaliteta utrujenega direktorja malo sokriva. ED, pusti politiko pri miru, kriva je izključno stroka oziroma nadzor. Mislim, da je min. Žerjav le dregnil v pravo osje gnezdo in se bo počasi pokazalo še marsikaj. Razen, če bodo volitve zmešale karte in bo prišla stara garnitu in bo zopet vse v redu in po starem.

  10. ED pravi:

    Jep, Žerjav je ‘dregnil v gnezdo’, s tem, da je premaknil datum odprtja za 3 mesece (tj. pred volitve), da je vedel za odpadanje ometa in ukrenil nič, tj. da je po prvem zaprtju komajda pristal na pregled 1 cevi, in da so na ministrstvu naknadno izdali uporabno dovoljenje, tj. predor je delal ‘na črno’. Najprej se je minister celo lagal, da je bio izdano, potem pa si je ‘premislil’. Itd.

  11. englishman pravi:

    glej ed, v vsakem primeru je tu odgovoren sct, saj je bil izvajalec. res je, da so pri zagu dajali napačne informacije o vezivni masi, ampak na koncu je vedno odgovoren izvajalec-noben gradbenik (ali politik) ni tako nor, da bi forsiral z odprtjem objekta, vedoč, da lahko to ogrozi življenja.

  12. fidelC pravi:

    @englishman (najbrž uslužbenec sctjevega angleškega podizvajalca Ceramicoat)
    No, žerjav in njegovi prijatelji na darsu so pokazali, da so obstajajo tudi taki norci.

  13. englishman pravi:

    podizvajalca najame izvajalec, zato je odgovoren sct. danes je zidar prodajal neke buče češ da ni odgovoren tisti, ki zida, ampak tisti, ki nadzoruje, se pravi sct ni odgovoren, da ne znajo zidati…

  14. nik pravi:

    Neo-stalinisti kaj želite točno? Ali sploh veste o čem je govora?

  15. nik pravi:

    Bolj kot gledam taga Golobiča bolj opažam kako je zloben in hudoben.
    Saj inteligenten je ( v primerjavi z ostalimi levičarji) ampak uporablja inteligenco v zlobne namene in je pripravljen narediti vse, čisto vse, da se vrne ponovno na oblast.
    Kdaj pa bo začel naročat umore?

  16. Carlos Contreras pravi:

    Ne samo umore, še papeža in purana bo sparil! (Namig za polpismene: zbrana dela markiza de Sada.)

  17. lucko pravi:

    Dvojna merila, ki jih ima Zerjav so jasna. Podizvajalec SCT je krivec v Trojanah, izvajalec SCT je kriv v Sentvidu… Zakaj drug kriterij?

  18. lucko pravi:

    Sicer pa komaj cakam novinarsko Zidarja, ko je predtavjl zanimive posle, ki so se odvijali ob polaganju zascite… Vpleteno naj bi bilo celo Anglesko veleposlanistvo, po tem kar sem videl na DnevnikTV…

    Se bo na koncu izkazalo, da je poziv GGja costo na mestu in opravicen…

  19. konec pravi:

    Carlos Contreras, prej ali potem poleg slovnice boš moral dati nekoliko več pozornosti tudi vsebini.
    Razumem, da se imaš za dobrega pisca in , da ti je lepo pisanje pomembno, ampak res važna je tudi vsebina, dragi boljševik.
    Vsebina, poskusi razumet tudi vsebino, ne ostajaj toliko samo na estetiki.

  20. konec pravi:

    lucko, udobomafijski Dnevnik deluje izrazito politično. Opravičil bi tudi največje zločine , če bi “najboljši” novinarji dobili ukaz. In to zelo profesionalno.

  21. Carlos Contreras pravi:

    Dragi “wannabe” konservativec, je bila pripomba o naročanju umorov kaj bolj vsebinska?

  22. nik pravi:

    Zakaj neo-stalinistični agitatorji uporabljajo vest.si in Dnevnik v svoje namene tudi na drugih forumih? Ali imajo vaše dovoljenje?

    http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=180513

    Ali postajate propagandni organ Zaresa?

Komentiraj