Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Dr. Janezu Drnovšku

9. avgust 2008 ob 18:01 | Denis Sarkić |

V mestnemu parku v Zagorju ob Savi so na predvečer občinskega praznika odkrili doprsni kip pokojnega predsednika države in nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška. Zagorski župan Matjaž Švagan je v govoru ob odkritju kipa dejal, da je Drnovšek “dal življenje za samostojno Slovenijo, da smo danes ena najuspešnejših držav v Evropi”. Švagan je pojasnil, da so se v Zagorju ob Savi za postavitev kipa Drnovšku odločili zato, “ker smo ga imeli radi in ker je sam večkrat poudarjal, da v Zagorju dobi pozitivno energijo, moč in vizijo ter da je ponosen, da izhaja iz zagorske doline”. Ob tem je dodal, da je vesel, da so vse stranke podprle njegovo pobudo za postavitev kipa.

Župan in poslanec LDS Matjaž Švagan za Vest pred začetkom slovesnosti:

Po besedah zagorskega župana zdaj ni dan žalovanja. “Kajti žalovali smo takrat, ko smo izvedli žalostno novico, da je preminul Janez Drnovšek,” je poudaril in dodal, da naj bo danes dan optimizma in veselja.

Slovesnost ob odkritju kipa Janeza Drnovška v Zagorju ob Savi:

Kip so odkrili kljub opozorilu predsednika države Danila Türka, naj upoštevajo želje svojcev, ki pozivajo k premišljeni uporabi Drnovškovega imena. Po Drnovšku so v Zagorju poimenovali tudi park, v katerem stoji kip, ki ga je izdelal akademski kipar Mirsad Begić. Kot je znano, je Švagan že aprila predlagal, da bi kip ob svojem obisku v Sloveniji odkril ameriški predsednik George Bush, vendar se to ni zgodilo. Kot je zatrdil župan, je pri tem odnehal, “ker je bilo mnogo očitkov, da Bush ni dobrodošel v Zagorju”. Odkritja kipa se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, poslanec SLS Jakob Presečnik, okoli petsto krajanov in drugih gostov. Sestre pokojnega predsednika Helene Drnovšek Zorko, njegovega sina Jaše Drnovška in hčerke Nane Forte pa na slovesnosti ob odkritju kipa ni bilo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. Alenka pravi:

    Zakaj se želja svojcev ni upoštevala? Dr. Drnovšek je bil in bo ostal v naših srcih predvsem kot velik Človek, naj počiva v miru !!!

  2. Nevenka pravi:

    Prav je, da je dobil dostojno in spoštljivo obeležje, njegovo ime s tem ni bilo nič zlorabljeno, edino čudi me, da njegova družina ne razume, da je bil tudi naš predsednik in ne samo družinski član. Saj njegove želje so bile skromne in to kar se je dogodilo v njegov spomin ni bilo ravno nepremišljeno in nekaj človeka nevrednega. In nič pretiranega.

  3. Bljak pravi:

    Drnovšek bi lahko razkril kaj glede umora Krambergerja,…

  4. Aschmodei pravi:

    Ne razumem kaj naj bi imela družina s tem, saj je bil navsezadnje predsednik nas vseh in tudi kip mu je bil postavljen kot predsedniku.
    So nekateri naračunali, da se bo javnost bolje odzvala na tako silno psevdo-obzirnost?

  5. Štrigon pravi:

    To ni kip dr. Drnovška ampak Clint Eastwooda.
    Kaj pa dela Ivan tam ?
    Saj, saj, važno, da se meša dr…..

  6. janez pravi:

    Saj familija je samo dnar pobrala

  7. alja pravi:

    Jaz pa mislim, da ima družina lahko besedo pri tem. Kdo pa jo bo imel, če ne družina? Ampak kip si pa definitivno zasluži.

  8. luka pravi:

    Sem bil tam, kip je sicer lep, vendar lokacija bi pa lahko bila veliko bolj primerna, in ne tako obcestna.

  9. Homer S. pravi:

    Mr. Burns je končno dobil svoj spomenik. Springfieldska jedrska centrala ponovno obratuje, do naslednje okvare.

  10. Carlos Contreras pravi:

    No ja, tako katastrofalen kot tisti od Pučnika na Centralnem komiteju SDS na srečo tale kip ni. Prav posebej podoben pa tudi ne.

  11. mula pravi:

    Člouk bi mislu, da bi se kj druzga lahko tudi napisalo pod kip, ne pa samo Dr. Janez Drnovšek 1950-2008.

  12. lojz pravi:

    @bljak (saj mi gre res na bruhanje ob tvojem komentarju)

    Sem za resnico. Veš kaj več napisat na to temo, ali samo pljuvaš vsepovprek.

Komentiraj