Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Cestninjenje

4. avgust 2008 ob 11:20 | ŠiŠ |

O vinjetah in cestnini smo imeli že veliko objav. Najbolj sta mi v spominu ostali dve. V prvi (zadnji video se nanaša na kolone) naš Urh sprašuje ministra Žerjava o kolonah na Logu prva dva vikenda v juliju, ta pa se mu gladko izmuzne z odgovorom, ki se nanaša na zadnji (takrat tretji) vikend v mesecu (kako tipično politično). Še bolj zanimiva pa je zgodbica ministra Mateja, ki takoj za tem sledi. Druga objava, ki sem si jo še posebej zapomnil, je bila Črtova. Prav zabavno je poslušati Italijana, ki nas primerja z Albanijo in nam privošči slaščice. Ne verjamem pa, da bodo vinjete vplivale na število nočitev tujih turistov v Sloveniji.
Vsak vikend v juliju, pa tudi zadnji junija, sem se v nedeljo vračal iz obale v Ljubljano. Praviloma sem z avtoceste zavil na izhodu za Vrhniko in nato na mostu v Logu snemal večerni promet na cestninski postaji.

Temeljno vprašanje in zgodovinski trenutek, ko upam, da zadnjič plačam cestnino na slovenski avtocesti. Nedelja zvečer, 30.6.08, v smeri KP - LJ:

Posnetek iz mostu pred cestnino Log. Sobota dopoldan, 5.7.08, v smeri LJ - KP:

Nedelja zvečer, 6.7.08, v smeri KP - LJ:

Nedelja zvečer, 13.7.08, v smeri KP - LJ:

Nedelja pozno popoldan, 20.7.08, v smeri KP - LJ:

Nedelja zvečer, 27.7.08, v smeri KP - LJ:

Moram priznati, da se pred Logom načelno ne stoji več. Promet sicer teče počasi, vendar teče. Osebno bom od sedaj naprej privarčeval tako pri času, kot tudi pri cestnini. Vinjete se mi zdijo dobra, pa čeprav predvolilna, poteza Janševe vlade.

Jan Šiško

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. /\ \/ pravi:

    dobra poteza je le pogojno… eni z avtom krožimo več al mn sam po ljubljani, 1x letno pa se skotalimo do morja, tako da se je zame cestnina kr podražila z uvedbo vinjet. verjamem pa da jo dnevni migranti pokrijete že v dveh tednih….

  2. BB pravi:

    Čestitke vladi, super poteza!!! Pametno.

  3. Patria pravi:

    Če bi vsi vozili 40 km/h, kolikor je treba skozi cestninsko postajo, bi pa brez zastojev v 3 urah prišli do morja!

  4. zelo proti pravi:

    Sicer je vseskupaj nemogoče izmerljivo, ampak vseeno. Če bo zaradi povečanega prometa na magistralnih cestah nastala samo ena smrtna žrtve več, naj si minister in premier zbašeta vse vinjete v svoj negovani gepek!!!

  5. Štrigon pravi:

    Imam idejo !
    NAJ ODSRANIJO CESTNINSKE POSTAJE !
    To poven na glas, da se bo mogoče slišalo tam do ministratorstva.

  6. ananaška pravi:

    1. Uvajanje vinjet tik pred turistično sezono je navadna svinjarija in odiranje neinformiranih tujih voznikov, na katere se nadzorniki spravljajo kot jastrebi. Prav sram me je, ko to gledam po TV. Ko prideš v Avstrijo (npr. skozi Karavanke), ne rabiš vinjete do prvega izvoza z avtoceste. Pa pri nas? Sicer pa si oglejte Tomačevsko krožišče in kje stoji tabla za obvezno vinjeto.
    2. Cestninskih postaj ne bodo odstranili, ker sigurno špekulirajo, da jih bodo nekega dne ponovno aktivirali. Kar so prodali vinjet domačim voznikom, so jih prodali, sedaj pa bo do konca leta suša. Ne bo kontinuiranega priliva, ki ga je bil DARS vajen doslej. Ne vem, ali je bila tolikšna luknja v proračunu, da so na hitro rabili denar, ali kaj?
    3. Vinjete se bodo podražile takoj po volitvah, ne glede na to, katera opcija bo izvoljena, ker je cena nerealna.
    Skratka: vse skupaj je čisto navadna predvolilna farsa!!!

  7. ervinator pravi:

    Uspeh vinjet je nad pričakovanji. Tisti, ki izračunavajo, da so prej za cestnine plačali manj, bi morali zdaj upoštevati, da bi po starem sistemu cestninjenja oziroma ustavljanja sredi avtocest moral Dars zgraditi veliko manjkajočih cestninskih postaj (na gorenjki in dolenjki ter še kje), sedaj pa je ta strošek prihranil, prav tako so prihranili tisti, ki so se prej po veliko odsekih vozili brez cestnine (sedaj se ne bi več dolgo). Očitek glede kake nesreče več na magistralkah je pa neumen, saj so hitre ceste varnejše od lokalnih. Zaradi vinjet se bo število nesreč kvečjemu znižalo. Še posebej smešni so tisti, ki jih po enem mesecu skrbi število prodanih vinjet. Dars namreč z vinjetami pokriva le manjši del stroškov za ceste (precej več dobi od cestninjenja za tovornjake), in zaenkrat prodaja vinjet dobro poteka, sploh ni treba skrbeti za to (skrbi seveda samo tiste, ki so proti vinjetam iz politikantskih razlogov). Vsi ostali so bolj ali manj zadovoljni, še najbolj od vseh so verjetno v tovornem prometu, saj je zdaj veliko manj zastojev kot prej.

  8. ervinator pravi:

    Še pojasnilo komentatorki zgoraj: cestninskih postaj še niso odstranili, ker pri tem ne gre samo za demontažo, ampak je treba urediti tudi cestišče (sedaj je tam jamasto in ni primerno za visoke hitrosti) ter odtoke. Samo demontažo je mogoče izpeljati čez noč, vsega ostalega pač ne.

  9. Boris pravi:

    @jan sisko:
    za katere volitve se ti zdi to dobra Janševa poteza? za te ali kaksne naslednje? ce je zadeva OK potem sem za to, da se jo takoj uresnici…

    a potem bo tudi satelitsko cestninjenje kaksna predvolilna poteza? sej… priprava za naslednje volitve se zacne naslednji dan po volitvah…

    @ananaška:
    tik pred turisticno sezono? kako to mislis? a ne traja sezona celo leto z nekaj vrhunci?
    to je bil krasen termin, da so se lahko vsebinsko uvedle polletne vinjete

  10. Hannibal Lecter pravi:

    Za vse tiste, ki pametujete brez najmanjšega pojma. Cestninske postaje bodo vsekakor”podrli”. Samo ker se tega ne da opraviti v trenutku (kot je že ervinator), so se odločili, da bodo z tem začeli šele nekje v Septembru, ko so tudi št. vozil, ki prevozi naše avtoceste nekoliko zmanjša (konec poletne sezone). Namreč pri demontaži bo treba zapreti tudi del ceste in če bi to storili sedaj, bi prihajalo do več kilometrskih zastojev in vinjete ne bi imele učinka. Tako da bolš da so tekoče kolone, kot pa da prihaja do zastojev pri vsaki cestninski postaji.

  11. 1tastar pravi:

    Cestninske postaje ostanejo “za svaki slučaj”

    Katolički pop ne sme da jebe, ali ima kurac za svaki slučaj!

  12. Jure pravi:

    VEST, ali izračunom, da bo vinjetenje enako donosno za DARS kot prejšnje cestninjenje, pa kar verjamete? Proračun bo zaradi tega še dobro najebal (in mi z njim, seveda).

  13. ervinator pravi:

    Jure, po mojem se boš potem, ko se tvoji strahovi ne bodo uresničili, pritoževal nad previsoko ceno vinjet. :)

  14. Jure pravi:

    Ko jo bodo dvignili? Mogoče se bom, če bo zelo visoka. Že veš, koliko bo povolitvena cena? :)

  15. ervinator pravi:

    Ne, pritoževal se boš za nazaj, da je bila predraga.

  16. 1tastar pravi:

    Komaj čakam, da bo Pahor dvignil cene vinjet. Potem pa konstruktivna nezaupnica!

    Vosli levičarski! Samo da ni Janša!!!!

  17. Joško pravi:

    @ ananaška

    Se strinjam večinoma s tvojimi tezami, sploh pa bi DARS kot javno podjetje moral pokazati izračune na katerih bazira optimizem o še naslednjih 1.000.000 prodanih vinjetah do konca leta.

    @1tastar

    Dober si! Šimfat, šimfat in samo šimfat znaš. Prebral sem tvoj blog: priznam, da si zapisal veliko zanimivih stvari, samo mislim, da vseeno nisva živela v isti državi. Jaz nisem vsega tega doživel, sem se pa zaljubljal, se zabaval itd. To še ne pomeni, da tega ni bilo, ampak jaz po svoji mladosti ne bom s..al in bruhal. Zanimivo, da si v vsem kar si ti doživel tudi skrajno dobro užival, ker si bil pri koritu. Če pa si že bil pri koritu, si moral biti tudi v Partiji (se mi ne da podrobno študirat tvojega bloga, da bi preveril ali si to že napisal). Torej, ti si takrat zlorabil vse luknje sistema, verjetno si se fajn nakradel, zdaj pa vseskoz šimfaš. Ti si en navaden PARAZIT, in šele zdaj, ko gre tvojemu partijskemu kolegu hudo za nohte (JJ je bil vzoren komunist, ne tak kot ti) glasno gobcaš. Ljudje kot so ti so RAK na tkivu družbe! Se bom potrudil zbrskat tvoj IP in te bom javno razkrinkal! Ker podzavestno zahtevaš lustracijo, se boš tako sam zlustriral! Delaš isto kot Radovan Karadžić: za uspešno skrivanje ukradeš identiteto človeka, ki so ga ubile tvoje granate, in se nato ne potuhneš ampak siliš v javnost, ker te na odprtem nihče ne pričakuje!

Komentiraj