Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Rupel na Socerbu

31. julij 2008 ob 17:33 | Črt Butul |

Na gradu Socerb je slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel obiskal otroke iz Bosne in Hercegovine, ki ta teden letujejo v slovenskem morskem letovišču Debeli rtič. Na gradu Socerb so otroci priredili krajši kulturni program in minister Rupel jim je podaril simbolična darila.

V okviru letošnjega projekta »Podari nasmeh 5 – Rehabilitacija otrok iz Bosne in Hercegovine 2008« v Sloveniji letuje 45 otrok iz Hercegovsko-neretvanskega kantona in iz Republike Srbske. Otroke spremlja pet osnovnošolskih učiteljev iz BiH. Kot preteklo leto se tudi letos poleg otrok iz BiH letovanja udeležuje tudi 10 slovenskih otrok, ki prihajajo iz težkih socialnih razmer. Nekateri od njih prihajajo iz družin, ki so se po končani vojni vrnile na domača tla in nimajo urejenega bivalnega statusa, nimajo zaposlitvenih in izobraževalnih možnosti ter se srečujejo z diskriminacijo in še vedno prisotnim povojnim sovraštvom. Minister Dimitrij Rupel je v pozdravnem nagovoru izrazil zadovoljstvo, da lahko pozdravi otroke iz BiH na počitnicah v Sloveniji.
Ko so stali na grajskem dvorišču je minister Rupel pogledal proti Italiji in dejal: »Tu na robu Slovenije, na Socerbu, si lahko ogledate, kako izgleda živeti v Evropski uniji, kjer ni več meja. V bližini gradu Socerb poteka državna meja med Italijo in Slovenijo, ki je sedaj ni več slutiti, saj je to mejo mogoče prehoditi brez težav, to je evropsko življenje in to so za otroke iz BiH vaje iz evropskega življenja« je dejal minister Rupel in dodal, da otroci lahko občutijo in vidijo, kako bo izgledalo, ko bo BiH postala članica Evropske unije.

Črt Butul

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 20 x komentirano
  1. Dr. Dim pravi:

    Hja, seveda, na nek način, torej, v bistvu, skratka, če tako rečem, kot veste, mislim in upam da veste da sem tepec. Hvala.

  2. ribič pravi:

    zgodovina pove:
    osamosvojitev Slovenije: zunanji minister dr.Rupel (udboVajgl torbonosec Budimirja Lončarja)
    predsedovanje Slovenije : zunanji minister dr.Rupel (udboVajgl brez udbe neznano kje)

  3. opleteni jež pravi:

    ribič, brez vključenih zvočnikov se je ob tvojem tekstu oglasila nežna harfa, le zakaj?

  4. Carlos Contreras pravi:

    Angelčki v nebesih?

  5. konec v2.0 pravi:

    ribič
    To vspodbujanje sovraštva in hujskanje na sodtržavljane je po določbah Kazenskeha zakonika REpublike Slovenije uvrščeno med huda kazniva dejanja netenja mržnje med državljani.

  6. PeterNaVeter pravi:

    novinar si za 1. minuto posnetka zasluži NAJmanj 500 EUR dodatka …….

    zej bom pa ostalo pogledo …….

  7. PeterNaVeter pravi:

    a Si tole sam Ti snemo al se kak drug medij (video)?
    hah , a maš med snemanjem reportaže na seb majco LAŠKOTA?(no će je nimaš si jo drugić dej gor pa Ti more stric Boško kar fajn nafilat DEMnarnico). ćene pa pejd na dopust, ko ti ga BO plaćo Lord Rupel, da odstraniš posnetek(ga prodaš za $) iz X .

    tole pa je tak To.


    OVO TI JE BODUČNOST, GLEJ in se ČUDI …………

    komi cakam da BOMo Vsi(kosovo,albanija,srbija,bosna,hrvaška,nemćija turćija, ) skupaj ziveli v eni VELIKI “drzavi”(kjer se BOMo Vsi med seboj lepo razumeli in polno do konca svojih dni živeli), mel bomo iste zakone (vsi se jih bomo držal), n’benih razlik , ja pa ka si lahka predstavlas kk bo to fajn, po vsega bo dosti, se vstran bomo metali . juhu komi ćakam ()
    ćim prej tem bolše.

    lp
    peter

  8. ribič pravi:

    konec v20;

    hebiga,taka sa dejstva.. A se Ivo z Markovićem še kej videva? Z Budimirjem smo ga videvali,ko je bil še alternativni zunanji minister (anti Rupel) v Drnovškovem maršalatu…
    Zgleda,da sta se zastopla

  9. konec v2.0 pravi:

    ribič
    Anarhist , ki se butasto prepričujejo in mislijo, da so liberalci, kar v resnici v evropskem smislu, ne pa balkanskem -, da skrajna desnica (večkrat ksenofobična) ima iste kulturne korenine kot post-komunistična levica pa bi bilo res toliko “nazadnjaški” pseudo-levičarskih intelektualcev, ki bi moral prej ali potem zavedati, da je bil “demokrat” samo po imenu, kot so ga leta učili, čeprav niti tega se ni preveč spoprijateljil z nacional-socializmom ali za nekatere druge nostalgike , da je Slovenija v Eu–ju in torej kulturno vzgojo ne spremeniš v par letih.
    Levičar laže levičarju, ki tolaži levičarja? ha, ha, balkanska zvijačnost, pač. dam moja jetra, če se bom vsako toliko malo posmejal.

  10. ČrtB pravi:

    @PeterNaVeter: Ja. Samo jaz sem snemal.

  11. BORAC pravi:

    Lepa in človekoljubna gesta ministra Rupla.

  12. Carlos Contreras pravi:

    Književnik, razumnik, državnik, vsesplošni sralec - zdaj tudi filantrop! Čestitamo in pozdravljamo!

  13. nogavička pravi:

    Namišljeni altruist po sili predvolilnih razmer.

  14. doajen pravi:

    zadnji kader je legendaren …dedek mraz sredi poletja na Socerbu :)

  15. G7 pravi:

    Če bi to storil kak politik z levice bi razni pedrasti takoj skočili v zrak, da gre za evidentne dokaze o jugonostalgiji, obnavljanju bivše federacije ali pa bi tarnali koliko je še slovenskih otrok, ki niso dobili zvrhanega nahrbtnika in jih je komunistična dobrota namenoma zaobšla. Smo videli pri pokojnem Drnovšku.

  16. Q_ pravi:

    …aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

    Rupl, to so otroci! :((

  17. vinetu pravi:

    rupel padel s socerba…..;)

  18. nogavička pravi:

    G7, žal se javnost kritično odziva le na delitev po volji trenutne oblasti na komuniste in tiste ta druge … in samo ta drugi so ta pravi. Nekritično sprejemanje vsega s čimer nam postreže PR edinih ta pravih me vedno bolj spominja na povojno politično kulturo, ki jo gojijo ZDA do vsega kar se ne sklada z establishmentom oz. z interesi tistega odstotka ljudi, ki obvladujejo veliko večino kapitala. Opinion makerji so ustvarili etiketo “komunist” in z njo označili vsakega, ki si je drznil kritizirati strukturo vrednot in tako destabilizirati trenutno razdelitev resursov in privilegijev premožnih, ki so bili postavljeni samo zato, ker so le-ti imeli vpliv na proces odločanja in so to lahko storili sebi v prid (na hitro naj spomnim na zgodbo matere iz dokumentarca Michaela Moorea, ki je kot brezposelna morala delati, da je lahko dobila socialno podporo(?!).

    Sistem vrednot je hitro pokvarljivo blago (hitreje kot pa sem si mislil pred petimi leti). Samo zato ker si je aktualna oblast izbrala rimljanski način vladanja in ohranjanja statusa na način spri in vladaj, je postal edini argument, s katerim je označeno nesprejemljivo: komunist. Vse kar je slabega, delo komunistov, kritičen odnos do oblasti, komunizem, nestrinjanje z metodami prepričevanja in uprizarjanja vladanja, komunizem, podrejanje inštitucij in podsistemov oblasti enemu samemu uradu, tj. predsedniku vlade, vse prej kot komunizem. Širokim ljudskim množicam je prezahtevno razmišljati o kompleksnosti življenja in tehtati kaj je dobro in kaj slabo, zato jim obzirno pomagamo z en samo oznako in jim pravimo: ne verjemi komunistom, ki govorijo kaj jaz delam drugače kot govorim, da je prav, delaj to kar jaz govorim in bo prav.

    Rupel na Socerbu: nič drugega kot novodobni kolonialist, ki se mu toži po preživetih časih totalitarizma, in ki metode ustvarjanja javnega mnenja na mladini preizkuša iz pozicije nadrejenega; še več, iz pozicije nadčloveka.

  19. Khmer Rouge pravi:

    Manjkajo samo še modre titovke in rdeče rutke, pa bo scena popolna.

  20. FactiBruti pravi:

    Meni se pa kar smili - ubogi revež, kako ga stevardesa pogleda, ko vidi v vprašalniku njegov odgovor na “Are you now, or have you ever been, a member of the Communist Party?”

Komentiraj