Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Ekonomsko ogledalo

31. julij 2008 ob 19:50 | Urh Maček |

V Sloveniji k visoki medletni inflaciji, ki je julija znašala 6,9 odstotka, še vedno največ prispevajo visoke cene nafte in hrane. Če se bo zniževanje cen nafte, ki smo mu priča v zadnjih tednih, nadaljevalo, lahko pričakujemo tudi umirjanje inflacije, menijo v uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Na umirjanje inflacije naj bi vplivalo poleg zniževanja cen surovin, tudi pričakovana upočasnitev gospodarske rasti, ki je v Sloveniji dvakrat višja od povprečja v območju evra. V prvem četrtletju je znašala 5,4 odstotka, v Umarju pa za zdaj vztrajajo pri svoji napovedi o 4,4-odstotni rasti v letošnjem letu.

Umirjanje proizvodne dejavnosti v Sloveniji je poleg umirjanje povpraševanja v mednarodnem okolju, predvsem v EU, po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta ključni razlog za zmanjševanje izvoza in uvoza. Medtem ko smo se pri medletnih stopnjah rasti še na začetku leta gibali nekje med 15 in 20 odstotki, smo zdaj bliže petim oz. desetim odstotkom, je dejal Vasle.

V Sloveniji se cene julija, merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, v povprečju prav tako niso spremenile. Letna rast cen se je ponovno nekoliko zvišala in je bila sedmi letošnji mesec 6,9-odstotna.

Razlog za poslabšanje tekočega računa plačilne bilance naj bi bil v visoki rasti investicij, predvsem v gradbeništvu, ki so financirane z zadolževanjem v tujini.

Aprilski primanjkljaj na tekočem računu je manjši kot lani predvsem zaradi manjšega blagovnega primanjkljaja, podatki o majskem blagovnem primanjkljaju pa napovedujejo poslabšanje tekočega računa. Kumulativni primanjkljaj v prvih štirih mesecih letos je s 728,9 milijona evrov dvakrat večji kot lani.

Makroekonomske razmere na stari celini:

Poslabšanje tekočega računa plačilne bilance:

Razčlenitev inflacije v Sloveniji in o fiskalni politiki:

Odgovori na vprašanja:

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Ampak nas EU počasi dohiteva! Sloveeeenija gre napreeeej!

  2. Luka pravi:

    JA :>

  3. ribič pravi:

    jebela,inflacija bo pala točno pred volitvami.Ergo,Janša je podkupil OPEC

  4. 1tastar pravi:

    Ali pa Janković, ko je končno prodal muslimanom zemljo za džamijo!

  5. Igor Đukanović pravi:

    Jaz sem si zapomnil samo tole. Cena hrane je na svetovnih trgih ostala ista, nafta pa se je bistveno pocenila. Naša inflacija zato ostaja nespremenjena.

    Kaj bi se torej zgodilo, če bi tako hrana kot nafta na svetovnih trgih ohranili cene iz prejšnjega meseca? Imeli bi še višjo inflacijo od že tako visoke. To pomeni, da se, bodisi nič ne dela na odpravljanju inflacije, bodisi da je inflacija zelo nekratkoročna zadevica, ki jo, ko se enkrat sprosti, zelo težko nazaj umiriš.

    Glede padca cen nafte, pa ne verjamem, da je Janša podkupil OPEC. To gotovo nima nič opraviti z našimi septembrskimi volitvami. Ni pa nemogoče, da ima kaj za opraviti z ameriškimi novembrskimi volitvami… Zato se mi inflacija še ne zdi rešen problem. Kljub temu, da kaže, da se bo s padanjem cen nafte, začela inflacija tudi pri nas v naslednjih dveh-treh mesecih umirjati, to ne pomeni, da lahko odgovorni sedijo križem rok in čakajo. Še posebej, ker tudi ostali gospodarski kazalci ne kažejo na miren spanec. Ne, ne delam panike. A, pri visokih hitrostih (za avto na avtocesti bi rekel čez 200km/h) avta ne zaupaš amaterju. Tako tudi sam vem, da septembra gotovo ne bom manjkal, ko bomo izpirali ekipo za naslednja štiri leta.

  6. ribič pravi:

    Igor;
    pocenitev bencina pri nas v julijsko inflacijo ni zajeta…ta pride v avgustu

  7. 1tastar pravi:

    V EU pa so imeli inflacijo kljub pocenitvi bencina. Mi smo bili zviti. Lani podražitev hrane za 15%, Evropa za 8%.

    Vsak srednješolec zna zračunati, da je podražitev za 10€ pri 115€ 8,7%, pri 108€ pa 9,25%.

    To je tako kot fantastični razvoj Kitajske v zadnjih letih, ali FLRJ po vojni (v času petletk, ko so si zasluge za “fantastičen” razvoj lastili komunisti).

    10 milijard $ pri BDP 500 milijard je 2%, pri BDP 5000 milijard pa le 0,2%.

    Drnovšku je pri “zgodbi o uspehu” pomagala srednješolska matematika. Janši tudi še. Ampak naslednja vlada, pa naj si bo “naša” ali “naša” bo pa jebala ježa!

Komentiraj