Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Gospodarski (ne)uspehi

29. julij 2008 ob 23:58 | Katja Lenart |

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je danes povedal, da je zadovoljen z delom ministrstva v obdobju 2004-2008. Po njegovem mnenju jim je uspelo doseči pomemben napredek k razvoju naravnanosti slovenskega gospodarstva, vendar pa “bo v prihodnje potrebnega še precej dela glede prilagajanj gospodarskih politik in izboljšanja produktivnosti slovenskih podjetji”.

Na novinarski konferenci, ki se je, priznam, vlekla v nedogled (treba je pač prebrati celotno poročilo o delu in našteti vse sprejete zakone….), je Vizjak tudi povedal, da se Srbija približuje povezavam EU-ja, zato se bo Slovenija pozorno odzvala na ukrepe, ki gredo v nasprotno smer od uveljavljanja pravnega reda EU-ja. Dodal je, da je srbska uredba o zaščiti premoženja delov podjetij s sedežem na ozemlju nekdanjih republik skupne države tudi posledica nekoliko zastalih pogajanj o nasledstvu in odprtih vprašanjih.
Ministrstvo za gospodarstvo naj bi bilo sicer v stalnih stikih z ministrstvom za zunanje zadeve, ki je v Srbijo zaradi sprejetja omenjene uredbe poslalo že najmanj dve protestni noti. Prvo že marca letos, ko je bila uredba sprejeta, drugo pa julija, ko je začela veljati. Ob tem je še izpostavil možnost reševanja nastalih razmer na dvostranski ravni - srbska stran je namreč že pripravila sporazum o premoženjsko-pravnih vprašanjih med Slovenijo in Srbijo.

In ker smo slišali, da se minister Vizjak odpravlja na Olimpijske igre v Peking, smo ga vprašali, kakšne so priprave in kaj neki bo tam počel:

“Še posebej bi izpostavil finale v metu kladiva Primoža Kozmusa”.

O zapletih s Srbijo:

“Js sem seveda v nenehnih kontaktih z ministrstvom za zunanje zadeve, ki je poslalo več protestnih not”.

Pa o zakonodajnih dosežkih v tem mandatu - o zakonu o gospodarskih družbah in zakonu o prevzemih:

“Torej morajo ponudit pošteno, pravično ceno in tudi tu so novi standardi”.

Pa o zakonu o udeležbi delavcev pri dobičku in zakon o Gospodarski Zbornici:

“Lahko bi našteval še vrsto drugih zakonov…”

In za konec še o neuspehih ministrstva (kam potemtakem sodi neuspešna prodaja Telekoma Slovenije?):

“Danes ste verjetno že vsi pozabli, da ob nastopu te vlade Telekom ni kotiral na borzi”.

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Jaz bi mu dal še en mandat, če bi šel na volitve.

  2. BORAC pravi:

    Brez dvoma je minister Vizjak eden boljših ministrov do sedaj. Svojemu delu se posveča 100 % in ne kot nekateri drugi ministri, ki so pol časa zaposleni na fakulteti, pol časa pa na ministrstvu. Kot enega od Vizjakovih uspehov lahko navedem reformo GZS. Članstvo sedaj ni več obvetno in gospodarstvo si je lahko končno oddahnilo od parazitov.
    Glede prodaje premoženja slovenskih podjetij v Srbiji pa bodo morala nositi odgovornost podjetja sama. Nihče jih ni silil v posle z državo, ki časti in slavi vojne zločince tipa Kradžić in Mladić.

  3. 1tastar pravi:

    Kako pa smo ob privatizaciji postopali v Sloveniji.

    Ne gre za LASTNINO slovenskih podjetij, ampak za DRUŽBENO lastnino, ki je v Sloveniji ni več. Smo jo pustili srbskim podjetjem, ali pa je tudi šla za certifikate?

  4. B.G. pravi:

    Vsi ministri, ki nekaj obljubljajo, pa ne naredijo, so slabi ministri.

  5. konec pravi:

    B.G., zakaj pa torej voliš rdečuhe?

  6. B.G. pravi:

    Sem volil LDS, pa sem mislil, da sem udaril mimo, sem volil SLS, pa mi je bilo potem žal, potem sem volil SDS in nasedel kalimerotu. Sedaj se tolčem po glavi. In defenitivno, letos bom volil levo stranko. Najverjetneje ZARES.
    Te še kaj zanima.

  7. Miša pravi:

    A ga je kdo morda kaj vprašal, če Andrej s Štrajerske še kdaj iz pisarne pokliče na kak radio?

  8. jurij pravi:

    No ja, saj ni tako slab tale Vizjak, glede na ostale ministre. Vsaj nic ni zasral.

  9. lucko pravi:

    jurij, ne bo cisto drzalo. Jaz vem za eno sranje na Evropski ravni, ki ga je podpiral, a ga je k sreci EU parlament ustavil… Pa to je le na podrocju, ki ga jaz poznam, sigurno pa je se kje naredil kaksno neumnost za katero ne veva…

  10. B.G. pravi:

    lucko, ne nabijaj, če kaj veš, povej, kaj veš. Vsi so kr neki slišali, pa vejo, pa nič ne vejo. Pa kakšni ljudje živijo tukaj v Sloveniji, hinavci, manipulantje, lopovi………………………………
    Andrej iz Štajerske in vlada je ob neurju, ki je uničil gondole na nasadih hmelja, obljubila pomoč države. Ni držal besede, pač pa se je začel izgovarjati na Podobnika in obratno. Pustili so jih same v stiski. Zavarovalnice pa tako ali tako izplačujejo zavarovalnino samo tistim, ki imajo zavarovano.

  11. malca pravi:

    Halo - a ASK ni bila Vizjakova državna sekretarka??? Če spregledamo, da je veliko bolj ministrant borzne hiše Perspektiva kot pa minister slovenske države!

Komentiraj