Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Erjavčev mandat

29. julij 2008 ob 21:57 | Nejc Jemec |

Minister za obrambo Karl Erjavec je v novomeški vojašnici predstavil svoj pogled na delovanje ministrstva v iztekajočem se mandatu. Erjavec, ki je zadovoljen z opravljenim delom, je izrazil željo, da bi imel vsak vojak začetnik vsaj 1000 evrov plače. Dejal je, da so naši vojaki zelo dobro usposobljeni, kar jim priznavajo tudi ob sodelovanju v mirovnih misijah na tujem. Še enkrat je zavrnil namigovanja o domnevno spornih nakupih vojaške opreme in zatrdil, da je kupljena oprema dobra. Ministra smo spraševali tudi o morebitnem vnovičnem štiriletnem mandatu.

Karl Erjavec: “Ves čas sem bil zelo pod močnim udarom, karkoli smo kupili ni bi bilo dobro, karkoli smo kupili naj bi bilo netransparentno …”

Oceno dela so poleg ministra podali še načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman, državni sekretar na obrambnem ministrstvu Franci Žnidaršič in direktor uprave za zaščito in reševanje Bojan Žmavc. Večji del slabi dve uri trajajočega pregledovanja lastnega dela bomo objavili v soboto.

Nejc Jemec, Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. LastBeliever pravi:

    Pa je spet napočil čas za malo propagande glede teh nesrečnih pušk, glede katerih Francija, Karlija in Albina verjetno kar dobro boli glava..pa se ustavimo samo pri »dobro, varno in najboljše za slovensko vojsko« da bodo te laži postale resnica bo tole potrebno ponoviti še kar nekajkrat.

    Resda se Karlu je ob njegovem nastopu v kabinetu zgodila nesreča, a ekipo prišepetovalcev si je izbral sam. Na žalost si je izbral napačne prišepetovalce, zdaj pa zagovarja projekte, za katere so se fantje zmenili že par let pred njegovim mandatom. Kolegi v generalštabu so se namreč z eno fajn firmo zmenili, da bodo pripeljali v SV eno krasno puško. Sprva so pripeljali mitraljeze in ostrostrelske puške, roko na srce, ta oprema je res vrh tovrstne ponudbe v svetu. Pri puški pa so se malo ušteli..zoprna reč je namreč bila v tem, da puška kakovostnemu orožju le težko konkurira. Nič lažjega! so rekli, bomo dali puško testirat tapravim ljudem, ki vedo kako se reči streže! Najprej se je od projekta odstranilo vse nevernike, ki bi zadevi utegnili škodovati, kot vodjo testiranja pa se je namestilo ubogljivega Borisa Gregorja, ki je puško testiral, rezultate beležil po nareku, občasno korigiral z edigsom.
    Puška do danes še ni doživela resne bojne uporabe in reference, ki jih Karlo uporablja so fiktivne. Najprej se je lotil »belgijskih specialnih enot« ne bo držalo, puške so v belgijski vojski zgolj na testiranju, v nizkem številu in še s temi niso zadovoljni. Potem se je govorilo o Savdovi Arabiji- žal, tudi tam jih ni. Ameriški national guard??Ta flancat za gospoda ministra celo uradno zanika ameriški vojaški ataše Jeffrey Vestal.
    Potem se puško koooončno (s skoraj enoletno zamudo a nič ne de)dobavi. A puška se lomi, ne samo bajonet. Puška ima zastoje in te je težko odpravljati. Javnost na hitro pomirimo s spektakularno predstavitvijo, zapojemo slavospev lastnemu izboru naaaajmodernejše najboljše najvarnejše puške. Skeptičnim, užaljenim kvazi strokovnjakom pa tako nikoli ni prav, in vedno se v nekaj vtaknejo ane…
    Tu pa križevega pota žal še ni konec. Težave, na katere opozarja stroka pred katerimi si vrh SV zatiska oči še ni konec in konec l.2007 se lansira nov piar, da bo na puškah izvedena nadgradnja, beri odpravljanje velikih težav, ki jih imajo. Puške naj bi se v Belgijo vrnile na »letni remont«. Letni remont? Ah dejte no, še posebej pa ne manj kot pol leta po uvedbi le-te. Menjajo se po celi sklopi puške, prilagaja se zaklepišče, spreminja kopišče, ker je nekdo na puško pozabil postaviti letvice za taktične dodatke. Brez panike, stroške »nadgradnje« krije proizvajalec.
    Še več- v času od izbora puške v SV so se v Evropi zgodili vsaj trije veliki razpisi na katere se belgijski FN Herstal ni prijavljal z F2000. Ja kako pa to? Mogoče se težave na prototipni količini, ki je v bistvu na testiranju v SV še niso odpravile. Mogoče si legendarna tovarna, kot je FN Herstal takega spodrsljaja ne bo več privoščila, ali pa le ni tržišča, tako idealnega, finančno naivnega kot SV v deželi Kranjski. Že nekaj let FN uspešno trži SCAR, o F2000 pa nikjer ni govora.
    Trenutno na naše vojake na misijah še precej dobro pazijo oz. lokacije njihovega delovanja so precej preudarno izbrane, zato bodite pametni- nikar ne pripisujte zero death ratea kakovosti opreme, ker temu pač ni tako.

    Vehementno se trkate po prsih za hummerje, ki jih niste izbrali…da vas le ne bo poklical kdo na odgovornost, gospodje, ko bo zaradi najboljše in najvarnejše puške prvi prišel domov v črni vreči.

Komentiraj