Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sponzorji tajkunov?

24. julij 2008 ob 17:24 | Urh Maček |

Trije poslanci opozicije Breda Pečan (SD), Vili Trofenik (Zares) in Aleš Gulič (LDS) so prepričani, da brez podatkov o kreditih, najetih za financiranje managerskih odkupov, razprava na izredni ponedeljkovi seji in seji matičnega odbora ne bo kakovostna.

Po besedah Trofenika naj bi podatke o stanju kreditov, ki so zavarovani z vrednostnimi papirji, od Banke Slovenije v začetku julija zahteval že odbor DZ za finance. Ker centralna banka tega ni storila, je trojica poslancev Trofenik, Pečanova in Milan Petek (LDS), vsi člani komisije za nadzor javnih financ, 17. julija na Banko Slovenije znova naslovila isto zahtevo. Kot je zatrdil Trofenik, odgovora Banke Slovenije do danes niso prejeli.

Vili Trofenik: “Dokler ni konkretnih in nujno potrebnih podatkov, med katere sigurno spada to kar mi sprašujemo, o bosegu kreditov in kdo je dobil te kredite, pod kakšnimi pogoji ne more biti konkretnih zaključkov, …”

Trofenik je predstavil podatke iz poročila Banke Slovenije, predstavljenega na seji odbora za finance. Obseg novo odobrenih posojil je lani v primerjavi z letom 2006 porasel za 154 odstotkov na 1,6 milijarde evrov. V letu 2006 je bilo 5,9 odstotka vseh odobrenih kreditov, ki so bili zavarovani z vrednostnimi papirji, najetih pri NLB in NKBM, 3,9 odstotka pri malih bankah, le 1,1 odstotka pa pri tujih bankah, ki delujejo v Sloveniji.

Pečanova se sprašuje ali ne gre mogoče za širše vprašanje in je odobritev kreditov, zavarovanih z vrednostnimi papirji tofejnih podjetij, kakorkoli v korelaciji z dokatilazijo NKBM in NLB.

Breda Pečan: “… najemanje kreditov, ki jih dolžniki zavarujejo z vrednostnimi papirji, pravzaprav že ogroža naš bančni sistem, ne samo bančni celo zavarovalniškega …”

Gulič nam je zaupal poučno zgodbico iz Zasavja, ki naključno sovpada s trenutnimi razmerami v politiki. Težko sva se izognila tajkunov, ki avtomatsko vodijo na ponedeljkovo izredno sejo, nadaljevala sva z nevarnimi igrami, volitvami in metodami prvega ministra.

Aleš Gulič: “… treba je ljudi strašiti in plašiti, seveda vzbujati v njih tudi kakšna negativna čustva, pri Slovencih je pravgotovo to zavist pa socialana občutljivost in na temu se da graditi marsikaj …”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Banka Slovenije miži, banke se sušijo, tajkuni redijo!

    Nič novega. Beri http://1tastar.blog.siol.net/2008/07/23/moje-otrostvo-2/

  2. 1tastar pravi:

    Sploh bi pa gornjo sveto trojico lahko imenoval tako, kot vzhodno Nemčijo: DDR (drei deutsche Räuber)

  3. Peter Božič pravi:

    Komentatorji,ali ste pozabili na poročila v vseh medijih o rušenju finančne oligarhije prejšnje vlade in vzpostavljanju nove finančne oligarhije,ki jo dela Janša,stebri pa so billi Šrot,Bavčar itd.V filmu zaklad Sierra Madre,se ,ko si prisvojijo zaklad ,trije fantje prerežejo grla in trebuhe.Zdaj pa je prosto po Prešernu.saj že tajkun (beri vlada) preganja tajkuna brata Peter Božič

  4. B.G. pravi:

    1tastar pravi:
    Banka Slovenije miži, banke se sušijo, tajkuni redijo!

    dodal bi še :
    SDS je na oblasti že štiri leta.
    Kampansko vladanje ali pa ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  5. marjeto pravi:

    janezek, kaj boš pa ti, ko boš velik ?
    jest bom pa : TAJKUNNNN ! !

  6. Leko pravi:

    Peter, nismo pozabili, ampak tudi naš čas je omejen.
    Se pa strinjam s semantiko. Če bi iskal slovensko besedo,
    bi se najraje odločil za valjhuna. Usreza večpogledno.

Komentiraj