Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Revizija Šturma

22. julij 2008 ob 19:16 | Urh Maček |

Minister za pravosodje Lovro Šturm je predstavil delo in cilje, ki jih je doseglo njegovo ministrstvo v mandatu 2004 - 2008. Šturm je kot dosežke mandata izpostavil znižanje notarske tarife in povečanje notarskih mest, več kot 45.000 kvadratnih metrov novih poslovnih prostorov, dejstvo da skoraj polovica sodišč izvaja program Lukenda, kar pomeni, da so ta sodišča projekt realizirala 3 leta pred zastavljenim rokom. V državnem zboru je bilo sprejetih 62 zakonov, ki jih je pripravilo ministrstvo za pravosodje, delež pravnomočno zaključenih denacionalizacijskih zadev pa je po trditvah ministra 97,4-odstoten - pravnomočno rešenih je 38.604 od 39.642 zadev.

Statistika aktualnega mandata:

Na področu preprečevanja gospodarskega kriminala je bilo po njegovih besedah v okviru novega kazenskega zakonika inkriminirano več kot deset dejanj s področja gospodarskega kriminala. Dejanja, ki so bila prej opredeljena le kot “velike svinjarije”, so zdaj postala kazniva dejanja, je pojasnil Šturm. Tudi v okviru spremembe zakona o kazenski odgovornosti pravnih oseb so določena dejanja inkriminirali na novo, je dodal minister.

Ocena na področju gospodarskega kriminala:

Lovro Šturm: “…, ki so bila opredeljena kot velike svinjarije, kot sami veste kako je govorila moja predhodnica. Je pa rekla, veste vsaka velika svinjarija ni tudi kaznivo dejanje, sedaj so to postala kazniva dejanja.”

Med področji, na katerih bi ministrstvo za pravosodje lahko storilo več, pa je minister omenil predlog zakona o materialni vojni škodi, ki ga je ministrstvo pripravilo, a do njegovega sprejetja ni prišlo. Šturm pričakuje, da bo to prvenstvena naloga v prihodnjem mandatu.

Minister obžaluje napetost, ki je še vedno prisotna med sodniki. Obžaluje pa tudi, da ustavno sodišče še vedno ni odločilo o zadevi. Vlada se bo po njegovo odzvala tako, da bo odločitev spoštovala, če bo le dovolj jasna. “Upamo in želimo si, da bo dovolj jasna in določna in izvršljiva,” je poudaril.

Sicer pa tudi obžaluje, da v vladi na tem področju ni pristojen za to. Šturm meni, da je tudi pristojni minister Gregor Virant na nek način prispeval k nesporazumu med sodstvom in vlado. Upa, da bo v doglednem času prišlo do “konstruktivne razrešitve tega nesporazuma”.

Odgovori na vprašaja o sodniški stavki in kaj je ostalo odprto za naloge v prihodnosti:

Lovro Šturm: “Predvsem obžalujem, da ustavno sodišče še ni o zadevi odločilo. Vedno sem rekel, da bi bila to najboljša pot za vse, ki so vpleteni v nastali sporazum …, zanesljivo se bo vlada odzvala tako, da bo spoštovala odločitev ustavnega sodišča, če bo le dovolj jasna.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Neja pravi:

    Še vedno pogojujete odločitev US-”Če bo dovolj jasna”……potem se vlada lahko odloči po svoje….

  2. Georg pravi:

    Minister Lovro Šturm je bil za mene osebno do sedaj najbolj kompetenten minister na področju parvosodja, od kar obstaja država Slovenija. Mnogi politični nasprotniki in novinarji so se mu sicer posmehovali, ker pripada katoliškim maltežkim vitezom in ker rahlo šepa, vendar pa je svoje področje ministrovanja strokovno dobro obvladal.
    Pod njegovin vodstvom so “velike svinjarije” postale kaznivo dejanje z novim kazenskim zakonikom, znižal je oderuške notarske in odvetniške tarife, pospešil denacionalizacijo in zmanjšal sodne zaostanke. Začel je s postopkom priprave zakona o popravi krivic izgnancev in v imenu države sklenil več sporazumom z islamsko, hindujsko, pravoslavno, protestansko in katoliško skupnostjo.Ravijal je kulturo dialoga in multikulturnost.
    V svojim nastopih ni bil nikoli zažljiv. Izražal se je jasno, tako da smo ga lahko vsi razumeli. Izžareval je karizmo skronega, poštenega in pravičnega človeka. Dejansko je velik človek, kateremu novi politični povzpetniki ne segajo niti do kolen.

  3. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    HAHAHAHAHAHHAHAHHAHNHAHAHHHAHAHBHAHAHHHAHBAHAHAHAHSHSHAHA ! _ _ _ :-(

  4. Politkomisar pravi:

    Namesto naročilnice za nakup nove metle za rajnko Pepo Kardelj iz leta 1953, je malarski vitez Šturm današnji podpisnik internega pravilnika za koriščenje počitniških kapacitet ministrstva, ki ga vodi, po dveh cenah. Regresiranih za uslužbence ministrstva in neregrisirane za zunanje uporabnike, če pridejo zraven. Da, tudi počitniški domovi so še. Ne samo kot od 1945 do 1991 sindikalni počitniški domovi in za vse, od 1991 dalje samo za izbrance. In podpisnik ni CK ZKS, ampak CK SDS, CK NSi, CK SLS itd.

  5. Mirjana pravi:

    vprašanje adminu..a se lahko vzdržim komentarja na ministra in na komentar George-a?

    Hvala

  6. simpatikus komunalis pravi:

    Ej george ti imaš pa probleme z zdravjem.Škoda,da so ujeli Karađiča je imel prasko za alternativno zdravljenje lahko bi ti pomagal.Izgleda pa,da gre pri tebi za eno hujšo obliko slepote,ki se zdravi z domačo svinjsko mastjo.! Namažeš si celo telo in zležeš v rit,tam se ti pa razsvetli.

  7. simpatikus komunalis pravi:

    Sorry giorgano napačen naslov! Moraš k DraganuDabiču.

  8. Georg pravi:

    Hvala vsem komentatorjem, ki me pošiljate k Karadžiču oz.Dabiču na zdravljenje. Saj ne morem verjeti, da so še na svetu tako dobri ljudje, ki mi želijo pomagati. Ampak to vam povem, da sem bolj zdrav in pameten kot vsi vi, ki na teh straneh nekaj klobaste tja v tri dni. Bog mi je podaril starost, zato me boste morali še dolgo prenašati, ker sem namazan z domačo svinjsko mastjo in na z nekim tujim drekom, kateremu se mnogi klanjate.
    Sem pa še vedno prepričan, da je minister Šturm za vas gospod z veliko začetnico glede njegove strokovnosti in kulture.

  9. Rok pravi:

    @Georg: ne misli, da si v svojem mnenju osamljen. Še marsikdo je opazil te premike na področju pravosodja. Seveda tudi minister Šturm ni brez napak, kar pa ne pomeni, da jih ima več, kot kdor koli, ki je pred njim zasedal ta ministrski stolček.

    In še tole: tvoj komentar je zapisan korektno, za razliko od komentarjev dveh, treh zmerjačev, ki so se oglasili za tabo. So pa na nek način duhoviti, čeprav bi bili še bolj v primeru, ko bi šli na račun avtorjev samih. Saj veš, največji komedijant se zna norčevati tudi iz sebe (in svojih idolov).

  10. Vilko pravi:

    Zelo se strinjam z Georgom. Minister Šturm je zelo skromen in pošten človek. Pa tudi obvlada svoje področje. Ravno to pa je vzrok, da ga nekateri zasmehujejo. Pred nastopom mandata so ga celo zasmehovali, češ da se boji avionskih voženj in da podnevi po kosilu kakšno urico zaspi - počiva.
    Abotne trditve, ki pa so dobile precej publicitete. Drugega si niso mogli izmisliti.

    Kapo dol, pred g. Šturmom in njegovim opravljenim delom, ki ni majhno, kljub silnim nasprotovanjem
    večine medijev ter parlamentarne in druge (tudi sodniške) opozicije.

  11. simpatikus komunalis pravi:

    Georg,da ne bo pomote tudi jaz sem že krepko v letih in tudi pamet me je že koliko toliko srečala.
    Z razliko od tebe sem pa z vsemi žavbami namazan.Svinjsko mast z ocvirki pa si dam na fižol,jajčka,pa še kam.Kar se pa tiče starosti pa še nisem oslepel,da ne bi videl,kaj počenja ta vlada z vsemi ministri na čelu vključno z Šturmom.Ne pozabite,da je že bil šolski minister in kaj vse je hotel početi.Hvala onim med zvezdami,da to ni trajalo dolgo in ni mogel narediti še večje škode.No Zverinca je pa res še večja totalka kot Šturm to pa res! Pa še to pamet je relativna stvar,ki jo jaz kljub moji izobrazbi nisem nikoli poveličeval,da sem vso znanost požrl.Živel dober stročji fižol in ocvirki.

Komentiraj