Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Revizija Cukjatija

22. julij 2008 ob 16:33 | Urh Maček |

Predsednik DZ France Cukjati je predstavil in ocenil delo parlamenta v iztekajočem se mandatu. Cukjati je ocenil, da je odnos med DZ in vlado v tem mandatu potekal “korektno, morda nekoliko bolj dosledno in kvalitetno kot v prejšnjem mandatu”.

Predsednik parlamenta ugotavlja, da so svoj pečat imidžu DZ nekako dali tudi notranji spori, ki so bili medijsko odmevni. Kot ocenjuje, je bilo “bolj živahno kot v prejšnjem mandatu”, opozicija je zelo aktivna in tudi očitkov, da niso usklajeni, Cukjati ne bi mogel potrditi. Meni pa, “da smo eden normalnih parlamentov, ki se sooča s takimi stvarmi, ki včasih dvigajo adrenalin, poživijo zadevo, niso pa nič tragičnega”.

O odnosu parlamenta do vlade:

O notranjih parlamentarnih odnosih:

Komentar na zaplet okoli odstopa podpredsednika DZ Saša Pečeta:

Samokritično predstavljena suhoparna statistika dela DZ v tem mandatu:

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. ED pravi:

    Pred dnevi, ko je napovedal odstop z mesta podpredsednika DZ Peče, je ta med drugim očital Cukjatiju, da je pod njegovim vodstvom DZ postal podaljšek vlade. Posredno (in nehote) temu pritrjuje tudi Cukjati, saj tudi sam pravi, da je bil odnos med vlado in DZ v tem mandatu boljši kot v prejšnjem. Ker DZ oz. večina v njem izvoli vlado, je jasno, da DZ ponavadi potrdi (uzakoni) tisto, kar predlaga vlada. Pa vendar, DZ kljub temu ni le nek ‘podaljšek vlade’, in tudi iz ’sodelovanja’ med DZ in vlado se vidi, koliko je trditev o ‘podaljšku’ resnična. Skratka, da je odnos med vlado in DZ boljši kot v prejšnjem mandatu, pomeni dvoje: 1) da je ‘boljše sodelovanje’ DZ in vlade posledica velike strankarske discipline koalicijskih strank in avtoritarnega vodenja vlade in DZ ter da 2) je bila zdajšnja opozicija mnogo bolj kultivirana kot janševistična pred 4 leti. Še več, glede na zdaj videno, predvolilno izrabljanje državnih institucij (vključno z DZ), predvolilnih izrednih sejah, referendumov, ipd., se zdi, kot da so janševiki še vedno v opoziciji. In natanko to bi bila lahko ‘diagnoza’ te ablasti, obnašajo se kot da bi bili še vedno v opoziciji. Ker pa so dejasnko oblast, igrajo nekakšno shizofreno dvojno vlogo. Janševistični shizofreniki press.

    In še nekaj ’statistike’, tiste, ki priča o tem, kako ‘gladko’ je tekloi sodelovanje med vlčado in DZ ter med večino v DZ in opozicijo, in sicer v prejšnjem in zdajšnjem mandatu:
    ‘/…/ iz podatkov o delu državnega zbora v mandatu 2000-2004 izhaja, da je takratna vladajoča koalicija sprejela kar šest od desetih predlogov zakonov, ki so jih predlagali poslanci koalicije Slovenija (SDS in NSi). Če pa k temu prištejemo še predloge poslancev SNS in SMS, pa se številka dvigne na devet /…/ V tem mandatu pa je bilo po njenih navedbah do konca letošnjega spomladanskega dela zasedanja sprejetih pet predlogov zakonov iz opozicijskih vrst oziroma štirje, “če odmislimo Jelinčičev in Virantov zakon o ukinitvi protikorupcijske komisije”. Kot je zapisala Širca, se je Cukjati “popolnoma podredil volji predsednika vlade in mu vseskozi asistiral pri instrumentalizaciji zakonodajne veje oblasti”. (Dnevnik)

  2. Mirjana pravi:

    To, kar posebej dviguje pritisk na sejah DZ so razni prformansi, Grimsov, Jerovškov,Pukšičev, …pa še jih je,…kateri lahko svojo gnojnico izlijejo, pa če ima kaj opraviti s točko na dnevnem redu ali pa ne, pa jih spoštovani predsednik ne prekinja,… no, ko vse skupaj poleg neokusnega postane še maratonsko, pa nekako tanko zacvili in da slutiti, da bi govorca rad prekinil, ..kar pa govorca tudi pod razno ne zmoti, če pa iz opozicije nekdo “skrene” na stranski tir, ga ta isti gospod energično in definitivno utiša.

  3. Neja pravi:

    No, g. Cukjati, zdravnikov v Sloveniji primanjkuje. Se vam ne zdi, da je to vaše poslanstvo? Pa tako malo časa v življenje ste mu do zdaj posvetili.

  4. simpatikus komunalis pravi:

    Ko pride ta v pekel, ljudje vsi v njega_kajti pekel bo zmrznil.

Komentiraj