Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

NOB ne sme zbledeti

21. julij 2008 ob 17:46 | Denis Sarkić |

Zaradi temeljnih vrednot humanizma in človeške svobode moramo ohranjati spomin na narodnoosvobodilni boj, ki je bil spontani izraz odpora slovenskega ljudstva zoper okupacijo in zoper poskus uničenja, je v slavnostnem govoru na komemoraciji ob spominskem dnevu občine Hrpelje-Kozina v Rodiku poudaril predsednik republike Danilo Türk. Predsednik države je spomnil, da sta fašizem in nacizem, dve zločinski ideologiji dvajsetega stoletja, ustvarila politične razmere, ki so privedle do druge svetovne vojne in do njenih grozodejstev. A to se po njegovih besedah včasih pozablja. “Še več, včasih slišimo, tudi z najvišjih mest v našem sosedstvu, trditve, da se je trpljenje začelo nekje ob koncu druge svetovne vojne.” Tu gre po Türkovih besedah za selektivni spomin, ki zavestno zamenjuje vzrok in posledico, kar pa je politično in moralno nesprejemljivo.

Celoten govor predsednika RS Danila Türka (za sladokusce):


(www.vest.si) Govor predsednik RS Danilo Türk na slovesnosti v Rodiku from Denis Sarkić/Vest 2 on Vimeo.

V Sloveniji ne smemo nikoli pozabiti, da smo bili Slovenci med prvimi žrtvami fašizma, poudarja predsednik republike. “Ne smemo pozabiti, da smo bili med drugo svetovno vojno na pravi strani, na pravični strani, ki je bila tudi zmagovita stran, in ki je spravila s sveta zločinski ideologiji fašizma in nacizma.” Zmaga nad nacizmom in fašizmom je bila po njegovih besedah pomembna na veliko načinov, saj je omogočila svetovno ureditev, katere sadove uživamo danes. “Prav je, da skrbimo, da naš spomin na korenine sodobne ureditve ne bi zbledel,” je poudaril Türk. Zato moramo po njegovih besedah zaradi temeljnih vrednot humanizma in človeške svobode ohranjati spomin na narodnoosvobodilni boj, ki je bil spontani izraz odpora slovenskega ljudstva zoper okupacijo in zoper poskus uničenja. Zavest o nujnosti narodnoosvobodilnega boja pa po njegovem mnenju ni bila nikjer na Slovenskem bolj jasna kot na Primorskem, prispevek Primorske pa je zaznamoval ves kasnejši razvoj Slovenije.

Danes pa Slovenija stoji pred novimi možnostmi, a tudi pred novimi nevarnostmi, opozarja predsednik republike. “Te nevarnosti sicer ne bodo zahtevale žrtev, kakršne so se zgodile med drugo svetovno vojno, zahtevale pa bodo zrelo odločanje in odprtost v svet.” Poudarja, da je treba krepiti ustanove pravne države, saj brez njih ne moremo pričakovati kakovostnega razvoja. “Krepiti moramo politično kulturo, ki bo presegala našo prislovično prepričanje v lastni prav in našo zamerljivost. Krepiti moramo sposobnost za dialog, za iskanje konsenza in za soglasje o nujnih in dobrih rešitvah, ki nas bodo peljale naprej.” Türk poudarja, da imamo na Slovenskem dobre možnosti, da se za nove čase še pravočasno usposobimo in da si zagotovimo razvoj, kakršnega si želimo in zaslužimo. “Toda zavedati se moramo, da je treba pri nas še marsikaj izboljšati,” je zbrane ob spominskem dnevu nagovoril predsednik države.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. kom=fas pravi:

    Koliko gorja delajo poštenim partizanom, ko ti KOMUNAJZERJI tako spreminjajo zgodovino.
    Izraba propada naciona-socializma in fašizma za lastene strankarske koristi je izredno podlo dejanje.
    Če bom še poslušal te komuniste tako govoriti o partizanih bom napisal enačico partizan=komunist.
    Polieg tega pa bilo za NOB po svetu dokončen udarec, ker bi bil NOB =Revolucija (kar praktično skoraj povsot je že).
    Škoda kako zapravljajo najsvetlejšo slovensko točko v zgodovini.
    Bedaki komunisti pač.

  2. Carlos Contreras pravi:

    Škoda le, poba, da je tvoje mnenje povsem irelevantno. In naklamfano v nenavadni slovenščini.

  3. ervinator pravi:

    Lep govor, preudarni poudarki. Pomenljivo pa je, da je Türka blagozvočni cerkveni zvon za trenutek iztiril.

  4. B.G. pravi:

    ervinator ,od kdaj pa je zvonjenje blagozvočno, zame je nabijanje z zvonovi moteče.

  5. ervinator pravi:

    Zvonjenje na zgornjem posnetku je blagozvočno. Verjamem pa, da je za marsikoga vsako cerkveno zvonjenje moteče nabijanje.

Komentiraj