Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Uspehi in neuspehi

20. julij 2008 ob 13:46 | Denis Sarkić |

Predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor se je, po petkovem vrhu vladne koalicije in njenem sporočilu, da je koalicijska pogodba 80 odstotno izpolnjena, odzval na takšne izjave predsednikov štirih vladnih strank in po svoje ocenil delo vlade v iztekajočem se mandatu. “Ta vlada se lahko pohvali z nekaterimi uspehi, vendar mora priznati tudi nekaj neuspehov,” je dejal Pahor. “Tako kot vse vlade v tranziciji tudi ta pušča zadovoljivo dediščino, a hkrati tudi kali prihodnjih težav.” Med SD in SDS obstaja temeljna razlika v oceni ovir na poti do ciljev, ki so sicer skupni: bolj solidarna in konkurenčna Slovenija. In prav zato smo Socialni demokrati prepričani, da so nujne konceptualne spremembe, ki bi Slovenijo uspešneje vodile v krog najbolj razvitih in solidarnih držav.

Med uspehi tega mandata je Pahor izpostavil naslednje: 1) uspešno izvedena davčna reforma, čeprav so nekatere olajšave, ki jih vlada uvaja v zadnjih časih, v nasprotju s konceptom te reforme; 2) visoka gospodarska rast, ki je bila delno pogojena z ugodno konjukturo in ki ima sicer tudi nekaj negativnih vidikov, saj so jo poleg zunanjih dejavnikov poganjale predvsem investicije z delovno silo z nizko dodano vrednostjo; in 3) plačna politika, ki pa sicer nosi tudi kali prihodnjih težav, posebej zaradi dogovora o plačni politiki v javnem sektorju. Med neuspehi pa je izpostavil predvsem: 1) visoko inflacijo, ki je sicer podobno kot visoka gospodarska rast deloma posledica zunanjih dejavnikov, a je vlada k njej prispevala, ker se ni hotela odreči visoki gospodarski rasti; 2) neuspeh reforme strukture proračunskih izdatkov, čeprav je imela vlada zelo ugodne pogoje, ker je imela zaradi ugodne konjukture visoke prihodke; in 3) odsotnost koncepta na področju javnih služb, posebej na področju zdravstva in visokega šolstva.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. Neja pravi:

    Borut, pozabil si jim priznati (med uspehi) povečanje števila rojstev. Med neuspehi pa poslabšanje družbene klime, rušenje vseh vrednot, neupoštevanje pravil in zakonov in uvajanje policijske države.

  2. 1tastar pravi:

    Neja, za poslabšanje družbene klime si pa kriva ti, ker po blogih neumnosti klatiš!

  3. Neja pravi:

    Joj, 1tastar, kakšen kompliment, hvala. Do zdaj nisem vedela, da imam tako moč.

  4. david pravi:

    Pahor slovenski politiki dviga standarde, kar je super. Vedno pozabljamo, da se mora politika boriti za skupne cilje, ne pa se za narodov blagor klati med sabo. Nadvse upam, da postane premier. Janša pa še vedno uporablja metode, ki se jih je naučil pri Mladini - čim bolj enostransko in populistično predstaviti vsako temo. Socialna država pa medtem umira …

  5. david pravi:

    Včasih pozabljamo tudi, da je ustava nad vsako stranko …

  6. simpatikus komunalis pravi:

    Pahor;Povej mi!! Ko boš zmagal!A boš šel v koalicijo t jj-em.Če boš se jebi za moj glas.!Če pa ne grem na volišče rikverc in ti dam glas z veseljem.Za Nsi me ni strah,ker jih ne bo v parlamentu,Šrot je fajn pjeb,sam ma loje okrog sebe-naj bo malčk z jj v opoziciji,za Jelenkota nimaš dost denarja,da bi ga podkupoval,Desus pa naj gre u penzijo sej za penzioniste niso neč naredil.Edin v dome za ostarele jih bodo s patrijami vozili.Neja ti si zakon! 1desus al tastar kako se že imenuje je pa 1velika mona.

  7. marjan pravi:

    Da ne bi slučajo kak penzioner vode potegnil. Ker se njihove pokojnine uskljajujeo z rastjo plač?

  8. Saša pravi:

    @Neja

    Povečanje števila rojstev ni uspeh te vlade. Slučajno je prav v tem obdobju “baby boom generacija” prišla v tista najbolj rodna leta in je to le posledica te generacije iz sredine 70ih let. Nima to zveze z vlado, pa naj si to vlada še kako želi.

    @marjan

    Usklajevanje pokojnin z rastjo plač tudi ni uspeh te vlade, ampak bolj produkt izsiljevanja Desusa, da je vlada sploh lahko bila izvoljena. Kot so že mnogi člani strateškega sveta povedali, je to usklajevanje v škodo razvoja Slovenije. Je koristen ukrep za upokojence, a nekoristen za večino ostalega prebivalstva. Ni to naj zeljniku Velikega Vodje zraslo, ampak je bilo to silom prilike. Štejejo le iskrene poteze ;)

  9. marjan pravi:

    produkt izsiljevanja Desusa. Ej jst bi pa mislil da je Matilda to “zlobirala” namreč upokojenci so v hudih fiančnih stiskah ali kako Neja. Malo ja malo ne odvisno od posta kajne, sej nimaš enotnega stališča.

    Štejejo le iskrene misli ;-)

  10. 1tastar pravi:

    JANŠA BO ZMAGAL!

  11. LolekTheGreat pravi:

    JJ forever!

  12. Neja pravi:

    Marjan, kaj natolcuješ?

Komentiraj