Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

“Radi delajo skupaj!”

20. julij 2008 ob 13:52 | Denis Sarkić |

Predsednica LDS Katarina Kresal se je, po petkovem vrhu vladne koalicije in njenem sporočilu, da je koalicijska pogodba 80 odstotno izpolnjena, odzvala na takšne izjave predsednikov štirih vladnih strank in po svoje ocenila delo vlade v iztekajočem se mandatu.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. marjan pravi:

    Radi delajo skupaj pa še dobro delajo.

  2. 1tastar pravi:

    Še to naj oceni, koliko svojega programa v LDS je izpolnila.

  3. Neja pravi:

    Radi delajo skupaj? To je sodelovanje? Vsak se je zaradi svojih interesov popolnoma podredil JJ.

  4. slovenija50 pravi:

    @1tastar - nisem njen simpatizer, sem pa toliko pošten, da ne dajem tako butastih predlogov kot ti. Ona gre letos na volitve pač prvič… to jo lahko vprašamo čez 4 leta….

  5. kk pravi:

    1tastar je itak lolek, tu pa tam kako ustreli in še to mimo. po domače spama, samo v upanju, da bo kdo kliknil na njegov link/stran. jaoooooooo, you sick old man, odrasti.

  6. ED pravi:

    Tole so ‘dosežki’ diletantske vlade bajukco-janševikov, če se omejimo samo na ekonomijo…

    V letu 2004 smo imeli trenda zniževanja inflacije, zdaj pa imamo trend naraščanja inflacije oz. ‘zamrznitve’ inflacije pri rekordnih vrednostih glede na vse druge države evro-območja – najvišja inflacija med državami članicami EMU. Z inflacijo izgubljajo predvsem tisti z nizkimi dohodki, prejemki: kupna moč prebivalstva s podpovprečnimi dohodki se hitro slabša, saj so se najbolj zvišale cene tistih proizvodov, ki v njihovi nakupni košari pomenijo največji delež. Dočim realno gospodarsko rast občutijo le najbogatejši, ki padec kupne moči ne občutijo, saj so jim janševiki podarili še ‘davčne odpustke’.

    Bajukco-janševiki celo izjavljajo, da si Slovenija lahko privošči inflacijo (ki žre standard tistim s pod/povprečnimi dohodki), kar pomeni, da zagovarjajo prerazporeditev premoženja in dohodkov od skupin z nižjimi dohodki k tistim z višjimi. K inflaciji pripomoire še praksa janševikov, da so ‘zliberalizirali’ ‘nemenjalni sektor’, kar pomeni, da je v tem sektorju država zmanjšala nadzor (nad cenami), dasiravno prej ni zagotovila pogojev za večjo konkurenčnost.

    Inflacijo so janševiki ‘gasili’ s prilivanjem olja na ogenj. Najprej so janševiki ustvarili pogoje za rast inflacije in vodili zgrešeno ekonomsko politiko, tj. inflacijo so z investicijami in uzadolževanjem še ‘kurili’. Ker je začela inflacija najedati standard srednjega sloja in manj premožnih, so janševiki (večinoma pred volitvami) začeli gasiti ’socialni požar’. Problem tega gašenja pa je, da ne odpravlja razlogov za inflacijo, pač pa prej prispeva k njeni rasti oz. vztrajanju na visoki ravni. Namesto, da bi vlada javne izdatke ustrezno nižala, jih še povečuje (rebalans proračuna). Namesto, da bi povečala davke (še zlasti za premožne), jih znižuje.

    S pametno fiskalno politiko bi imeli danes proračunski presežek, ki bi zmanjšal zadolženost države in s tem na bolj čvrste temelje postavil dolgoročno vzdržnost javnih financ – če janševiki ne bi zmanjšali davkov (premožnim) , bi tudi RS, tako kot druge države EU, beležila velik proračunski presežek: lani je kar 12 držav EU imelo boljši proračunski položaj kot RS – Finska 5,3% proračunski presežek, Danska 4,4%, Švedska 3,5%, Bolgarija 3,4%, itd.; RS pod janševiki beleži tako rkoč nikakršen presežek, čeprav bi morala S ravno v dobrih letih (ekonomska konjuktura v EU) kopičiti sredstva za slaba leta (še zlasti, če vzamo v ozir demografsko sliko v RS).

    Rekordna zadolženost pod janševiki. Vse slabša tako bruto kot neto zadolženost Slovenije v tujini. Vse ‘nepokritosti’ izvoza in uvoza: tj. večjega uvoza kot izvoza. Npr. najbolj v oči bije Dars. Previsoka zadolženost Darsa pomeni resno tveganje za v prihodnje - večji del gradnje avtocest bi morali financirati iz proračunskih sredstev in ne le s krediti. Po načrtih naj bi se ta samo letos zadolžil za nadaljnjih ca. 900 mio €, se je pa že za ca. 180 mio €. Glede na to, da Dars ni zmožen odplačevati teh in že dozdajšnih dolgov, je zelo verjetno, da bo moralo odplačevanje preiti neposredno na državo, oz. proračun, kar zna povzročiti primanjkljaj večji od 3% BDP (ki je ‘evrski kriterij’). Ta problem bi morala država reševati ali z nadaljnjim zadolževanjem ali pa s prodajo slo-uspešnih podjetji v (delni) državni lasti.

    Druga ‘Potemkinova vas’ janševikov je zgodba o gospodarski rasti: ne gre samo za mitologijo o ‘rekordni rasti’, (primerjava: gospodarska rast v RS v obdobju 2005-07 je bila dvakrat višja od rasti v EU; v obdobju 2002-04 pa 2,3 krat višja), gre za to, da je šla gospodarska rast v prejšnji vladi predvsem na rovaš investicij v dejavnosti z višjo dodano vrednostjo, dočim pod janševiki gre rast na rovaš investicij v dejavnosti z nižjo dodano vrednostjo (cest, ipd.). Pa še v tem primeru so bile investicije ‘kurjene’ s krediti, dolgovi, ki bojo ostali, tudi ko visoke rasti (ne pri nas ne v EU) ne bo več.

    Brezposelnost se je v RS v obdobju 2005-07 znižala za 1,4%, vendar se je v enakem odstotku znižala tudi v EU. Spet s to razliko, da so se pri nas zaposlovali tisti z nižjimi kvalifikacijami in to za določen čas. Glede na prej opisan ‘značaj’ investicij pod janševiki (gradnja cest, ipd.) je jasno, da se je brezposelnost zmanjšala predvsem med nekvalificirano delovno silo’. Kdor bo jeseni prevzel vodenje vlade, bo moral, sprejeti nepopularne rforme in reforme za znižanje inflacije, dolgoročno vzdržne javne finance in kakovostni gospodarski razvoj, pravi Mramor.

    Ekonomist Franček Drenovec trdi, da smo se pod janševiki iz družbe, usmerjene v produktivno učinkovitost, spremenili v družbo, izrazito usmerjeno v zadolževanje in porabo. Če visoka gospodarska rast temelji na posojilih iz tujine, če visoka inflacija najeda konkurenčnost gospodarstva, če vlada zmanjšuje sredstva za visokošolski študij, hkrati pa izjemno poveča sredstva za vojsko, javno upravo, subvencije v kmetijstvo ipd., se Sloveniji ne obeta svetla (kaj šele svetilniška) prihodnost. Proračun 2008 predvideva rast sredstev za nekatera nerazvojna področja, zanemarja pa razvojna. Npr. RS za visoko šolstvo namenja 1,2% (EU priporoča najmanj 2%), za razvoj manj kot 3% (3% ali več je lizbonski cilj), ipd. Poleg tega, da ni povečanja sredstev za izobraževanje in razvoj, janševistična vlada že itak omejenih sredstev deli še med zasebne šole, ki nimajo nikakršnih referenc, eh, kaj referenc, nemalokrat nimajo niti lastnih prostorov za sprovajanje izobraževalnega procesa. Janševiki polnijo žeše ‘kompatibilnih’ zasebnikov.

    Ekonomski inštitut Pravne fakultete (EIPF) v LJ vlado celo obtožuje, da, ko govori o proračunskem presežku, da zavaja javnost in se laže: gre za to, da so janševiki letošnji proračunski ‘presežek’ ‘ustvarili’ z rebalansom proračuna, tj. ko so delali rebalans se proračunskih izdatkov tako rekoč niso dotaknili, so pa bistveno povečali oceno proračunskih prihodkov. Ravno zato EIPŠ v svoji analizi trdi, da se bo ‘presežek’ 69 mio €, ki ga napovedujejo bajukco-janševik, izkazal za primanjkljaj in sicer ga bo za (najmanj) 339 mio €!

    EIPF ugotavlja, da četudi bi se vse prihodkovne napovedi doma uresničile ter da četudi bi rebalans proračuna že upošteval ‘predvolilna darila’, ki se jih gredo janševiki pred volitvami, bi se zgodba o 69 mio € uresničila le, če bi Sloveniji uspelo ‘iz Bruslja’ načrpati kar 783 mio € (v bruseljsko blagajno bi vplačali 375 mio €, ‘čisti ostanek’ za slo-proračun bi torej bil 408 mio €)! Glede na to, da je janševikom uspelo v letu 2005 ustvariti z bruseljsko blagajno 60 mio €, v letu ‘06 pa 16 mio € presežka, lani pa celo 9 mio € primanjkljaja, je jasno, da je ‘rebalansna zgodbica’ o 408 mio € presežka v korist RS pravljica za malo deco, ki jo ‘prodajajo’ janševiki. Namesto presežka, bo slo-proračun beležil ogromen proračunski PRIMANJKLAJ!

  7. marjan pravi:

    Ekonomski inštitut Pravne fakultete (EIPF) v LJ Ali ni to zasebno podjetje kjer je solastnik dr. Mencinger?

  8. ANTI_ED pravi:

    ED, ma se mi smiliš. Iz tvojih besed se sliši samo strah pred volitvami.

    EIPF nima nobene zveze s pravno fakulteto, razen, da zlorablja njeno ime. Pravzaprav je lego korupcije.

    Preden je Gaspari zapustil funcijo je z EIPF podpisal pogodbo, potem pa začel delati za EIPF. Analizam EIPF poleg tebe verjame morda še Kresalova, ki o ekonomiji nima pojma. Še pravo ji dela težave.

    Kakorkoli obrneš, pod LDS smo imeli 10-11% nezaposlenost, sedaj 6,1%. Če ne bi imeli inflacije )iam jo vsa Evropa), bi pač janševiki dosegli brilijatne rezultate.

  9. 1tastar pravi:

    kk, prav imaš. Klikni!

    Ampak za LDS me pa ne moreš navdušiti!

  10. norbert pravi:

    strah pred volitvami se najlepše kaže v bolestni želji vidnih janševskih funkcionarjev, namreč pobegniti v tujino gret veleposlaniške stolčke… popolnoma jasno jim je, da po 21.9. zanje ne bo več tako kot sedaj…

  11. nesesekirat pravi:

    ANTI_ED; težko je sprejeti to, da ti nekdo z dejstvi ovrže bahavo hvalisanje vlade. In “pufi”, predvsem za ceste, bodo udarili sledečo vlado, saj denarja od cestnin ne bo. In hvalisanje z manjšanjem brezposelnosti je brez vrednosti če veš, da je večina teh zaposlena za določen čas in da je že jutri lahko večina teh ponovno na cesti. In da ne govorimo o tem, kakšna “spodbuda” razvoju gospodarstva je bila ukinitev davčnih olajšav za vlaganja v investicije iz naslova dejavnosti (razširitev dejavnosti, modernizacija opreme). In še o veliki skrbi za najslabše plačane sloje prebivalcev; povečanje davčne olajšave, oz. prevedeno v “meso” :to pomeni letno eno žemljico na dan. In sam si izračunaj, kaj pomeni znižanje dohodninske lestvice za 4% (pred 3-4 leti) za tiste s 3000 in več evri mesečne plače.
    In če mi Slovenija in njena usoda ne bi toliko pomenili bi rekel: Janši in njegovim podpornikom še en mandat, pa naj “požrejo” kar so skuhali in naj se s tem dokončno “zadavijo”. Dober tek!

  12. nesesekirat pravi:

    Še tole: EIPF je bila od nekdaj spoštovana in ugledna inštitucija, pa če je v “kavbojkah ali smokingu”, važna je vsebina. Pa še Mitja Gaspari; pred letom in par dnevi za povrh je pri “pravovernih” veljal za takorekoč narodnega izdajalca, ko je opozarjal na prihajajočo inflacijo in si s tem on, le navaden,evropsko priznani finančnik, drznil o financah podučevati za vse čase in probleme vsevednega obramboslovca. In če že kopiramo Angleže: “Bog reši nas pred Janšo”.

  13. Pepi pravi:

    Kresalova, a bo LDS šla v koalicijo v novi vladi, v kolikor zmaga desno-sredinska opcija?

  14. anti_ed pravi:

    EIPF ugledna ustanova? Ma ne ga sekat. Levica ima eno socrealistično utvaro, da še vedno lahko prodaja “strokonjake”, kadar ti niso v strankarskih prostorih. Gaspari je nesposoben sinček stare partijke.

    Mitja Gaspari vedeževalec? Ma ne ga sekat. Kresalka ni drugega kot lovača na stare debele bogataše. Kot igračo je dobila še strančico. Njen “dragi” je odvetnik Merkatorja, Turnšek član LDS odbora za gospodarstvo. Trem največjim trgovcem ni težko dvignit inflacijo 2% nad EU povprečje, a ne?

    Janša ti ne bo nikoli vzel toliko iz tvojega žepa, kot kartelni dogovori trgovcev, katere brani LDS, skupaj z Gasparijem.

  15. sifra pravi:

    @anti_ed
    ja buci buci kaj pa ti??’
    blbllblbblb…
    sej boš kmau velki fantek zlastu, lohk bos mel pusko pa tankeca. pa kaj bi ti se lad? …in use bos pol kl nagnal vun. use komunajzareje….pa take same k hocjo met vodo pa zlakeca lepega …kr use kdo te ne bo ubogu…s ta kimi pa se ti ne bos iglal k si tulk plidkan…
    pa bo tko lepoooooooooo plazno, aneda buci buci…
    bo lepo …k so ti tuk, gldo zoprljni!
    sm ves!: bogec, ma pa dogo sibo…pade na vsako litko…!

Komentiraj