Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Medijski odstop v DZ?

20. julij 2008 ob 13:33 | Denis Sarkić |

Podpredsednik DZ Sašo Peče (Lipa) je na novinarski konferenci napovedal, da bo v primeru, če se predsednik DZ France Cukjati javno ne opraviči zaradi načina vodenja četrtkove seje, ponudil odstop z mesta podpredsednika. Kot je poudaril Peče, DZ postaja servis vlade, opozoril pa je tudi, da se oblast v Sloveniji po njegovo zlorablja. Peče je v četrtek med vodenjem seje DZ zaradi odsotnosti vseh ministrov - čeprav je vlada pisno zagotovila sodelovanje 16 izmed njih - odredil 15-minutno prekinitev, predsednik DZ Cukjati pa je zatem vseeno nadaljeval z vodenjem seje namesto njega. Peče se za svojo odločitev o prekinitvi sklicuje na 73. člen poslovnika DZ, ki govori o tem, tako Peče, “da lahko predsedujoči prekine sejo, kadar to oceni, in da predsedujoči razlaga poslovnik”.

Podpredsednik DZ Sašo Peče o svojem odstopu:

Kot je pojasnil Peče, je Cukjati s svojim dejanjem kršil ustavo, sledil pa programu SDS. Poleg tega pa naj bi ga Cukjati s tem tudi osebno diskreditiral, saj je mimo kakršnega koli posveta “zrušil dogovor o 15-minutnem odmoru, nadaljeval sejo in s tem omogočil, da se je odvila še ena farsa državnega zbora”. Kot je ocenil poslanec Lipe, si je premier Janez Janša v zadnjih dveh letih “v popolnosti podredil delo državnega zbora”. V svojem dopisu predsedniku DZ pa je Peče zapisal, da “v kolikor se mi ne boste javno oz. na naslednji seji državnega zbora opravičili, bom smatral, da želite nadaljevati vodenje sej po diktatu predsednika vlade”. Kot je dodal na novinarski konferenci, v kolikor predsednik DZ “ne prizna svoje napake” in “ne preneha s podrejanjem celotne zakonodajne veje oblasti predsedniku vlade, po mojem trdnem prepričanju predsednik DZ omogoča podreditev parlamenta vladi RS”. Na novinarsko vprašanje, ali bo v primeru opravičila s strani Cukjatija umaknil svojo napoved o odstopu, je Peče dejal, da “vsi vemo, kakšna bo reakcija predsednika DZ”.

Poslanci Jožef Jerovšek (SDS), Miran Potrč (SD) in Zmago Jelinčič (SNS) o odstopu podpredsednika DZ:

Predsednik DZ France Cukjati je v izjavi za novinarje pojasnil, da pisma podpredsednika DZ Saša Pečeta ne more šteti kot odstopno izjavo. Svoje četrtkovo ravnanje, ko je prevzel vodenje parlamenta, predsednik DZ razlaga z odgovornostjo do zagotavljanja normalnega poteka seje. Cukjati obenem zavrača očitke, da bi bil DZ podrejen vladi. Kot je novinarjem povedal Cukjati, ni od Pečeta dobil nobene odstopne izjave, pač pa “neko pismo, v katerem bi lahko zaznal nezadovoljstvo gospoda Pečeta do mnogih stvari v DZ”. Cukjati sicer dopušča možnost, da se bo Peče premislil. Pojasnil pa je, da se ne more opravičiti, saj je njegova odgovornost, da seja normalno teče. “Tako je tudi v prejšnjem mandatu gospod Pahor ravnal, da je neprestano bedel, kako seja teče,” je dodal.

Predsednik DZ France Cukjati o odstopu podpredsednika DZ:

Peče si po Cukjatijevem mnenju napačno razlaga 73. člen poslovnika DZ oz. citira le njegov prvi odstavek. “Samo v dveh primerih sme predsedujoči po svoji presoji prekiniti sejo in to je, kadar v času glasovanja ugotovi, da DZ ni sklepčen ali pa če smatra, da je potreben sklic oz. posvet z vodji poslanskih skupin,” je navedel. Nič od tega ni bilo, meni Cukjati, ki dodaja, da je Peče celo pogojeval nadaljevanje seje z večjo udeležbo poslancev in ministrov, za kar pa ni imel nobene poslovniške možnosti. Ob tem predsednik DZ dodaja, da so bili v tistem času v dvorani prisotni ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar ter še osem državnih sekretarjev. Ti pa, tako Cukjati, v odsotnosti ministra enakovredno zastopajo ministrstvo oz. vlado. Po Cukjatijevih besedah so za Pečetove reakcije sicer “neki drugi razlogi”, ki “se bodo še pokazali”.

Predsednik DZ je poleg tega pojasnil, da to ni bil prvi primer, ko je predsednik predsedujočemu odvzel vodenje seje. Po Cukjatijevo se je to zgodilo pred dvema letoma, “ko je predsedujoči kratko malo zapustil sejo in rekel: se bo kasneje nadaljevala. Brez razloga, brez ugotovitve, da to sme”. Cukjati je komentiral tudi Pečetove izjave, da naj bi DZ postal servis in podrejen vladi. Kot je spomnil, v nobenem mandatu ni bilo spora med vlado in DZ, “ker podpora vladi predstavlja pravzaprav politično stabilnost v državi”. Po njegovo če ne bi bilo sodelovanja in podpore med vlado in DZ, “potem bi morala ali vlada biti odstranjena oziroma zamenjana ali pa bi imeli predčasne volitve”. Kot je še spomnil Cukjati, se je v prejšnjem mandatu zgledno sodelovanje med večino v DZ in vlado LDS “zdelo povsem normalno”.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. lacko pravi:

    Naša, po uspehu hlepeča družba, ni družba, v kateri velja le uspeh, marveč ELITA janeza janše, njegovih podrepnikov, oprostite ritoliznikoV , tipa bajuk, ki določajo Slovenski družbi, KAJ USPEH JE IN KDO SI GA LAHKO PRIVOŠČI.

  2. Neja pravi:

    Gospod Potrč, popolnoma se strinjam z vami.

  3. Neja pravi:

    Gospod Cukjati, kateri župnik vam bo dal odvezo za vse vaše grehe v DZ? Bog vam jih gotovo ne bo kar tako odpustil, ker je menda pravičen sodnik.

  4. 1tastar pravi:

    Cukjati je veren človek, ki verjame v Boga, ki dobro plačuje in slabo kaznuje.

    Če do danes ni bil kaznovan pomeni, da je dober!

    Neja, SHUT UP!

  5. antistalinist pravi:

    OD KAR SE JE PAJAC ODLOČIL , DA BO DELOVAL ZA LEVICO IMA PRECEJ VEČ POZITVINE MEDIJSKE POZORNOSTI, KAJ NE?
    A VENDAR PAJAC OSTAJA PAJAC.

  6. Mirjana pravi:

    1. Gospod Cukljati.
    Ker osebno sledim sejam DZ po TV, lahko nedvomno trdim, da ne obstoja niti 5% poslancev opozicije, ki bi tako primitivno žalili vse po spisku, kot to počno vaši, pa jih niste prekinjali, (plemenitega, z njegovim bljuvanjem štejem v koalicijo).
    2. Gospod Cukljati, sejna dvorana je bila takorekoč prazna in tukaj skromno pripomnim, da so, kakor tudi vi na naši plačilni listi,..zato se mi zdi edino pravilno, da je g. Peče prekinil sejo.
    3. Gospod Jerofšek, vi ste cvet mentalnih stvorov v tem parlamentu, ki še slovenščine ne obvlada, da o drugem ne zgubljam besed. CI še vedno čaka na vaše opravičilo glede eko fundamentalistov…torej, kaj porečemo?

    tastar…in to je posebej zate. Vsi računi se prej ko slej plačajo, čim bolj je rok plačila odmaknjen, tem večje bodo obresti…in shut up ti!,…..:)

  7. korupt pravi:

    cukjati, plemeniti, grims, tanko, simoniti, jambrek…..jutri vas gospodar janez ne bo nahranil. on je tak.
    zapomnite si preroške besede…;)

  8. simpatikus komunalis pravi:

    Mirjana skoraj sem se zaljubil vate.Prav imaš shut up tastar,fuck off.Cujkati ni veren on verjame v ablast.Nejči kdo mu bo dal odvezo?ja sam, saj je župnik!ali pa se motim?Govori že tako kot pri maši,da dajo uboge mamce zadnji dinarček za ubogo mi cerkev.Boji se pa ne boga;on je v nebesih papež u avstraliji,ablast pa na koščakovem hribu al pa pri urški.

  9. Carlos Contreras pravi:

    Simpatikus, *na* Urški.

  10. 007 pravi:

    E, tle sem pa Mesiji fovž. Pr Urški mislim. Tud jaz bi bil pod njo ali pa na njej. Saj je vseeno, itak bo brezmadežna.

  11. Aschmodei pravi:

    Ampak zakaj se jih tako veliko začne smejat, ko Denis Sarkić začne postavljat vprašanje, morda zato, ker vedo, da jih ne bo zlepa spustil iz “primeža”?

  12. kom=fas pravi:

    Mirjana , najbrž si res inteligentna , škoda pa , da si se rodila v zrešenem stoleteju, drugače bi te tovariši gotovo “obdarovali” in te dvignili na nivo intelektualke (pseudo-levičarske seveda).

  13. Mirjana pravi:

    kom-fas, kaj čmo, nivo je takšen kot je,…kakor tudi tvoj….)

  14. Carlos Contreras pravi:

    Gospod inteligentnež, kje za božjo voljo si se naučil klamfanja presledkov pred vejicami?

Komentiraj