Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Slovenija leta 2035

19. julij 2008 ob 15:20 | Urh Maček |

V duhu podnebnih sprememb in z njimi neločljivo povezanim spreminjanjem vzorcev obnašanja vsakega izmed nas, je Služba vlade RS za razvoj pripravila projkt z naslovom Scenariji razvoja Slovenije do leta 2035. Podnaslov projekta, ki ga je metodološko izvedlo svetovalno podjetje Scenario Development, je Trendi in priložnosti v času podnebnih sprememb.

S tako nastalimi scenariji želijo odločevalcem ponuditi platformo za prevetritev strateških usmeritev in dokumentov. “Različne obstoječe strategije želimo testirati glede na možne izide, ki jih predstavljajo scenariji in na ta način zagotoviti, da bodo podnebne spremembe in odgovori nanje postali del družbenega diskurza in dialoga v prihajajočih mesecih in letih.” je povedal minister za razvoj Žiga Turk, ki je projekt predstavil skupaj z Patrickom Noackom, predstavnikom podjetja Scenario Development.

Na tem izhodišču so nastali trije možni scenariji, ki ponujajo vpogled v alternativne prihodnosti, ki jih morda ne pričakujemo ter niso del konvencionalnega razumevanja in razmišljanja o razvoju v Sloveniji.

Brez idej – je scenarij, v katerem je prikazano prevladujoče pomanjkanje ustreznega delovanja vlad in njihovega zanikanja kakršnegakoli vpliva na okolje. Naraščajoči ekstremni vremenski pojavi in negativni vplivi na koncu, zaradi pomanjkanja pravočasnega ukrepanja, pripeljejo do sprejemanja ostrih in strogih ukrepov. Tehnološkega razvoja ni, zato Slovenija postane prostor, kamor se selijo umazane tehnologije iz denimo azijskih držav. Tudi Evropska unija je v podobni situaciji. V tem scenariju odločevalci ne razumejo vplivov podnebnih sprememb, zato konkretne ukrepe sprejmejo šele na koncu, ko bo morda že prepozno.

Zelena oaza – najboljši rezultat je mogoče doseči z zgodnjimi ukrepi, katerih gonilo so tehnološke spremembe in spremembe vrednot. Prebivalstvo sprejme vse načrte in priporočila, politike in predpisi se izvajajo v največji možni meri in zato so posledično koristi največje. Ekonomski sistem se spremeni in postane manj ogljično intenziven. Ta scenarij je tisti, s katerim smo pred “krivuljo vplivov”, da tako v največji možni meri zmanjšamo in preprečimo vplive podnebnih sprememb. Za realizacijo takega scenarija je potrebno globalno sodelovanje, konsenz in usklajene politike skozi daljše časovno obdobje.

Kameleon – je zgodba evolucije: soočamo se z majhnimi, posameznimi prilagajanji in odgovori za reševanje vplivov in posledic podnebnih sprememb brez proaktivne naravnanosti, da se negativnim vplivom dolgoročno izognemo. Sprejemamo določene ukrepe, vendar brez koordinacije. Po tem scenariju gremo v pravo smer, ker ljudje čutijo, da je močnejši odgovor na podnebne spremembe potreben, vendar pa je vedno premajhen in prepozen za doseganje kakršnegakoli večjega vpliva. Prepozen je, da bi se izognili izpostavljenosti silam, ki so posledica podnebnih sprememb.


(www.vest.si) Žiga Turk in Patric Noack: Trendi in priložnosti v času podnebnih sprememb from Urh on Vimeo.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. matjaz pravi:

    Morda je bilo potrebno pripeljati tujce, da so povedali tisto, kar oblast (in vsa pokitika) noče slišati od domačih strokovnjakov. Če ste natančno poslušali, je Noack povedal, da bo treba bolj razmišljati o sreči, kot o kategoriji razvoja in ne le o rasti BDP. Menim, da Turk tega ni razumel in še vedno povezuje scenarije le kot prilagoditev klimatskim sprmembam. Gre pa za popolnoma novo razvojno razmišljanje: ekonomsko rast vljučiti le kot delno razvojno kategorijo. Pri tem pa dati poudarek celotnemu družbenemu razvoju v okolju.

    Res pa ni, kar je Turk dejal o scenarijih: v Sloveniji smo že pripravljali razvojne scenarije, a žal nekateri poznajo zgodovino le kot sredstvo za strašenje ljudi. kar pa se je dobrega nekoč delalo, pa ne obstaja.

  2. 1tastar pravi:

    Slovence težko premakneš, pa naj še tako pada toča. Oni bodo sadili koruzo, dokler bo SLS v kmetijskem ministrstvu.

  3. Nevenka pravi:

    A to dela ministrstvo za razvoj? Ugotavlja možne scenarije? Jaz sem pa mislila, da zagotavlja najboljšega.

    Saj, če bi bil najboljši, bi gotovo dobil podporo tudi v vladah, ki bi sledile. Vse pa menda ni strankarska vizija, posebno nekaj kar ima opraviti tudi z ekologijo, ki za pomembna za leve in desne, ali pa je morda tudi to problem. Se res sprašujem, če je to ministrstvo za pravljice.

  4. Štrigon pravi:

    Minister za razvoj Žiga Turk.

    Zadnjih nekaj let, zasledimo v Sloveniji zanimiv pojav.
    Razvoj je v zahodnem svetu viden v konkretnih stvareh.
    Pojavljajo se artikli, naprave, načini gradnje, infrastruktura, prevozna sredstva, prehrana, tehnikalije……
    Pri nas pa se ustanavljajo ekspertne skupine, projektne skupine, projektne pisarne, projektni pristopi,
    delavnice, združenja, pisarija, pisarija, pisarija…..
    Pa saj to delate že več kot 25 let ! Navajate tuje vire.

Komentiraj