Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Poziv na soočenje

16. julij 2008 ob 15:43 | Denis Sarkić |

Ob zadnjih polemikah med političnimi strankami opozicije z vlado Janeza Janše in stranko SDS o političnem kadrovanju in samoomejevanju je predsednik stranke Zares Gregor Golobič na premiera Janšo naslovil javno pobudo o soočenju med njima glede polemik. To naj bi bil njegov odgovor na odziv iz kabineta Vlade RS na Zaresovo zadnjo novinarsko konferenco.

Gregor Golobič (zaradi odstonosti po telefonu) o pobudi in polemiki kadrovanja:

Sporočilo iz Zares:

Pobuda Janezu Janši za javno soočenje

Vlada in njen predsednik Janez Janša sta se na novinarsko konferenco Zaresa, na kateri sem predstavil dejstva o njihovem kadrovanju prvenstveno po političnem ključu, odzvala na predvidljiv način - z očitki na račun prejšnjih vlad. Kot sem že povedal, so se tudi prejšnjim vladam dogajale napake in kakšno kadrovanje po političnem ključu, vendar pa kadrovanje ni bilo nikoli podvrženo tako izraziti politični samovolji in izključevanju sposobnih ljudi, kot je to značilno v tem mandatu.

Vladajoča SDS nikakor noče razumeti, da država pripada državljankam in državljanom, ki pričakujejo spremembo v smeri dejanskega samoomejevanja politike. Neupoštevanje posameznih primerov dobre prakse (kot je bila denimo odločitev prejšnje vlade za zadržanje predloga za imenovanje večjega števila novih veleposlanikov v času pred volitvami), uvajanje pozicijsko-opozicijskih razmerij v nadzorne svete gospodarskih družb in nepripravljenost na priznanje lastnih napak s strani največje vladne stranke nas od tega cilja vse bolj oddaljujejo.

Zato na predsednika SDS Janeza Janšo naslavljam pobudo, da se - na kraju, v času in v zasedbi po njegovem izboru - javno, kritično, samokritično in argumentirano ozreva na početje tako prejšnjih kot sedanje vlade. Seveda z namenom izboljšanja političnih praks v prihodnje.

S spoštovanjem,

Gregor Golobič
Predsednik ZARES - nova politika

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 38 x komentirano
  1. B.G. pravi:

    Pri soočenju z GG pa se JJ ne bo mogel posluževati napisanih tekstov.

  2. Rok pravi:

    Po mojem mnenju ni potrebe po takšnem soočanju.

  3. Pero. pravi:

    Če pride do tega soočenja, bo Golobič Janšo porazil. Smatram namreč, da ima Golobič na tem področju enostavno bistveno več izkušenj.

  4. B.G. pravi:

    Sam sem pa pristaš soočenj, saj prav soočenja pokažejo, kdo je lažnivi kljukec………………..
    Blatenje nasprotnika brez argumenta je nacionalni šport vlade. Naj se soočita sama. Komaj čakam, vem pa, da tega ne bom dočakal (soočenja dveh liderjev in nevtralnega novinarja).

  5. JB pravi:

    Končno nekdo na levici, ki bi morda lahko utišal JJ-a. Tukaj se vidi, da je GG očitno bistveno bolj sposoben konkurirati JJ-u kot Pahor. Ampak ljub vsemu ima JJ še eno prednost, da se zna smilit samemu sebi in folk hitro pade na njegovo foro. Nasprotno pa golobič deluje cinično aristokratsko togo in je v tem smislu nesposoben dajati vtisa človeške šibkosti z vsemi pripadajočimi napakami.

  6. B.G. pravi:

    Slovenci imamo radi poroke, zato sklepam, da se bo JJ raje pred volitvami ženil.
    Živela ohcet pa naga rt.

  7. Saša pravi:

    No, da vidimo če ima Janša toliko jajc, da se upa soočiti z Golobičem.

  8. medek pravi:

    Vrgel Janši rokavico in ga izzval na borbo. Ali ima JJ jajca?

    To bo pa zabavno, če bo …. :)

  9. lacko pravi:

    So poltiki tipa Janeza Janše, ki v tisto kar pravijo, res verjamejo.So pa tudi takšni tipa Gregora Golobiča, ki v tisto, kar pravijo ne verjamejo. PRVI SO NEVARNEJŠI.

  10. Rok pravi:

    @Saša: “No, da vidimo če ima Janša toliko jajc, da se upa soočiti z Golobičem.”

    A zdaj naj bi se pa kar vsepovprek soočali?

    Če bi si npr. Peče (Lipa) zaželel soočenja s človekom, ki je predsedoval svetu evropskih ministrov, naj slednji kar priteče na soočenje?? S čim si je pa npr. Peče prislužil tovrstno promocijo???

  11. Rok pravi:

    Evropskih prvih ministrov.

  12. kom=fas pravi:

    NOVODOBNI STALINIST NA POHODU!!!!

  13. medek pravi:

    S D S - slovenska demagoška sranka

  14. AzzQim pravi:

    Eno ampulo za Janša :)

  15. Denis Sarkić pravi:

    Se opravičujem - opomnik za ampulo proti bolham in klopom za mojega psa Janšo je pač na zaslonu mojega mobitela!

  16. Saša pravi:

    @Rok

    Janša je nekaj očital Golobiču in lepo bi bilo, ko bi se tej stvari prišlo do dna, saj gre za zelo pomembno zadevo.Naj se povabi še prvake drugih strank in se naredi javno soočenje, da bo javnost videla kdo ima prav.

  17. Aschmodei pravi:

    Jansa ampula

  18. Rok pravi:

    @ Saša: Saj bo soočenj, na katerih bodo sodelovali predobro znani obrazi naših dragih politikov, na TV-jih itak čez glavo dovolj. Meni se zdi nepotrebno samo posebno soočenje v tu predlagani sestavi. Ne vidim razloga, zakaj naj bi se Zares obravnaval posebej. Če se bo premier vendarle odločil, da izpolni Golobičevo ambicijo, bo pa to tudi čisto prijazno od njega, saj bo s tem odprl možnost dodatne promocije eni (glede na obstoječe število in imena njenih poslancev, ter na njene dosedanje reference) manj pomembnih strank.

  19. meh pravi:

    če se 1 na 1 verbalno pretepajo preko medijev potem si zaslužijo soočenje. narod si to zasluži. pa da vidimo ko je jači.

    prvaki strank ne bodo prišli NIKOLI skupaj, janša pa še posebej, tudi pred pahorjem se umika in skriva, že ve zakaj.

  20. slovenija50 pravi:

    @ Rok - z drugimi besedami, JJ nima jajc, ti pa ga braniš.
    Če se tebi zdi nepotrebno, se meni zdi še kako potrebno.
    Torej, 1:1.

  21. ribič pravi:

    današnji trocevni napad opankarja,debelinkota in Blondinca na Janšo,kaže,da enim teče voda v grlo.Manjka samo še napad Katarine Kresal na Urško Bačovnik.Levaki,spušili ste. (neurje press)

  22. medek pravi:

    Ej, Ribič zakaj je JJ puklast z bobi trebuščkom?

  23. Saša pravi:

    @Rok

    Saj to je lahko poziv kateri od televizij, da pripravi soočenje, na katerem bi se soočili prvaki na primer petih strank, ki jim po anketah kaže najbolje in tam si naj povedo tisto, kar jim gre. Kadrovanje v gospodarskih družbah je zelo pomembno in zaslužilo bi si posebno soočenje, že pred uradno volilno kampanjo. Glede promocije “ene manj pomembnih strank” pa dovolj povedo javnomnenjske raziskave, kjer je pri vseh Zares na 3. mestu. Celo na ponarejeni vladni javnomnenjski raziskavi!
    Prvak 3. najmočnejše stranke je vsekakor kompetenten sogovornik, sploh glede na odziv Janše na Golobičevo novinarsko konferenco in glede na to, da Janša pošilja svoje vojake v obliki novinarjev Reporterja, da zbadajo Golobiča. Če si imata toliko za povedat, naj se soočita oz. naj se soočijo.
    Poudarjam - to ni nepomembna tema, ampak zelo pomembna tema in zasluži si posebno soočenje! Bo Janša pokazal, da ima jajca ali morda ne zmore več funkcionirat brez plagiatorstva? ;)

  24. meh pravi:

    @ribič: janša je začel: v predvolilnem spopadu se Janša navadno brani tako, da napade. Največkrat že vnaprej. Temo o političnem obvladovanju nadzornih svetov je odprl sam s sobotnim nastopom v Postojni; nobeden od političnih konkurentov je ni zadnje čase izrecno izpostavljal. ampak tebi in somišljenikom se to ne zdi tako, vi samo opozarjate na nepravilnosti in jih rešujete.

    v delu, oprostite, v šrotu, piše zelo luštno: A reči, da SD kadruje v državna podjetja, zato ker sta v dveh France Križanič in Maks Tajnikar, je pa le malo pretirano. Tudi če je SDS umaknila najvišje funkcionarje – takih, kot sta Križanič in Tajnikar, ima sama v nadzornih svetih še celo vrsto. Dva ministra (Vizjak in Mazej Kukovič) povabita dva člana SD (Križaniča in Tajnikarja) v nadzorne svete dveh podjetij, ko pa tadva v to privolita, jima predsednik vlade to očita. Njegova poanta je nazadnje vedno takšna: opozicija ni nič boljša od nas, za vse je kriva prejšnja vlada.

  25. Hope pravi:

    Predvolilni čas je, zdaj je bolj kot vihravo nepremišljeno sprejemanje novih zakonov pomembno, da se različne, pa tudi zelo, zelo različne stranke oz. vodje srečujejo javno preko TV in odkrito oz. čim bolj odkrito povejo o svojih videnjih politike oz. gospodarstva. Med drugim tudi zato, da potem spet kdo od kakšnih ki ne zmore pa “rine”" ne bo rekel, da bi povedal, samo ni imel pa možnosti in nihče ga spet ni poklical in da so spet stvari (kot se nam zdaj dogaja) čisto drugačne kot pa “čutimo na svoji koži”.
    O tem, da v primeru da ostane (kar ne bo) tako še en mandat ta mandat ne bo ostalo ničesar da bi sploh zvozil skupaj. Ker z ničemer ne moreš operirat in vodit. Takrat še lažnih slik ne moreš ustvarjat. To je kot bi pred prepadom nekdo govorill tistemu ki rine in je ziher da bo zmorel “priti mimo”, da je boljše da neha, ker za njega druge alternative ni. Edina je, da bo res slabše…
    Če ne gre, pa ne gre…Treba bo s pravimi.
    In ker je to že v medijih (vsaj upam glede povabila na soočenje) bi bilo dobro da bi Janez Janša prišel in obrazložil. Kolikor se da…

  26. ribič pravi:

    meh;
    točno,janša vodi špil,ostali se zaganjajo ko koštruni v vrata.in to celo trije “čelniki” na isti dan…hitro so ispucali municijo.Dobro,ostane še Katarina, da napade Urško
    Ko teče voda v grlo,odpove strategija in taktika.Gregec grozi,Janša pa medtem obiskuje in obljublja pomoč prizadetim. (in pridodaja procente)

  27. tiib pravi:

    Kakšna soočenja neki?
    JJ bo namesto WD40 vzel pips in popisal vso opozicijo…
    ….in potem bosta z Urško živela srečno do konca svojih dni ;-))

  28. tiib pravi:

    Ribič, ne posplošuj svojega pogleda na svet na vse ljudi.

    Niso vsi slepi, niti neumni.

  29. SDfan pravi:

    ribič, ribič se bo ujel………………….:-))))))))))))))))))))))

  30. kom=fars pravi:

    Hvala Bogu za vremensko ujmo?

  31. Furija pravi:

    ribič spucali municijo?

    He he he he. Jaz bi bolj rekla, da so razorožili JJ-ja in njegove apostole. Vsakič ko bo kdo pljunil po prejšnji vladi, mu bodo lahko prinesli pod nos: JJ je bil povabljen na soočenje pa ni prišel. Zato je pluvanje brez možnosti obrambe samo neko strahopetno in nizkotno dejanje ljudi, ki niso sposobni sprejeti kritike na svoj račun. In predvolilno zajebavanje s štiriletno podlago.
    Tako da jaz se ne bi veselila na tvojem mestu. Če pogledamo odgovor SDS-a, da se bo premie z veseljem soočil v kakšni predvolilni oddaji, naj ti povem, da so še bolj bedni kot sem si mislila. Očitno bo njihova kampanja temeljila vizualno na fotografijah JJ-ja, in Urške z evropskimi državniki in verbalno z pluvanjem po prejšnji vladi. he he he predvidljivo!

  32. medek pravi:

    JJ le spretno izkorišča katastrofe.

  33. Furija pravi:

    Iz izijave SDS-a:
    Kot so pozno popoldne sporočili iz SDS, se bo Janša z Golobičem z veseljem soočil v predvolilnih soočenjih z opozicijo na obeh največjih televizijah, če bodo predsednika Zares izbrali in povabili v te oddaje.” Pa itak lahko sklepamo, da Grims TV Golobiča ne bo povabila na predvolilna soočenja, ker po njihovo ni parlamentarna stranka. Tako da je JJ na nek nači že zaščiten sam žal brez jajc.

  34. medek pravi:

    Ali sploh ne bodo prišli na grims TV ali pa bo spet kakšen Gerič vodil debato.

  35. ribič pravi:

    Gregor,motorko v roke,pa na Gornji Grad. Da te kdo začne jemati resno…

  36. kom=fas pravi:

    NOVODOBNI NEVARNI IN NESTRPNI STALINIST NA POHODU!!!!

  37. Hope pravi:

    Najprej te orng prizadene politik potem prizadene še narava.
    Pride ta isti politik na “pregled”, traplja po rami in obljublja spet keš.
    Saj lahko, zdaj v predvol. pa res. A dal pa ne bo.
    Če pa se bo zgodilo isto kot tam ko sploh ne vejo kam je šel denar,
    medtem ko ni nič skoraj boljše…

  38. Petrovc pravi:

    Vprasanje za silno ucenega KOM-FAS-a:
    vasa primerjava s Stalinom je pa res debata s kolom!
    Vi sploh veste, kdo je bil Stalin in kaksne so bile njegove metode prihoda na oblast, vladanja in koncanja?

    Dajte no, me pa res zanima, koga v SLO je mozno primerjati z njim, novodobno?
    Ko zmanjka argumentov, uma, logike, analitike,.. je najbolj “mosko” s kolom: fasist, stalinist, belogradist, argentinec, brazilec, svab, nacist,….

Komentiraj