Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Ankaran v Ljubljani

16. julij 2008 ob 20:31 | Denis Sarkić |

Predsednik koprskega Zelenega progresa David Stepan, ki že osmi dan z gladovno stavko zahteva odstranitev črne gradnje nasipa ob školjčni sipini v Ankaranu, je danes na sedež vlade predal peticijo o uničevanju dediščine Slovenske Istre. Premier Janez Janša ga namreč ni sprejel, peticijo pa mu bodo vladne službe izročile s pošto. Stepan je s peščico somišljenikov s transparenti peticijo s 5000 podpisi Ankarančanov premieru Janši želel predati pred državnim zborom. Ker do srečanja z Janšo ni prišlo, je želel sprva peticijo predati v DZ, nato pa se je odločil kreniti proti vladni palači. Peticijo je predal tamkajšnjim službam.

David Stepan uvodno nasproti Državnega zbora:

Podpisniki peticije zahtevajo takojšnjo odstranitev gradnje Luke Koper ob školjčni sipini v Ankaranu, torej bodočega tretjega pomola. Kot je novinarjem pojasnil Stepan, gre za črno gradnjo, zato se zavzemajo za odstranitev carinske ograje, nasutja in premičnega mosta ter za takojšnje zavarovanje reke Rižane od izvira do izliva v morje ob desnem kanalu reke. Zahtevajo tudi takojšnji sestanek z Janšo, ki naj jim pojasni, tako Stepan, “čemu in za koga tako silno, barbarsko in vandalsko uničevanje dediščine Slovenske Istre”. Luka Koper se lahko po njegovih besedah razvija tudi brez tretjega pomola.

David Stepan (večinoma) za Vest pred Državnim zborom:

Stepan sicer gladovno stavka že osmi dan, v tem času je izgubil osem kilogramov. Stavkati namerava do izpolnitve zahtev. “Upam, da bom pri tej stavki ostal živ. Imam družino in imam rad Slovenijo. Početje sedanje vlade ni ničemer podobno,” je dejal Stepan in dodal, da se država do okolja obnaša malomarno. Kot je znano, je Stepan že v začetku tedna Janši poslal pismo, v katerem ga opozarja na njegov “neodziv za ohranitev dediščine Slovenske Istre”. Med drugim je zapisal, da bo Janša kriv za izumrtje obmorskega lana, klasnate tavžentrože, hrošča scarites tericola in clivine ypsilon v Sloveniji, za uničenje zadnjih sredozemskih slanih travnikov v Sv. Nikolaju in zadnjih podvodnih travnikov pred školjčno sipino. Poleg tega naj bi se mulj, ki je pred školjčno sipino, ob nasipavanju terena razširil po celem Tržaškem zalivu, premieru pa pripisuje krivdo za morebitno izumrtje jegulje in raka primorski koščak, ki živita v reki Rižani, ter uničenje edinstvene školjčne sipine v Sredozemlju. V stranki Zeleni progres predlagajo zaščito območja celotne školjčne sipine in zaščito območja, kjer so našli omenjenega hrošča, ter da bi se Luka Koper zaključila z desnim kanalom reke Rižane, pristanišče pa naj bi se širilo proti Serminu, saj je po Stepanovem mnenju dovolj zasipanja že tako plitkega morja.

Ankarnačani predajajo peticijo Janezu Janši (ali bolje rečeno varnostnikom) na Vladi RS:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Mirjana pravi:

    Čestitke Denisu Sarkiču in vsem prisotnim novinarjem,…in ne nazadnje čestitke Davidu. Morda se res ne zavedamo resnosti problema na področju okolja na obali, pa ne le na obali. Zamislimo se, na kar David opozarja pomeni le en problem v verigi nezakonitih ravnanj, ekoloških in okoljskih škod, ki se počno pa vsej naši državi.

  2. sifra pravi:

    ..zakaj bi ga janša moral sprejeti? sej ni predsednik ZDA..en slovencelj,ki
    same težave povzroča, tale david…ni v skladu s gospodarskim napredkom (razvojem)….!?
    kdo še misli dons na “košćek” neokrnjene naraeve (SE NE SPLAČA)

  3. medek pravi:

    A je naredu Labirint :)

Komentiraj