Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Svetovanje ob neurju

15. julij 2008 ob 22:57 | Denis Sarkić |

Premier Janez Janša je po današnjem sestanku z nekaterimi ministri, na katerem so se pogovarjali o ukrepih vlade po nedavnem katastrofalnem neurju v nekaterih delih Slovenije, povedal, da je povzročena škoda velika. Samo na šolskih objektih znaša preko milijon evrov, o prvih ukrepih pa se bo vlada pogovarjala že na četrtkovi seji, je zatrdil. Kot je povedal predsednik vlade Janša, je popolnoma uničenih 570 hektarov gozdov, veliko drugih gozdnih površin je deloma poškodovanih, nastala pa je tudi delna škoda na gozdnih cestah. V neurjih je bilo po njegovih besedah poškodovanih preko 500 objektov, od tega več kot deset odstotkov zelo hudo. Huda škoda je nastala tudi na kmetijskih pridelkih, pri čemer končna ocena še ni možna, saj se podatki še zbirajo, je poudaril premier. “Poškodovanih je tudi nekaj gospodarskih subjektov in industrijskih objektov, kjer bo škoda gotovo dosegla nekaj milijonov evrov,” je povedal Janša.

Kot je dejal, so zavarovalnice že sporočile podatke prijav škodnih primerov. Teh prijav je po njegovih besedah preko 7.000, odškodninskih zahtevkov pa za več kot 10 milijonov evrov, pri čemer pa to še ni dokončna številka, saj se podatki še zbirajo. Škoda na objektih naj bi bila po Janševih napovedih znana do konca naslednjega tedna. Še ta četrtek pa bo vlada sprejela ukrepe, ki jih je v tem trenutku na podlagi obstoječih informacij mogoče sprejeti, je povedal premier. V te ukrepe bo po njegovo vključena faza interventnih ukrepov in začetna faza odprave škode. Pri tem je poudaril, da zadnja leta skušajo uveljaviti sistem, v okviru katerega se škoda, povzročena s naravnimi nesrečami, odpravlja predvsem na podlagi zavarovanj. Število teh zavarovanj je v zadnjem času po njegovih besedah tudi v kmetijstvu precej naraslo. Tako je po podatkih ministrstva za kmetijstvo v Prekmurju zavarovanih preko 60 odstotkov individualnih kmetijskih gospodarstev. Ponekod drugod, denimo v Lenartu, ki je bil v tem neurju prav tako zelo poškodovan, pa je odstotek teh zavarovanj precej nižji, je povedal Janša.

Premier Janez Janša odgovarja na vprašanja o posledicah neurja:

Janša je tudi izpostavil, da ministrstvo za kmetijstvo pri zavarovanjih gmotne škode v kmetijstvu subvencionira do 40 odstotkov premije zavarovanja, do deset odstotkov premije pa po njegovih besedah povrnejo lokalne skupnosti. “V veliki meri je to spodbudilo naraščanje števila zavarovanj,” je povedal premier. Kot je poudaril, pa ministrstvo za kmetijstvo subvencionira tudi nabavo protitočnih mrež. “V zadnjem neurju se je pokazalo, da tam, kjer so bile te mreže postavljene, škode praktično ni bilo,” je povedal premier in dodal, da je odstotek uporabe protitočnih mrež v nekaterih sosednjih državah bistveno višji. Tako pa se po njegovih besedah zmanjšujejo tudi stroški povračila škod s strani zavarovalnic in iz proračuna.

Na podlagi zbranih informacij premier ugotavlja, da bo zaradi velikega obsega škode, ki jo je povzročilo neurje, in ob dejstvu, da zavarovanja niso pokrila vseh posledic, potrebno ljudem pomagati tudi izven utečenih poti. Kot je poudaril, bo potrebno uporabiti solidarnostni pristop, še posebej za tiste družine, ki so utrpele največ škode. Zato je pozval humanitarni organizaciji Rdeči križ in Karitas, da odpreta žiro računa za pomoč najbolj prizadetim v tej katastrofalni ujmi. Premier je napovedal, da bo na ta računa nekaj solidarnostnih sredstev prispevala tudi vlada. Tudi lokalne skupnosti je Janša pozval k zbiranju sredstev za najbolj prizadete. Po besedah predsednika vlade pa obseg škode po doslej znanih podatkih vendarle ni bil takšen, da bi bili upravičeni do povračila sredstev iz evropskega solidarnostnega sklada. Slovenija je bila do teh sredstev sicer upravičena lani, ko je ujma prizadela Železnike in nekatere druge slovenske kraje.

Premier je ob tem tudi povedal, da je zelo pomembno, da se pred takšnimi naravnimi nesrečami imetje zavaruje in da se zavaruje tudi pridelek. Ob gradnji objektov na določenih območjih pa je potrebno spoštovati tudi predpise o gradnji. Ob spoštovanju teh predpisov se po njegovo zmanjšuje tveganje za nastanek škode. Glede škode, ki jo je neurje povzročilo na šolah, je premier med drugim še povedal, “da je ta že ocenjena in da je bila večina objektov zavarovanih. Postopki sanacij bodo tekli hitro, v nobeni od teh šol pa začetek dela v novem šolskem letu ne bo ogrožen,” je zatrdil premier Janša.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. uničevalec rdečuhov pravi:

    Gospod špremier, oškodovanci vam popolnoma zaupamo.Verjamem , da nas ne boste pustili same.

Komentiraj