Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

LDS o pravni državi

15. julij 2008 ob 22:11 | Denis Sarkić |

Določba, da sodniki in tožilci štiri leta po prenehanju funkcije ne bi smeli postati odvetniki, ki jo želi uzakoniti vlada, je po mnenju predsednika odbora za pravosodje pri LDS Aleš Zalarja nedomišljena in ustavno sporna. Rešitev bo po njegovem pravnike odvrnila od sodniškega poklica, posledično pa povečala sodne zaostanke. Po prepričanju Zalarja omenjena rešitev ni samo v nasprotju z nekaterimi členi ustave, ampak tudi s pravom Evropske unije, ki je nad slovenskim nacionalnim pravom. Po njegovem predlagana rešitev diskriminira slovenske državljane napram državljanom ostalih članic EU. Kot je pojasnil, lahko namreč odvetniki iz vseh ostalih držav EU v Sloveniji opravljajo svojo dejavnost brez omenjene klavzule, medtem ko za slovenske po predlagani rešitvi to ne velja. Ukrep bi po njegovem še posebej prizadel in diskriminiral ženske, saj je, kot je pojasnil, v Sloveniji na sodiščih več kot 90 odstotkov žensk, ki bi jim ukrep omejil pravico do svobodnega opravljanja odvetniškega poklica.

Predsednik odbora za pravosodje pri LDS je ob tem poudaril, da v EU ni države, ki bi imela uzakonjeno takšno klavzulo, hkrati pa dodatno opozoril, da bi lahko klavzula povečala sodne zaostanke. “Trenutno namreč vsi mladi pravniki vedo, da če se odločijo za sodniški poklic, da so si zaprli vrata za ostale najuglednejše pravniške poklice.” “In če si predstavljate, da danes nekdo ve, da čez nekaj let še štiri nadaljnja leta ne bo mogel biti odvetnik, se enostavno ne bo odločil za sodniški poklic. In če to primerjate z zdajšnjim stanjem, ko se že tako ali tako skoraj nihče ne odloči za sodniški poklic, pridemo do katastrofalne posledice, to je popolnega nezanimanja pravnikov za opravljanje sodniške funkcije,” je dejal Zalar. Slednji zato ocenjuje, da bi lahko klavzula pripeljala še do večjih sodnih zaostankov. Glede na to Zalar in LDS vladi predlagata, da sporno novelo zakona o odvetništvu, ki uzakonja omenjeno omejevalno klavzulo za sodnike in tožilce, umakne. Če vlada tega ne bo storila, bo LDS po Zalarjevih napovedih, če bo sodelovala v naslednji vladi, parlamentu predlagale spremembe zakona, s katerimi bi takšno klavzulo razveljavili.

Aleš Zalar in Katarina Kresal o sodniško/tožilski konkurenčni klavzuli in političnem kadrovanju:

Na novinarski konferenci je predsednica stranke Katarina Kresal komentirala tudi poziv predsednika vlade, naj stranke spremenijo statute in določijo nezdružljivost vodstvenih funkcij v stranki s položaji v nadzornih svetih podjetij, v katerih je lastnica država. Po besedah Kresalove je skrajno cinično, da takšne spremembe predlaga stranka, ki je “strankarsko kadrovanje pripeljala do absurda v zadnjih štirih letih”. Omejevanja članstva strankarskih veljakov v nadzornih svetih je po mnenju Kresalove lahko tudi kvečjemu stvar zakona, ne pa statutov posameznih strank. “Za LDS je takšno omejevanje nekaj tako samoumevnega, kot če bi v status zapisali, da bomo spoštovali pravno državo. Jasno je, da tega ni treba pisati v statut, ker je to normalno in po tem se bomo ravnali,” je dejala in dodala, da je za LDS edini kriterij za imenovanje članov v nadzorne svete strokovnost in izobrazba.

Skoraj celotna novinarska konferenca Katarine Kresal in Aleša Zalarja (za sladokusce):


(www.vest.si) Katarina Kresal in Aleš Zalar - celotna konferenca o političnem kadrovanju in sodniški klavzuli from Denis Sarkić/Vest 1 on Vimeo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Faca pravi:

    Končno nekaj normalnosti.

  2. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    Zalar, F. off ! ! ! _ _ _

  3. 1tastar pravi:

    Zalar, hitro med odvetnike! Sicer nimaš kaj iskati v pravniški državi po Keresalkino.

Komentiraj