Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Dejstva Tanka Jože

15. julij 2008 ob 22:23 | Denis Sarkić |

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na današnji novinarski konferenci ocenil, da odzivi SD, LDS in Zares na izjave premiera Janeza Janše glede samoomejevanja političnih funkcionarjev ni slučajen, saj te stranke samoomejevanja ne želijo vnesti v svoje statute in “očitno se ukvarjajo s tem samoomejevanjem samo na deklarativni ravni”. Kot je spomnil Tanko, je dejstvo, da je SDS edina, ki je v svoj statut vnesla samoomejevanje in ga v tem mandatu tudi v praksi izpeljala. “Nihče iz vodstva stranke, nihče izmed političnih funkcionarjev ni član nadzornih svetov,” je dejal. Tanko je poudaril, so sklep o samoomejevanju v SDS sprejeli leta 2007, nakar “se je ta zadeva v zelo kratkem času, do avgusta lanskega leta, povsem uredila”.

Zato tudi zavrača oceno predsednice LDS Katarine Kresal, da naj bi bilo samoomejevanje v SDS “cinično”. Omenjene opozicijske stranke so v preteklosti “obilno politično kadrovale” v nadzorne svete podjetij v večinski državni lasti, je spomnil vodja poslanske skupine SDS. Pri tem je navedel primere Jožeta Leniča, ki ga je na čelo Triglava “predlagal gospod Gregor Golobič, in politične nastavitve Zorana Jankovića s strani nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa.

Jože Tanko o političnih kadrovanjih:

Mnogi funkcionarji SD še sedaj opravljajo funkcije v nadzornih svetih, je opozoril Tanko. Maks Tajnikar je bil tako letos imenovan v svet Splošne bolnišnice Trbovlje, v nadzornem svetu (NS) Holdinga Slovenskih elektrarn pa sedi Franci Križanič, medtem ko je poslanec SD Dušan Kumer predlagal Miloša Pavlico v NS Kada.” Po Tankovih besedah je vlada v tem mandatu bistveno zmanjšala število sočasnih članstev v nadzornih svetih na tri, prej pa je neomejeno število članstev “omogočilo, da je prišlo do teh koncentracij kapitala”.

Če bi ljudje, ki so jih imenovali v nadzorne svete, bili nestrokovni, “potem zagotovo bi bili učinki gospodarskih reform drugačni”, je prepričan vodja poslanske skupine SDS. Po njegovem mnenju poseben problem predstavljajo “politični funkcionarji v t.i. civilni družbi”. Tako so po njegovo številni nekdanji vidni politični funkcionarji na pomembnih mestih v ustanovah civilne družbe, npr. bivši predsednik ZLSD Janez Kocijančič je predsednik Olimpijskega komiteja, več bivših članov SD pa zaseda mesta dekanov na fakultetah, v zbornicah itd. Prav v tem Tanko vidi razlog, da “tako krčevito branijo, da bi v svoje statute zapisali to nezdružljivost”. “Marsikdo bi po taki določbi moral zapustiti funkcijo,” je ocenil. Samoomejevanje bi namreč za nekatere politične stranke imelo “hujše posledice”.

Glede izjav predsednika SD Boruta Pahorja, da zanje ni pomembna politična pripadnost, pač pa strokovnost, je Tanko dejal: “Gospod Pahor da prednost konsenzu, pa pravi, da z nekaterimi pač ni možnosti sodelovanja in očitno se bo ta konsenz oziroma ta strokovnost iskala samo znotraj zelo ozkega kroga ljudi.”. Na vprašanje o vlogi generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča je Tanko pojasnil, da ta ni funkcionar niti član nobenega strankinega organa ali nadzornik v kakšnem podjetju v večinski lasti države.

Tanko je na novinarsko vprašanje tudi dejal, da v poslanski skupini niso imeli zadržkov do predlagane novele zakona o odvetništvu, o možnosti skrajšanja obdobja t.i. konkurenčne klavzule pa je dejal, da bo o tem mogoče razpravljati na vrhu koalicije.

Celotna novinarska konferenca Jožeta Tanka (za sladokusce):


(www.vest.si) Vodja PS SDS Jože Tanko - celotna novinarska konferenca o polemiki političnega kadrovanja in sodniški klavzuli from Denis Sarkić/Vest 1 on Vimeo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. Faca pravi:

    Kaj? A lobist pa je lahko?:)

  2. Štrigon pravi:

    “That is a fact” says Mr. Tank !

  3. konica pravi:

    SDS je s samoomejevanjem na pravi poti. Poglejmo le dve največji državni banki. Predsednik nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke je tako sicer uglajeni gospod Igor Marinšek, mestni svetnik SDS v Mariboru, In poglejmo še Novo Kreditno banko Maribor: predsednik NS je Danijel Blejc, mestni svetnik SDS v Mariboru. Biti mestni svetnik SDS je tako očitno glavni pogoj, da lahko človek nadzira banki, ki skupaj obvladujeta polovico slovenskega bančnega sistema. Ja res, SDS se pa v bankah ZARES samoomejuje.

  4. Arh pravi:

    Prej ko se lotim gledat že vem, da bo Tanko poln “dejstev” - tako kot sveto pismo.

  5. Dejstvo pravi:

    Dejstvo je, da je Ervin Bužan, član NS Intereurope od l.2005 (med drugim takrat zaposlen na Feršedu, ki je Intereuropi direkten konkurent), kot kandidat SDS na državnozborskih volitvah l.2004 v volilnem okraju Koper I prejel najmanj 10x toliko glasov kot njegov bivši šef Marko Brecelj in se uvrstil na odlično 4. mesto.

  6. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    DAJ, TANKO - NE SERI NA DEBELO ! ! ! _ _ _ ; USI GLIH ! _ _ _ banane & njihovi/vaši prijatelji od banan,itd.,ipd. _ _ _

    BLJAK.

    ”””””””””””’

    .

  7. LogIC pravi:

    hmm vlada ocitno verjame, da ima opravka z otroci, kjer si lahko zmisljujes zgodbice, kot se ti zdi, tale je najbolj bosa, SDS NE KADRUJE POLITICNO HAHAHA, kar je se bolj zalostno, da vse kar nasa vlada res zna, je deljenje ljudi hoces noces na svoje in njihove, in si upajo trdit da zdruzujejo, pa sej sami ministri omenjajo kako so prej streljali ljudi, s tem da tako opazko vrzejo med prenasanjem dz…

    vladi, ce kdo zaide sem, bi rekel samo: sram vas je lahko. Ce sem kaj opazil, je to da je vlada menjala tam, ko se ji je zdelo, in ne glede na to kako kvalitetno zamenjavo so nasli…

  8. Bobek leta pravi:

    Dejstvo je, da nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši, HA HA HA, NE MOREM VEČ.

  9. vinetu pravi:

    dejstva?
    tale brkati mizar naj pokuka na Filmski Sklad RS, ki so ga pred časom na juriš zavzeli nesposobni SDS dobermani, ga s svojim neznanjem paralizirali in iz njega naredili pravo leglo korupcije.

    tu pa so dejstva, Jože:
    http://www.vest.si/2008/07/08/filmska-korupcija/

  10. obrejani jež pravi:

    Dejstvo je, da nam slaba prede…
    Bog se usmili trosilcev neumnosti, če se že državljani ne moremo temu izogniti….
    Ko začnejo politiki takega kova govoriti o nepoštenosti opozicijskih strank in o prejšnji vladi je nekaj hudo narobe z lastno poštenostjo !!!
    In gospod Tanko kako kaj patrija in domnevna podkupnina 3,2 mio eur ?
    Vaša partijska brigada se še ni izjasnila, celo vaša Barbara pobegne na dopust in molči. Cvikla, ki hoče izvedeti več, enostavno z preglasovanjem odpustite. In nato nam razlagate o poštenosti. Gospod tanko pejte raje rožce zalivat…

  11. 007 pravi:

    @obrejani jež
    škoda rožic. naj gre raje dvigovat rampo na inles v ribnico od koder je prišel. tam bo še najmanj škode.

  12. Štrigon pravi:

    Ob poslušanju določenih ljudi, me kar strese.
    Na kakšne stranpoti lahko zaide človeški um.

  13. Mirjana pravi:

    @obrejani jež
    škoda rožic. naj gre raje dvigovat rampo na inles v ribnico od koder je prišel. tam bo še najmanj škode.
    ..in še to za določen čas,..naj se izkaže dečko!

  14. Carlos Contreras pravi:

    Oh, Tankista, če bi ti res vedel, kaj je samoomejevanje, bi v javnosti nikoli več ne odprl svojih ust.

  15. Furija pravi:

    Tanko samo eno vprašanje. Kdo je Viktor Baraga, ki je predsednik dveh nadzornih svetov vplivnih podjetij v državni lasti, Petrola in Hita in hkrati eden glavnih v volilnem štabu SDS?

  16. 007 pravi:

    A je kdo štel, kolikokrat je stavek začel z DEJSTVO JE?

Komentiraj