Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

3 proti 3 = 8×8

14. julij 2008 ob 18:13 | Urh Maček |
    Poslanci Milan Martin Cvikl (SD), Cveta Zalokar Oražem (Zares) in Rudolf Moge (LDS) so predstavili glavne ugotovitve in predloge sklepov iz delnega poročila preiskovalne komisije o poslu z oklepniki 8×8 za sejo DZ.

    Dosedanji predsednik Cvikl je ocenil, da je bilo delo komisije ovirano in politično onemogočeno. V svojem predlogu sklepov bi sicer komisija po Cviklovih besedah DZ predlagala še, “da ugotovi obstoj prisotnosti klientelizma in korupcije in predlagala ustreznim organom, da na tej podlagi ukrepajo”. Tega ni bilo mogoče narediti, saj se je koalicija “odločila, da za vsako ceno prepreči, da bi dokumenti bili obravnavani na seji DZ”, pravi Cvikl.

    Martin Milan Cvikl: “Sam ocenjujem, da je sedaj do volitev na potezi vladajoča koalicija, naj sama povabi finske preiskovalne organe in seveda naj se pospešeno zaključijo predkazenski postopki, ki očitno intenzivno tečejo na Finskem”.

    Članica komisije Cveta Zalokar Oražem je poudarila, da tudi ta komisija kot druge pred njo “ne bo prišla do tega, da bi svoje delo korektno zaključila, in to prav zaradi tega, ker je delovala uspešno”.
    Po njenih besedah je še bolj zanimivo to, da se tudi v tožilskih vrstah pojavljajo iste osebe. Pri tem je omenila tožilko, “ki je pred leti zavrgla, mislim, da 18 kazenskih ovadb”. “To je generalna državna tožila Barbara Brezigar,” je pojasnila poslanka.

    Cveta Zalokar Oražem: “Mirno lahko rečemo, da se slovenski tožilci niso niti pravočasno niti primerno odzvali na to zadevo.”

    Član komisije Moge je glede preiskovalne orožarske komisije, ki jo je pred leti sam vodil, dejal, da “je verjetno zgolj naključje, da so v obdobju, ko bi morala komisija dokončati delo in ko bi DZ moral to obravnavati, vlado prevzela dvojec Bajuk-Janša”. “Tudi samo zgolj naključje je, da gospod Janša ni prevzel vlade, ni bil predsednik, ampak je prevzel obrambno ministrstvo,” je dodal Moge. Poslanec je menil, da so trgovine z orožjem potekale “in da mati vseh afer še vedno ni raziskana”. Komisija je po njegovih besedah na podlagi Gričar-Klavorinega poročila dokazala, “da je Slovenija pridobivala ogromna sredstva iz gotovine” ter da “je dobivala tudi denar preko računov v tujini”. Kot je še navedel, pa ob primopredaji poslov ministra za obrambo med Janezom Janšo in Jelkom Kacinom “teh sredstev ni bilo nikjer”. “Zato obstaja velik sum, da je šlo za nezakonita dejanja,” je opozoril.

    Rudolf Moge: “Dokler ta sum ne bo odpravljen, se bo vedno porajal globok dvom, da je kriminal povezan s politiko.”

    Odgovori na vprašanja:

    Glavne ugotovitve in predlogi sklepov iz delnega poročila:

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Sumim, da me moja žena vara. Zato bom ustanovil komisijo in vsak dan na TV ponavljal svoj sum. Zato, da bodo vsi bedaki verjeli, da me moja žena ZARES vara!

  2. Mirjana pravi:

    tastar, bolj ko te berem, bolj verjamem da je sum utemeljen.

  3. Joško pravi:

    Prosim, pošlji na vest.si poročilo (pa tudi kakšno pikantno slik’co)!

  4. 007 pravi:

    In črni so obranili Mesijo! Spet je na varnem do novga orožarskega posla.

Komentiraj