Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

OECD in zadržki

10. julij 2008 ob 19:14 | Urh Maček |

Vlada je na današnji seji sprejela izhodiščni memorandum za pristop Slovenije v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).
Po besedah ministra za razvoj Žige Turka z memorandumom Slovenija poroča, s katerimi pravnimi akti OECD se strinja in do katerih ima zadržke.

Minister Turk je po seji vlade tudi zatrdil, da Slovenija zahteve in priporočila pravnih aktov OECD praktično v celoti izpolnjuje in da večjih zadržkov ni. No, nekaj jih vendarle je - po besedah Turka so povezani zgolj z zadevami, ki jih je Slovenija liberalizirala pri vstopanju v Evropsko Unijo samo za njene članice, ne pa za celoten svet. Zadržki se nanašajo na ureditev na področju bančništva in zavarovalništva, zasebnega pokojninskega zavarovanja, iger na srečo, prometa produkcije filmov in opravljanja nekaterih drugih reguliranih poklicev.

Turk je še povedal, da je s sprejemom izhodiščnega memoranduma končan prvi velik korak pri vstopanju Slovenije v OECD. Kot je znano, je Slovenija povabilo za vstop dobila 16. maja lani, proces vključevanje pa se je formalno začel s sprejemom pristopnega programa za vstop Slovenije 30. novembra lani. Februarja letos je prišlo do prvih tehničnih stikov med strokovnjaki z obeh strani.

“Je nekaj zadržkov…povezani so predvsem z zadevami, kjer je Slovenija morda nekatere stvari liberalizirala, pri vstopanju v EU samo za članice EU, ne pa za svet kot celoto”.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. medek pravi:

    Fafljač

  2. Dr. Nesposobny pravi:

    Je nekaj zadržkov ? Potem je še nekaj manjših zadržkov.
    Ni problem, važno, da pred dopusti nekaj pošljemo tam gor.
    Lako ćemo, nema problema…..
    Sicer se bo že naslednja garnitura zagovarjala, hahahaha.

  3. Revolucija pravi:

    Alternativa ministru

  4. Revolucija pravi:

    Tukaj je link: http://www.slovenijadanes.com/

  5. 1tastar pravi:

    Če že trdimo, da smo razviti, potem moramo v OECD.

Komentiraj