Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Evropa, zgani se!

9. julij 2008 ob 16:31 | Maja Andlovic |

Srečali smo se pred predsedniško palačo ravno po enem izmed sestankov, ki sta jih Tomo Križnar in Sulejman Jamous imela včeraj. Svetovni popotnik in aktivist, oče dokumentarnega filma Darfur - vojna za vodo, je Sulejmana pred letom dni na Vesti že predstavil. “Vem za enega človeka, ki bi lahko največ prispeval k miru. To je humanitarni koordinator SLA (Sudan Liberation Army) Sulejman Jamous. Na nas tujce, ki smo ga srečali, je naredil velik vtis. Ni samo inteligenten, razgledan, artikuliran, ima tudi karizmo. Nikoli ga nisem videl oboroženega. Jamous ni vojak, ni napol bandit, tradicionalni ropar, kot slutim nekatere v vrstah SLA. Jamous je civilist, ozaveščen humanist, nekakšen darfurski Nelson Mandela. Jamous je po moje naravni vodja Darfurcev.” S tem je Križnar pozval k podpisu peticije za osvoboditev Jamousa, ki je bil takrat zaprt v nubskih gorah. Za slovenske podpise se je včeraj zahvalil tudi sam Jamous.

“Slovenski politiki morajo zdaj, saj so končali s predsedovanjem Evropski uniji in imajo več časa, prositi za spremembo odnosa, ki je bil do zdaj zelo ignoranten,” je dejal Tomo Križnar. “Evropska unija, ki je vendar zgrajena na humanizmu, na človeških pravicah, na tej paradi človekoljublja, mora ukrepati” in opozoril na nevarnost, ki bi lahko bila posledica ignorance.

Sulejman Jamous je na svoji evropski poti obiskal že Francijo, Nizozemsko, Belgijo, Nemčijo in Veliko Britanijo. Kjerkoli je bil, je slišal spodbudne besede, je dejal. Izrazil je tudi, da so slovenske besede in gostoljubje zelo spodbudne za reševanje darfurskega problema in pričakuje, da se bo mednarodna skupnost premaknila k reševanju tega. “V dobro ljudi, ki trpijo, ki bi morali imeti boljše življenje, namesto, da so vsak dan bombardirani, nadlegovani, umorjeni, kot se dogaja zdaj v Darfurju” in dodal: “Ne samo Francijo (kot predsedujočo Evropski uniji), ampak vso mednarodno skupnost prosimo, naj se premakne k reševanju problema v Darfurju.”

Situacija v Darfurju se slabša, je še povedal. Ljudje izgubljajo izobrazbo, svojo varnost, borijo se proti marginalizaciji. “Spreminjamo mišljenje otrok, ki so nagnjeni k nasilju.” Izziv prihodnosti je, kako spremeniti takšno mišljenje, da bi lahko normalno zaživeli, je zaključil.

Celovečerni dokumentarni film Darfur - vojna za vodo bo po predstavljanju na filmskih festivalih v Južni Afriki, v Sarajevu, na Bahamih in Festivalu slovenskega filma sredi oktobra prišel tudi v domače kinematografe.

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Luka pravi:

    Ja sej je res bi se moral.

  2. medek pravi:

    Zato pa je pomembno kdo bo naslednji zunanji minister. Ivo Vajgl je prvi, ki mi pade na misel. Türk bo verjetno držal obljubo, ki jo je dal Drnovšku.

  3. Bellyman pravi:

    Tomo, bravo!!! Sopripomogel si, da je prišel iz zapora k nam! Hvala.

Komentiraj