Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Odstopil z vrha

4. julij 2008 ob 18:49 | Denis Sarkić |

Generalni direktor Davčne uprave RS (DURS) Ivan Simič je z današnjim dnem podal odstopno izjavo z mesta direktorja. “DURS je sedaj v zelo dobrem stanju in je zelo dobra ustanova,” je ocenil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani in dodal, da je najbolje oditi, ko si na vrhu. Na položaju bo Simič ostal, dokler ga z mesta generalnega direktorja DURS-a ne razreši vlada. Vrača se v podjetje Simič & partnerji, v katerem si je, kot je povedal, v prodajni pogodbi zagotovil, da se lahko zaposlil nazaj. Kdo naj bi ga nasledil, Simič ni želel ugibati, saj “so verjetnosti o tem velike”. “To je v pristojnosti ministrstva za finance,” je poudaril.

Odstopna izjava Ivana Simiča:

O svoji odločitvi je govoril s finančnim ministrom Andrejem Bajukom. “Minister me razume in z njim sem zelo dobro sodeloval. Brez njega in državnega sekretarja Andreja Širclja vseh teh sprememb ne bi bilo. Bajuk je prvi finančni minister, ki si je upal dovoliti takšne spremembe, kot sva jih predlagala s Šircljem,” je pojasnil. Na ministrstvu za finance so povedali, da Simičevo odločitev obžalujejo, a jo bodo spoštovali. “Davčna uprava je v tem času naredila velik napredek na področju poenostavitve davčnih postopkov in učinkovitosti, prav tako je postala veliko prijaznejša do državljanov,” so zapisali. Ministrstvo za finance bo vladi v naslednjih dneh predlagalo Simičevo razrešitev in imenovanje vršilca dolžnosti.

Posebni intervju za Vest - Ivan Simič o odstopu in tudi nogometu:


(www.vest.si) Intervju Ivan Simič direktor DURS o svojem odstopu s funkcije from Denis Sarkić/Vest 2 on Vimeo.

Simič je povedal, da je bil DURS zelo uspešno. “Ocenjujem, da je Durs najboljši državni organ v državni upravi,” je orisal. V DURS-u smo spremenili odnos do davčnih zavezancev, leta 2006 poslali brezplačne obrazce, lani predizpolnjene dohodninske napovedi, letos informativne izračune. Ukinili smo upravne takse, se preselili, uvajamo blagajne za plačilo davkov v gotovini, uvedli smo Vido in pripravili ponovni razpis za nov informacijski sistem, ki naj bi ga objavili v naslednjih mesecih, je naštel Simič.

V letu 2007 je DURS pobral za 11,062 milijarde evrov davčnih prihodkov, kar je za 5,8 odstotka več kot v letnem načrtu oz. za 6,5 odstotka več kot predlani. Za letos jih načrtujejo približno 11,5 milijarde evrov. DURS je leta 2007 porabil 0,83 odstotka vseh pobranih javnofinančnih prihodkov, predlani 0,98 odstotka. Simič je predstavil podatke o dohodnini 2007, za katero so po njegovih besedah značilne bistvene poenostavitve, ki so jih izvedli v manj kot dveh letih. Leta 2006 je bilo vloženih 1,135 milijona dohodninskih napovedi, lani okoli 34.000. Za obročno odplačevanje se je odločil manj kot odstotek tistih, ki so imeli doplačilo dohodnine.

Lani je DURS izdal 1,013 milijona informativnih izračunov dohodnine. “Do konca junija smo prejeli 76.910 ugovorov, kar pomeni, da je bilo 92,4 odstotka izračunov pravilnih,” je nanizal Simič. Večina ugovorov se je nanašala na spreminjanje podatkov o vzdrževanih družinskih članih. Brez teh bi bilo pravilnih izračunov 98,2 odstotka, je dodal. Občutno se je po njegovih navedbah zmanjšala se je razlika med doplačili in vračili dohodnine, kar prispeva k stabilnosti javnofinančnih sredstev. Lani je znašala 2,9 milijona evrov (predlani 154 milijonov evrov) oz. 2,91 evra na zavezanca (predlani 136 evrov), kar pomeni, da se je povprečna mesečna akontacija dohodnine na zavezanca razlikovala za 0,24 evra (11,30 evra).

Spomnimo, Simič je vodenje DURS-a prevzel v začetku leta 2006. Vlada ga je na to mesto ob razrešitvi generalne direktorice Zvezdane Gržina naprej imenovala kot v.d. generalnega direktorja, nato pa ga je aprila 2006 imenovala za generalnega direktorja DURS-a za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja. O odstopu je razmišljal že sredi lanskega leta, ko je, kot je takrat zapisal, doživel veliko neargumentiranih pritiskov in podtikanj. Na odločitev, da ostane na čelu DURS-a, so najbolj vplivali projekti, ki jih je skupaj s sodelavci postavil za prioriteto delovanja davčne uprave, je pojasnil konec lanskega septembra.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. ribič pravi:

    dva Simiča,Viranta,Zofije in marskej bi blo poštimano…Seveda pod pravo komando

  2. medek pravi:

    Odstopil ker je vse pometel pod preprogo. Kako pa kaj kabli od pediatrične klinike?
    A je pralni stroj crknil?

  3. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    DURS - kakor za koga _ _ _

  4. simpatikus komunalis pravi:

    Zadnji čas-letos sem plačal 100%več.

  5. Igor Đukanović pravi:

    Srečno pot, gospod Simič.

  6. Faca pravi:

    Simič je res uspel, država je letos od zavezancev pobrala največ. Ta “uspeh” smo v denarnici čutili vsi zaposleni.

    V zahvalo pa ima po moje kup tožb in grenak priokus.

    Srečno pot, ste eden redkih, ki se nikoli ni oklepal stolčka.

  7. opleteni jež pravi:

    simič ni uredil niti dohodnine nekaterih državljanov iz leta 2002.
    poslovil se je, saj mu vštric poslujejo njegove privatne firme za davčno svetovanje.
    pa še periču bo moral posvetiti veliko pozornosti.
    torej je zlahka zapustil dobreo plačano službo.

  8. Joško pravi:

    “NIKOLI NE VEŠ KAJ SE LAHKO ZGODI…. ”

    To je avtentična izjava za BOB LETA, sigurno ni plagiat, čeprav ni prvi ki je to izrekel. Namreč, plagiat določa kontekst: Če Simič in partnerji izreče eno oguljeno frazo v trenutnem kontekstu bežanja podgan s potapljajoče se ladje, je to dosti bolj originalno, kot če na skoraj okrogli (ali bolj oglati) jubilej, prepišeš kar nekaj stavkov iz govora zmagovalnega laburističnega premier-ja.

  9. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    hajd,đubre, odfu … raj ; LAHKO sešekaj PONOVNO odkrije !!!…

  10. vinetu pravi:

    “…saj želim ta organ zapustiti, ko je na vrhu, ko je najboljši.”

    hahahahahahaha!

    kakšno samovšečno gobezdanje in lizanje sfinkterja obenem.

  11. Carlos Contreras pravi:

    Hudega mu ne bode.

  12. bikoborba pravi:

    Lastna hvala se po tleh vala. Napovedano je bilo celo, da pride minister na poslovilno, pardon pogrebščino in ga ni bilo. To je za Simiča slab znak. Prav gotovo ni odstopil po lastni volji, vendar nima jajc, da to na glas pove. Kako se lahko vrača v lastno podjetje, če je do pred kratkim trdil, da jih je prodal. Ja, prodal jih je sam sebi, kot je razbrati iz pisma, ki je bilo objavljeno v ljubljanskem Dnevniku 03.07.2008. Karikatura, ki je v Dnevniku od sobote 05.07.2008 pa je ta prava. Sveti Đorđe je na konju.

  13. 007 pravi:

    Bravo Đorđe Perič. Zmaga je tvoja.

  14. odstopljeni pravi:

    Ali je odstopil ali so ga odstopili? Bolj verejtna je slednja domneva. Janez Janša naj bi fenruarja letos baje dejal, pustite ga do konca predsedovanja po tem pa ga takoj razrešite! Šel je predno je predsednik Računskega sodišča objavil, da je davkariji samo v letu 2006 “izpuhtelo” 186 milijonov evrov davka na dodano vrednost. Gospod Kopač pravi, da ta številka znaša 300 milijonov evrov, ko pa po šudiji ekonomskega inštitita Pravne fakultete v Ljubljani ta štelilka znaša 550 milijonov evrov. Ni kaj. Prijazna davčna uprava, ki nam je poslala izpolnjene obrazce za dohodnino, prejela 76 tisoč pritožb in 36 tisoč davčnih zavezacev morajo sami vložiti napovedi… In izplen, slaba 2 milijona evrov. V kolikor bi se gospod resnično lotil negativnih učinkov davčne zakonodaje verjetno ne bi odstopil ali ga ne bi odstopili.

Komentiraj