Sladki prsti
3. julij 2008 ob 10:33 | Irena Kovačević |Lepega dne na Špici ob Ljubljanici spoznam Naserja Gashija, slaščičarja, ki je v 20-letni kuharski karieri v francoskih restavracijah pripravljal divjačinske in mediteranske dobrote, se od najboljših kuharjev naučil postreči tudi polže in se na koncu po naključju specializiral za slaščičarja. Šolal se je v Parizu (Ecole Superieure de Cuisine Francaise, smer slaščičarstvo) in je danes gotovo eden najbolj cenjenih slaščičarjev v Sloveniji. Izobraževal je celo slaščičarje, ki skrbijo za protokolarne dobrote gostom Brda. Danes njegovo znanje cenijo v Hiši kulinarike Jezeršek in rad pove, da najbolj uživa pri svojem delu, da uporablja naravne sestavine, torej nikakršnih pecilnih praškov in vanilijinih sladkorjev.
Dobro leto bo odkar je pripravil prvi tečaj, ki je bil dobro obiskan in jih sedaj redno organizira. Naslednja bosta v mesecu septembru v Ljubljani in na Bledu.
Midva sva se neko nedeljo odpravila na Bled, v kuhinjo hotela Astoria, kjer sva pripravila francosko osvežilno sladico s skuto in pasijonko. Na koncu je sledilo še presenečenje za izletnike ob Blejskem jezeru.
Tule je kratek utrinek najinega druženja, če pa bi radi znali to sladico pripraviti tudi sami, si le vzemite čas za cel film.
(www.vest.si) Se vam cedijo sline? from Irena Kovacevic on Vimeo.
Skladbo v podlagi izvaja Carla Bruni.
In tule je cel postopek priprave sladice…
(www.vest.si) Naser Gaši - slaščičar from Irena Kovacevic on Vimeo.
RECEPT:
Biskvit Joconde ali mandljev biskvit:
8 jajc
280gr mandljev
300gr sladkorja
85gr moke
270gr beljaka
150gr sladkorja
40gr masla
Postopek:jajca, mandlje in sladkor mešamo v eni posodi. V drugi stepemo beljak in sladkor. Masi nato vmešamo skupaj ter dodamo moko in maslo.
Pečemo na temperaturi med 190-200 st. C, 10-15 min.
Skutina masa:
170gr sladkorja
50gr vode
6 rumenjakov
nastrgana lupina ene limone (BIO)
550gr skute
600gr stepene smetane
Sladkor in vodo segrejemo do temperature 120 st. C, prilijemo med rumenjake in mešamo hitro v mešalcu, dokler se ne stepe in masa ohladi. Dodamo limonino lupino, skuto in na koncu stepeno smetano.
V čaše vlijemo skutino maso, na to položimo biskvit (rezan v velikost čaše) in ga namočimo s sladko vodo zmešano s pasijonkinim pirejem. Biskvit nato prelijemo s skutino maso skoraj do vrha čaše. Ohladimo ter dokončamo s pasijonkinim želejem. Količine so naslednje:
90gr vode
70gr sladkorja
130gr pasijonkinega pireja
5gr želatine
Ohladimo v hladilniku. Dekoriramo z ročno obdelano čokolado in malinami ali ribezom.
Naser Gashi in Irena Kovačević
3. julij, 2008 ob 11:28
ta je naredil za slovenski narod več dobrega in okusnega kot vse kamarile politikov in tajkunov skupaj
3. julij, 2008 ob 12:53
Bi veljalo poskusiti, samo……
Kako se pa pride do pasijonkinga pireja?
LP
3. julij, 2008 ob 15:28
pasijonkin pire kupiš v malo bolje založenih trgovinah tipa maxi
4. julij, 2008 ob 9:38
Poznate zgodbe o Tomu Sawjerju in Hucklebery Finnu?
Ko je en zamurc mesil čokolado in za dolar dovolil mulcem, da so mu obliznili prst?
Me spominja na naše stranke v predvolilnem boju. Samo, da so bolj podobne Prleku: Kedi sen ja mali bija, tedi lüštno blo. S prstam sen po riti rija, poli v üsta djo!
4. julij, 2008 ob 13:01
@1tastar,
narečja ti ne ležijo - sedi, 1!
6. julij, 2008 ob 23:08
Če poznaš Gašija in si kdaj okusil njegove božanske sladice, potem si lahko zaželiš, da bi bil med obiskovalci Bleda takrat ko so se mastili.
Gašiju pa lep pozdrav in mnogo uspeha, saj Slovenci nismo ravno dojemljivi za kaj drugačnega, pa čeprav je boljše od “štrudla” (pa nič nimam proti njemu oz ga imam zelo rada).
Lea
7. julij, 2008 ob 8:05
Kot je Gaši skromen sam
tolk sladica je njam,njam
Franci
9. december, 2023 ob 22:18
… [Trackback] …
[…] Find More Info here to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
11. december, 2023 ob 6:03
… [Trackback] …
[…] There you will find 23538 additional Info on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
26. december, 2023 ob 1:21
… [Trackback] …
[…] Find More here to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
28. december, 2023 ob 1:45
… [Trackback] …
[…] Info on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
17. januar, 2024 ob 11:03
Fantastic website you have here but I was curious about if
you knew of any community forums that cover the same topics talked about here?
I’d really love to be a part of group where I can get feedback from other experienced individuals that share the same
interest. If you have any recommendations, please let me know.
Kudos!
30. januar, 2024 ob 12:20
… [Trackback] …
[…] Find More Information here to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
15. februar, 2024 ob 4:37
… [Trackback] …
[…] Find More on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
16. februar, 2024 ob 22:48
… [Trackback] …
[…] Info on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
27. marec, 2024 ob 5:30
… [Trackback] …
[…] Information to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
15. april, 2024 ob 4:58
… [Trackback] …
[…] Read More on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
19. april, 2024 ob 2:03
… [Trackback] …
[…] Read More on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
24. maj, 2024 ob 2:15
… [Trackback] …
[…] Read More Information here to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
20. junij, 2024 ob 11:43
… [Trackback] …
[…] Find More on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
22. julij, 2024 ob 0:54
… [Trackback] …
[…] Find More on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
17. avgust, 2024 ob 4:14
… [Trackback] …
[…] Info to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
3. september, 2024 ob 9:54
… [Trackback] …
[…] Information on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
5. september, 2024 ob 5:52
… [Trackback] …
[…] Read More Info here to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
24. september, 2024 ob 6:01
… [Trackback] …
[…] Here you will find 88903 additional Information to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
1. oktober, 2024 ob 0:23
… [Trackback] …
[…] Find More Information here to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
20. oktober, 2024 ob 3:35
… [Trackback] …
[…] Find More on on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
22. oktober, 2024 ob 17:50
… [Trackback] …
[…] Read More Information here to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
26. oktober, 2024 ob 14:28
… [Trackback] …
[…] Here you can find 12618 more Info to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
29. oktober, 2024 ob 6:54
… [Trackback] …
[…] There you can find 82769 additional Information on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
1. november, 2024 ob 2:57
… [Trackback] …
[…] There you can find 20728 more Information to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
9. november, 2024 ob 13:45
… [Trackback] …
[…] Find More Information here to that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
12. november, 2024 ob 19:02
… [Trackback] …
[…] Find More on on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …
12. november, 2024 ob 20:57
… [Trackback] …
[…] Find More on that Topic: vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/ […] …