Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Šef diplomacije

3. julij 2008 ob 10:32 | Denis Sarkić |

Vodja slovenske diplomacije, zunanji minister Dimitrij Rupel je na novinarski konferenci po koncu predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije odgovarjal novinarjem na njihova vprašanja o uspešnosti predsedovanja in še nekaterih drugih. V prihodnjih dneh bo Slovenijo obiskal hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković, je še napovedal Dimitrij Rupel. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, bo bistvo srečanja v tem, da se bosta dobro spoznala in v odnosih odstranila kako oviro. Jandroković v Slovenijo prihaja na povabilo Rupla. Slovenski zunanji minister je danes pojasnil, da je hrvaškega kolega, s katerim se je prvič sešel februarja v Münchnu, povabil že pred časom, vendar pa do srečanja ni prišlo zaradi prepolnega urnika v času predsedovanja.

Dimitrij Rupel odgovarja za Vest:

Rupel je sicer danes znova zavrnil očitke, da je Slovenija med predsedovanjem ovirala pristopna pogajanja Hrvaške z EU. Pojasnil je, da je Hrvaška v času slovenskega predsedovanja odprla štiri pogajalska poglavja, tako kot v drugi polovici lanskega leta, ko je unijo vodila Portugalska. Skupaj je Hrvaška v pristopnih pogajanjih odprla 20 poglavij. Po besedah ministra Rupla se je Hrvaška v začetku slovenskega predsedovanja “zapletla” z ekološko-ribolovno cono (ERC) v Jadranu, kar ji je vzelo veliko časa in energije. To je bil, kot je dejal Rupel, evropski, pa tudi slovenski problem.

Dimitrij Rupel na ostala novinarska vprašanja:

Vodja slovenske diplomacije je tudi ponovil, da je Slovenija zainteresirana, da Hrvaška čimprej postane članica EU, da pa vztraja, da mora pred vstopom v povezavo rešiti vprašanje meje s Slovenijo. Po njegovem mnenju je sicer možno, da bi Hrvaška vstopila v EU tudi, če nova, reformna pogodba EU ne bo stopila v veljavo, bi bilo pa to zelo težko.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. B.G. pravi:

    Kam bo prestopil, če SDS ne zmaga na volitvah.

  2. Tenzen pravi:

    dobro vprašanje….

  3. Štrigon pravi:

    Joj, kako mora g. Rupel trpeti, ker na tem planetu ne živijo tako pametna in plemenita bitja, kot je on.
    Razen par izjem seveda.
    Kdo ve, če bomo odprli veleposlaništvo na Marsu ?

  4. Fonzi pravi:

    Daleč najslabši zunanji minister v Evropi.

  5. Revolucija pravi:

    Upam, da je Condolezza Rice Rupla zagotovila kakšen dober položaj v OZN ali Nato saj je zelo dobro opravil delo.

  6. SLS=tractor connection pravi:

    popolnoma sploščen je dočakal konec predsedovanja?

  7. medek pravi:

    Vilnius … sramota … čista kolaboracija s hudičem

  8. ATOS pravi:

    Neverjetna improvizacija in nepreciznost odgovorov - dolgoletnega zunanjega ministra. Npr. “…lahko sij je predstavljati včlanitev RH v UE brez ratificirane Lizbonske pogodbe…vendar je težko —uresničljivo???!!! Vlada ima vsa pooblastila za imenovanje novih veleposlanikov in jih bo uveljavila…” In prezre pomembno pooblastilo PR, ki dokončno “postavlja” VP-ke, kot je to pribil na današnji tiskovni konferenci oz. v posebni izjavi!!! Brez njegovega podpisa se procedura imenovanja novih VP ne more formalnopravno zaključiti. Tudi Koprol ni postal VP, ker Drnovšek ni podpisal imenovanja. Toda naša vlada in naš vrli MZZ očitno želita postaviti PR pred izvršeno dejstvo. Sodeč po njegovi današnji izjavi jima to ne bo uspelo. Bomo pa se spet blamirali v državah - sprejemnicah, ki smo jih (vse ali vsaj večino) že zaprosili za soglasja!!!

  9. kurac pravi:

    kakšni posmehljivi in neresni odgovori. ni bilo napak, nič se ne bi dalo narediti bolje. to samo kaže na to, kako je naša vlada nesamokritična, samovšečna ali morda neprepričana vase, ker se najbolj boji, da jo bo ljudstvo zavrnilo. kaki kreteni nam non stop trobijo iz medijev in povrh vsega še vodijo državo.

  10. 1tastar pravi:

    Kako so rekli stari dedi:

    Lastna hvala se pod mizo vala!

  11. simpatikus komunalis pravi:

    V parlament in v vlado samo mlajši od 65let.MARŠ U PENZION.

Komentiraj