Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Raztrgan sestanek

3. julij 2008 ob 19:13 | Urh Maček |

Danes je potekal sestanek o usodi Botaničnega vrta v Ljubljani. Sestanka so se udeležili rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocijančič, dekan Biotehniške fakultete Janez Hribar, svetovalec predsednika vlade Andrej Rous, ljubljanski župan Zoran Janković in direktor Botaničnega vrta Jože Bavcon. Iz sestanka sta izostala ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, ki se je opravičila, in minister za kulturo Vasko Simoniti, ki ga je nadomeščala državna sekretarka Jelka Pirkovič.

Bavcon, ki vrt vodi od leta 1995, je zaradi težav s financiranjem, ki so po njegovem mnenju tudi posledica sporov na ravni mesto-država, sprva napovedal zaprtje vrta z 11. junijem. Kot je danes dejal, so odločitev o zaprtju v vrtu za zdaj preložili, niso je pa preklicali, če ne bo druge rešitve. Kljub temu da današnji sestanek ni obrodil sadov, pričakuje, da se bo vendarle nekaj naredilo. Najboljša rešitev bi bila v zagotovitvi zglednega poslovanja vrta. Upa, da bo do tega kmalu prišlo in da ne bo prihajalo do “sestankov zaradi sestankov samih”. Trenutno je v vrtu pet zaposlenih in ena delavka s polovičnim delovnim časom, ki skrbijo za 4500 rastlin, čeprav bi jih po ugotovitvah vodstva te ustanove potrebovali vsaj 12. Za zdaj vsi dobivajo plače, vendar fakulteta za plače ne more zalagati v neskončnost, je še dodal.

Prvi je sestanek zapustil Jankovič, ter še enkrat ponovil, da ljubljanska občina za sofinanciranje Botaničnega vrta nima zakonske podlage. “Prišli smo na srečanje, ki je bilo sklicano s strani vlade, ne ministrice in ne ministra ni bilo zraven,” je bil razočaran župan. “Srečanje je vodil gospod Rous na svoj poseben način, kar nisem bil pripravljen poslušati,” je povedal Janković. Ob tem je medijem predstavil konkretno rešitev, ki so jo predstavili že v sredo univerzi, v skladu s katero bi Botanični vrt postal javni zavod s tremi ustanovitelji, kjer bi imela država in MOL po 40-odstotni delež, univerza pa 20-odstotnega. S tem bi mestna občina imela podlago, da kot sooustanovitelj plačuje potrebna sredstva. Slednje pogojuje z neodplačnim prenosom zemljišč na območju Kopališča Kolezija in prostora pred Arhivom Slovenije. “Pripravljeni smo prevzeti tudi v celoti ustanoviteljstvo, ker je Botanični vrt za Ljubljano zelo pomemben, saj bi lahko predstavljal, ko bo narejen most čez Špico, začetno ali končno turistično točko” je še dejal župan, današnji sestanek pa označil kot nepotrebnega, “saj se niso imeli s kom pogovarjati o rešitvi”.

Ostali navzoči so sestanek nadaljevali in prišli do naslednjega sklepa, katerega je predstavil dekan Biotehnične fakultete:

O vsebini sestanka rektorica Univerze v Ljubljani:

Rous o pogovorih z Jankovičevem:

Ministrica Dolinarjeva je po zaključku sestanka prišla in se z direktorjem Bavconom tudi sestala. Ministrica je Bavconu zagotovila, da se ministrstvo zaveda vrednosti in pomena Botaničnega vrta v Ljubljani. Opozorila pa je, da so pristojnosti razmejene. Botanični vrt je namreč institucionalno del Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. SLS=tractor connection pravi:

    Mašetar Rous govori o mašetarjih?

  2. medek pravi:

    Botanični vrt naj samo preimenujejo Butalični vrt, se bodo hitro umetniki našli in tam postavili kipe butalskih politikov na ogled.

  3. Štrigon pravi:

    Spoštovani državljani in državljanke.

    Botanični vrt je leta 2000 praznoval 190-to obletnico !
    Sedaj se zaradi par primitivnih idiotov in popolnoma neprištevnih institucij ZAPIRA.
    Res je, tako nizke stopnje civiliziranosti v naši državi še nikoli nismo imeli.
    Na obali pijemo drek, v bolnicah razsaja salmonela, kulturne ustanove se zapirajo, neki župani posiljujejo otroke ( in celo otroke iz tujine) s politično propagando in “nikomu ništa”.
    Verjetno smo bili bolj civilizirani takrat, ko smo skupaj z Longobardi osvajali to našo lepo deželo….

    Slovenija odkod grozote tvoje ?

  4. Carlos Contreras pravi:

    Katastrofa.

  5. ribič pravi:

    ko pride Mišković bomo to u tren oka sredili

  6. 1tastar pravi:

    Sramota, da si botanični vrt podajajo kot ping pong žogico. Vrt, v katerem sva z Jožetom Hudečkom spoznavala lepote kulturne krajine!

  7. simpatikus komunalis pravi:

    Ja tastar zafurali ste ta črni ne pa komunisti.kje je zdaj janša.?Če bi bil rajski vrt bi ga pa lahko nune okopavale.Sramota za obstoječo vlado,enga vrteka ne morejo sfinancirat pa bi radi državo vodili.

  8. Ranković pravi:

    Ma kaki vlada! Botanični vrt minira Jankovič! Bi rad parcele za zidavo! To je profit z 1000% obrestmi!

  9. lucko pravi:

    Ne vem, ce ga minira Jankovic, njemu je racunsko sodisce prepovedalo financiranje, ker nima podlage za to…

Komentiraj