Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Na ulici pogajanj ne bo

28. junij 2008 ob 11:19 | Vesna Lovrec |

Po mnenju vodstva Pošte Slovenije je bil shod poštarjev, ki je v Ljubljani in Mariboru v organizaciji Sindikata poštnih delavcev Slovenije - KS 90 - potekal v sredo, 25. junija, neupravičen in nepotreben.

Na včerajšnji tiskovni konferenci je direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc (ob njem je za vsak primer sedela še veččlanska strokovna ekipa) razložil stališče vodstva pošte do omenjenega shoda. Pojasnil je, da so že lanskega novembra zaznali, da se s strani KS 90 kuhajo sindikalne aktivnosti, a uradno so bili o tem obveščeni šele 30. maja. Omenjeni sindikat je vodstvo pozvalo k usklajevanju stališč, do česar - zaradi odpovedi s strani sindikata - še ni prišlo. Hauc je zavrnil tudi očitke o prenizkih plačah pismonoš in poudaril, da so se plače januarja letos povišale za 7,5 %. Naslednji mesec nameravajo dvigniti še znesek za prehrano, avgusta pa bi naj prišlo še do 3,9 % povišanja plač. Sicer pa je Hauc prepričan, da izhodiščne plače pismonoš niso prenizke. Pismonoša, ki ima cca 10 - 15 let delovne dobe zasluži 1050 evrov bruto (brez dodatkov), plača posameznih članov uprave pa znaša cca 9.000 evrov bruto. Vodstvo pošte v kontekstu višine plač v upravi ugotavlja, da so te plače v primerjavi z drugimi podjetji v državni lasti relativno umirjene:

Aleš Hauc: “… na ulici se pa pogovarjali ne bomo …”

V kratkem klepetu za Vest Aleš Hauc tudi o njegovem dobrem odnosu z novinarji:

Aleš Hauc: “… poglejte, jaz se z novinarji dobro razumem, nenazadnje sem napisal tudi več kot 80 člankov v preteklosti, tudi moj oče je novinar …”

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. JB pravi:

    Metode Hauca so poznane, ko je uspešno prestrašil poštarje in se le te niso pridružili splošni opozorilni stavki. Sicer pa je za Hauca bolje, da se pogajajo na ulici, ker ko bodo delavci videli razkošje direktorske pisarne bodo izhodišča glede plač dvignili.

  2. nogavička pravi:

    Tajkun?

  3. 1tastar pravi:

    Baje se bo pošta preimenovala v Prospekt express ?!

  4. Nikolovski pravi:

    niso samo plače problem… kot mi kolega poštar govori, si jih večina želi urejenih delovnih razmer. Npr… Poštarji si predvsem želijo zadostnega števila zaposlenih.
    Ker je na pošti premalo zaposlenih, se redno soočajo z dodatnimi deli, onemogoča se jim dopust (npr se vm sanja kok težko je poštarju dobit dopust za novo leto? - skoraj nemogoče, pa tudi poletni meseci niso z rožicami postlani!), nato so pa tu še VSE delovne sobote (ki veljajo za veliko večino). In če mislite da so nadure neki samoumevnega, se spet motite. Če npr poštar zboli in morajo njegovi sodelavci prevzeti njegov rajon, se jim to deli po nekem ključu (rajon je vreden 6 ur, če trije krčijo (prevzamejo njegov rajon) vsakemu pripadajo 2 uri- ponavadi pa traje to delo veliko več, kar Uprava Pošte ne prizna).
    In zdej gremo na to famozno povišanje plač, ki ga poštarji niso sprejeli…
    Seveda da ne, saj so želeli, da je rast plač enaka rasti inflacije. Zato so pri pogajanjih zavrnili ponujenih 2,7% povišanja plač.
    Na lep način so povedal : ne nas jebat! Mi hočmo živet normalno!
    Tko da ne nasedat gospodu Haucu.
    Če boste imeli priložnost, poglejte kdaj Pošne razglede (njihova revija). Imajo rubriki “Dobrodošli med nami” in “Poslovili so se”. Pod “Poslovili so se” je redkokdaj razlog upokojitev. Večinoma so kot razlog navedeni - osebni razlogi. Kar ponazarja vse večje nezadovoljstvo med zaposlenimi. To NI one big happy family!
    Pa še reklame!!! Na kratko: preveliko število(tudi do 12 vrst dnevno), neustrezne dimenzije, zaradi katerih je dostava onemogočena(beri reklama ne gre v nabiralnik).pa še bi se najdl…

  5. Vlado pravi:

    Ja, da gredo lahko na dopust, morajo priskrbeti študenta, ki jih bo v tem času nadomestil. Samo študentje tega nočejo delati iz dveh razlogov: 1. ker je bistveno preslabo plačano in 2. ker je izredno težko in ker niso zverzirani, to delo opravljajo 3-4 ure dnevno dlje kot zaposleni poštarji.

    Jaz se tudi ne bi jebal s tem, da bi začel delati že ob 5h, potem do 9 oz. 10 sortiral pošto, nato pa jo še raznašal po terenu do 14h. Po 6 dni na teden, za ne preveč dobro plačo.

    Glede Hauca pa tole - tip je popolnoma nesposoben in nima nobenih izkušenj z vodenjem takšnih sistemov. Je politično nastavljen kader, ki skrbi, da je Pošta pod njegovim vodenjem večino poslov zaupala SDS-ovskim firmam iz Maribora. Preden je prevzel vodenje več kot 6.000 članskega kolektiva je bil en majhen šef, ki je imel pod sabo cca. 20-25 ljudi.

Komentiraj